Νίκος Τσίπηρας (Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, πρώην μέλος Δ.Σ ΦΟΔΣΑ)
Δε 21/10/2019
«Ο κ. Αρετάκης προσπαθεί να ισοπεδώνει όλους τους άλλους, για να καλύπτει τα δικά του λάθη. Παραπληροφορεί ο Δήμαρχος, και είναι πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι.
Θα πρέπει να ψαχτούμε αν τελικά έγινε το έργο της διαμόρφωσης του νέου χώρου στον Λίβα, ή όχι.
Δεν υφίσταται θέμα έκτακτης ανάγκης, ούτε σεισμό είχαμε, ούτε πλημμύρα, ούτε πυρκαγιά, ούτε καμιά καταστροφή. Τα περί έκτακτης ανάγκης, που όπως ισχυρίζεται, ανάγκασε το δήμαρχο να δώσει με απευθείας ανάθεση το έργο της διαμόρφωσης νέου χώρου εναπόθεσης δεματοποιημένων απορριμμάτων στο Λίβα, δεν θα τα δεχτεί ο επίτροπος.
Από τις αρχές Ιουνίου, στις συνεχείς επαφές που είχαμε, ως Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, με την επερχόμενη Δημοτική Αρχή, συζητήσαμε το θέμα της ανάγκης διαμόρφωσης ενός νέου χώρου εναπόθεσης στον Λίβα. Είχαμε δεκάδες συναντήσεις με τη νέα Δημοτική Αρχή, αλλά μας έλεγαν να μην κάνουμε τίποτα και ότι αυτοί θα τα έκαναν όλα.
Για να γίνει αυτό το έργο λοιπόν, όπως και κάθε έργο, ακόμα και αν αυτό χαρακτηρίζεται έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, οι νόμιμες διαδικασίες, που στην προκειμένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκαν. Ο νόμος 4412 περιγράφει πως γίνονται οι διαγωνισμοί στο Δημόσιο. Προβλέπεται να υπάρχει πίστωση στον προϋπολογισμό με συγκεκριμένο κωδικό, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με μία τροποποίηση, προβλέπεται οικονομοτεχνική μελέτη του έργου, προβλέπεται οι προσφορές όλων των ενδιαφερόμενων εργολάβων να πρωτοκολλώνται και να αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα και βέβαια προβλέπεται η αξιολόγησή των προσφορών αυτών από επιτροπή και όχι από έναν αιρετό. Επιβλέπων μηχανικός του έργου δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει καν μελέτη και βέβαια δεν προκύπτει κάποια σύμβαση στη «Διαύγεια» για το συγκεκριμένο έργο.
Εμείς σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, ακολουθήσαμε όλες αυτές τις προβλεπόμενες διαδικασίες που προανέφερα, πάντα είχαμε πολλές συμμετοχές εργολάβων και όχι έναν.
Τελικά ποιος αποφάσισε πως θα γίνει αυτό το έργο;
Σε ποιο έργο κερδίσαμε 44 χιλιάδες ευρώ, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος;
Μας έχουν πει από την Δημοτική Αρχή, ότι δεν θα στρωθεί άσφαλτος στον νέο διαμορφωμένο χώρο. Έχουν μελετήσει αν αυτό δημιουργήσει κινδύνους για ρύπανση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα; Έχουν μελετήσει αν αυτό είναι σύννομο;
Ο Δήμαρχος προσπαθεί να δημιουργεί εντυπώσεις. Το ξέρει και ο ίδιος, ότι αν δεν ρίξεις άσφαλτο και απλά ρίξεις ένα πανί κάτω, προφανώς και θα έχεις κάνει οικονομία και το έργο πιο φθηνά, αλλά αυτό δεν είναι σύννομο.
Σε ότι αφορά τον ηλεκτροφωτισμό, ας μιλήσει ξεκάθαρα ο Δήμαρχος για το τι εννοεί με την ανακοίνωσή του προς το πρόσωπό μου. Σε δεκάδες χωριά και περιοχές της Ζακύνθου, ο ηλεκτροφωτισμός έχει βελτιωθεί θεαματικά. Ο μόνος φωτισμός που είδα χθες το βράδυ στο Κρυονέρι, είναι ο καινούργιος που εγκατέστησε ο εργολάβος με τα led. Καλό είναι να παραδειγματιστεί ο Δήμαρχος από τα οφέλη που έχει αυτή η σύμβαση με τον ιδιώτη.
Παραπληροφορεί ο Δήμαρχος, και είναι πολύ καλός σε αυτό το κομμάτι.
Τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που συνεχώς αναφέρει για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης στον Λίβα, είναι το κόστος της διαχείρισης για πέντε χρόνια. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό ποσό το οποίο υπολογίσαμε, για τις ανάγκες της μελέτης, με 54 ευρώ το τόνο και με βάση του 26.000 τόνους σκουπιδιών που παράγουμε ετησίως, αυτό προβλέπει η μελέτη.
Ο ανάδοχος εργολάβος θα πληρώνεται με βάση τον όγκο απορριμμάτων που θα επεξεργάζεται και το κόστος της επεξεργασίας ανά τόνο θα διαμορφωθεί κατά την δημοπράτηση του έργου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι χαμηλότερο ή και υψηλότερο. Μπορεί οι τόνοι που θα επεξεργάζεται ο ανάδοχος να είναι λιγότεροι και τότε το ποσό αυτό να μειωθεί αισθητά. Είναι στο χέρι μας αυτό και εξαρτάται από την ανακύκλωση που θα πετύχουμε. Προτρέπω τον δήμαρχο να διαβάσει τα τεύχη δημοπράτησης. Μπορεί να είναι μηχανικός και να νομίζει ότι τα ξέρει όλα, όμως και εγώ οικονομολόγος είμαι.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: