Νίκος Τσουκαλάς (Πρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Ζακύνθου)

Πε 19/04/2018

«Στο Ιόνιο, φυσικά και στη Ζάκυνθο, θα έχουμε αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών της τάξεως του 33%. Από τα 650 ευρώ που υπολογιζόταν το τετραγωνικό μέτρο, θα ανέβει στα 940 ευρώ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εξομοίωση των τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές, το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Μόνο ένα ποσοστό 30% περίπου των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί, ή θα έχει μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Είμαστε μια από τις πρώτες τέσσερεις περιοχές της Ελλάδος με την μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα, αυτό σχετίζεται με την αύξηση του τουριστικού προϊόντος, μια αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών θα επιβαρύνει πολλαπλά την φορολογία των ακινήτων και όχι μόνο τον ΕΝΦΙΑ. Το αφορολόγητο όριο για τα ακίνητα παραμένει στα 150 χιλιάδες ευρώ, όμως σίγουρα θα αυξηθεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Μέσα στον Μάιο θα ξεκινήσουν οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων.
Φέτος ξεκινάει η διασταύρωση του Ε9 με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, για να διαπιστωθεί αν κάποιος αποκρύπτει ένα ακίνητο. Επίσης φέτος υποχρεωτικά θα πρέπει κάποιος να δηλώσει στη φορολογική του δήλωση αν φιλοξενεί κάποιον και αντίστοιχα αν κάποιος φιλοξενείται, θα γίνεται διασταύρωση αυτών των στοιχείων.
Επίσης αναμένεται χιλιάδες συνταξιούχοι να δηλώσουν τροποποιητική δήλωση για τα αναδρομικά της μηνιαίας εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ.

Ο οφειλέτης πρέπει να δηλώσει έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό μέσω του TAXISNET, έστω για να προστατεύσει ένα ποσό έως 1.200 ευρώ.

Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση διαλύει την μικρομεσαία τάξη, ουσιαστικά την εξαφανίζει.»   


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: