Ο Δήμαρχος εκλέχθηκε για να λύνει τα προβλήματα, όχι να τα καταγράφει και να καταγγέλλει ως εισαγγελέας
Πε 2/07/2020
«Θέτω εξαρχής έναν προβληματισμό. Έχουμε έναν Δήμαρχο να λέει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν ήξερε πως το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο δεν έχει άδεια και πως τον ενημέρωσαν ότι δεν έχει. Αν λοιπόν δεν ήξερε ότι δεν είχε άδεια, δεν θα έπρεπε μέχρι τις αρχές Ιουνίου να είχε κάνει την προετοιμασία και να είχε βγάλει πρόγραμμα εκδηλώσεων. Από την άλλη αν ήξερε ότι δεν είχε άδεια, γιατί δεν έδωσε την εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να διορθώσουν τα όποια προβλήματα; Τι έκανε δηλαδή; Είναι απολύτως γνωστό ότι το Υπαίθριο που χτίστηκε το 1984 από τον αρχιτέκτονα κ. Χειμαριό, βάση των δικών του σχεδίων, χτίστηκε κατά απόλυτα σωστό τρόπο και αποδείχτηκε αυτό, αφού 36 χρόνια μετά, με τόσους σεισμούς στο νησί, δεν έχει πάθει απολύτως τίποτα. Πάρα πολλά δημόσια και δημοτικά κτήρια της Ζακύνθου, όπως τα σχολεία, δεν έχουν φακέλους, ή έχουν ελλιπείς φακέλους. Ο νόμος στο πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται και αλλάζει. Σήμερα υπάρχει ο νόμος περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων με τον οποίο θα μπορούσαμε να λύσουμε το θέμα.
Διετέλεσα διευθυντής του 1ου γυμνασίου επί 8 χρόνια. Όταν εγώ παράλαβα ως διευθυντής το σχολείο, και αντίστοιχα και άλλοι συνάδελφοι δεν ελέγξαμε όλα τα στοιχεία των φακέλων των κτιρίων, για το αν είχαν άδειες ή όχι. Όταν όμως προέκυψε το θέμα με την ενοικίαση του κυλικείου, και της έκδοσης της υγειονομικής του άδειας, που απαιτούσε και την ύπαρξη οικοδομικής άδειας, χωρίς να καταγγέλλουμε όλους τους προηγούμενους από εμάς, ενεργοποιήσαμε τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Βασιλόπουλο, και αναφέρομαι για τα έτος 2003 ή 2004 και με βάση τη δυνατότητα που τότε μας έδινε ο νόμος, μας εξεδόθη μια βεβαίωση περί μη κατεδάφισης του κτηρίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ώστε να είμαστε εντάξει. Εμείς λοιπόν τότε έτσι ενεργήσαμε και δώσαμε λύση.
Ο Δήμαρχος εκλέχθηκε για να λύνει τα προβλήματα, όχι να τα καταγράφει και να καταγγέλλει ως εισαγγελέας. Αυτή είναι η δική μου θέση, αλλά και του συνδυασμού.
Ο Δήμαρχος είναι ένας ηγέτης ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, ένας ηγέτης μιας παράταξης, και όχι ένας απολυταρχικός άνθρωπος, ένας δικτάτορας. Θα πρέπει να λειτουργήσει λοιπόν ως οφείλει το Υπαίθριο. Θα πρέπει ορίσει και μια επιτροπή που θα παραλαμβάνει γραπτές αιτήσεις όσων θέλουν να ανεβάσουν μια παράσταση και η οποία επιτροπή θα αξιολογεί τις αιτήσεις. Να μπει και ένα πλαφόν που θα καθορίζει ένα ποσοστό επί των εισιτηρίων και βέβαια όλα αυτά να τα ελέγχει και ένας αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, που όμως θα τον αφήνουν να πάρει πρωτοβουλίες χωρίς να του ροκανίζουν την καρέκλα. Για μένα, αλλά και για την Ζάκυνθο, είναι τιμή να έρθει στο Υπαίθριο το Εθνικό Θέατρο, ή το Θέατρο Κουν. Αυτά είναι πολιτισμός και παιδεία.
Όποιος νομίζει ότι ο πολιτισμός βγάζει χρήματα, ας κάνει ένα πείραμα που το επιχείρησα και εγώ. Ας αγοράσει ο Δήμος τις παραστάσεις. Ας το κάνει και τότε θα δει ότι όχι μόνο δεν θα βγάλει χρήματα, αλλά θα μπει και μέσα.
Για το νέο θέατρο, εγώ γνωρίζω ότι έχει παραδοθεί. Αν, όπως είπε ο Δήμαρχος, τα μηχανήματα είναι στις κούτες, τότε πως έγινε η δοκιμή και τράβηξε τις φωτογραφίες; Προφανώς και ο εργολάβος έκανε την δοκιμή με αυτά τα μηχανήματα, τα οποία μετά τα ξαναέβαλε στις κούτες για να μην τα φάνε η σκόνη και τα ποντίκια. Μπορεί ο κρατών τα κλειδιά του θεάτρου, να πάει να ανοίξει το θέατρο για να γίνει μια εκδήλωση; Έχει τις γνώσεις για κάτι τέτοιο; Δεν πρέπει να έχει έναν συντηρητή το θέατρο; Να έχει εξειδικευμένο προσωπικό; Δεν πρέπει να έχει έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και μια επιτροπή; Από χθες έπρεπε να είχαν γίνει όλα αυτά.
Είναι άδικο και κυρίως ανήθικο να μην εμπιστεύεται ο Δήμαρχος τους συνεργάτες του. Ανήθικο, γιατί αυτοί οι συνεργάτες του τον εμπιστεύθηκαν να είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού, και σε αυτούς οφείλει ο κ. Αρετάκης το 22% που πήρε την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που του έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσει τον Δήμο στην 2η Κυριακή. Ο Δήμαρχος είναι το πρόβλημα του Δήμου, από αυτόν ξεκινούν τα προβλήματα. Εμπιστεύεται μόνο τους πρόθυμους, αυτούς που έχουν ευλύγιστη μέση. Τελικά τον κ. Αρετάκη τον ενδιαφέρει η συναλλαγή, όχι η συνεργασία.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: