Νομοθετική ρύθμιση για παραχώρηση του Ναυαγίου στο Δήμο και προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Οικονομικών
Πε 1/08/2024
«Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το Ναυάγιο, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, της Κτηματικής Υπηρεσίας, πολλοί Γενικοί Γραμματείς των εμπλεκομένων Υπουργείων, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Χατζηγεωργίου και ο συντονιστής-καθηγητής του ΕΜΠ κ. Καλιαμπάκος, διαπιστώθηκε ότι βρισκόμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο για το Ναυάγιο και προχωράμε στην ίδια κατεύθυνση.
Είναι έτοιμο το προσχέδιο της προγραμματικής σύμβασης που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και του Δήμου Ζακύνθου. Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση του Ναυαγίου στο Δήμο, κάτι που θα γίνει τον Σεπτέμβριο όταν ανοίξει και πάλι η Βουλή.
Την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη και συμφωνήσαμε για τη χρηματοδότηση των 4 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Επειδή θέλουμε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες, πιθανόν ο φορέας που θα εφαρμόσει την μελέτη του Ε.Μ.Π. να είναι το ΤΑΙΠΕΔ γιατί λειτουργεί υπό άλλο καθεστώς και διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μας πάρει το Ναυάγιο. Το ΤΑΙΠΕΔ, έτρεξε όλες τις διαδικασίες για το master plan του λιμανιού, δεν σημαίνει ότι παίρνει και το λιμάνι της Ζακύνθου.
Το Ναυάγιο αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, ανήκει στη Κτηματική Υπηρεσία και κατ’ επέκταση στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα πρέπει να γίνει μια προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου με το ΤΑΙΠΕΔ για να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων. Για να μην χαθεί άλλος χρόνος. Ο Δήμος θα έχει τη διαχείριση του Ναυαγίου, όχι το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ξεκάθαρο αυτό.
Η προσπάθειά μας έχει στόχο να προλάβουμε τον χειμώνα. Είναι δύσκολη η διαδικασία των αναθέσεων, αλλά η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Εφόσον παραχωρηθεί περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου στον Δήμο, είναι λογικό να υπάρχει και μια μορφή εποπτείας. Δηλαδή μπορεί να συσταθεί μια Επιτροπή που θα εποπτεύει την προγραμματική σύμβαση, στην οποία θα συμμετέχει το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενδεχομένως και το Υπουργείο Τουρισμού. Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί τα έργα, στον άξονα πάντα των μέτρων προστασίας που θα ισχύουν στο Ναυάγιο. Για να μην μπορεί στο μέλλον ο εκάστοτε Δήμαρχος να κάνει ότι θέλει ανεξέλεγκτα.
Σε ότι αφορά τα έσοδα από το Ναυάγιο, πιθανότατα θα καταλήξουμε στο να παίρνει ο Δήμος το 80% και ένα 20% να πηγαίνει στο Δημόσιο, το οποίο όμως θα το επιστρέφει στο νησί με ανταποδοτικά έργα. Αυτό θα επιδιώξω να γίνει. Αν ο ΟΦΥΠΕΚΑ θέλει ποσοστό από τα έσοδα, ας το λάβει από το 20% που παίρνει το Δημόσιο.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλής έχει συμφωνήσει απόλυτα στο ότι ο Δήμος πρέπει να είναι ο φορέας διαχείρισης του Ναυαγίου. Την ίδια άποψη έχει και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Καποδίστριας. Άρα δεν υπάρχει κάποιο θέμα, υπάρχει απόλυτη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.
Συμμετέχω σήμερα στη τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το καλοκαίρι, που αφορά τους διορισμούς των επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών ανά την Ελλάδα. Νέος Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου Ιονίων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας ορίστηκε ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος, πρώην διοικητής του νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας.»