Ο Δήμος να ενημερώσει τους Ζακυνθινούς για τη θλιβερή, επονείδιστη τραγική και απαράδεκτη ιστορία των δανείων η οποία μετακυλίεται στους δημότες
Δε 22/04/2019
«Η Ελλάδα έχει μία πολύ μεγάλη ακτογραμμή, περίπου 12.000 χιλιόμετρα, αυτή η ακτογραμμή που συνδέεται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη και την οικονομική κατάσταση της χώρας έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο ρυθμίσεων και παρεμβάσεων με θεμελιώσεις νόμους, ο τελευταίος ήταν ο 29.71 του 2001, και τώρα επιχειρείται μία καινούργια κατάσταση όπου οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε κάποιες θεμελιώδεις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το παρελθόν και αναφέρομαι στην έννοια του περίφημου παλαιού αιγιαλού.
Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, όποτε διατηρώ επιφυλάξεις μέχρι να τον έχω στα χέρια μου, λέγεται όμως ότι ο παλαιός αιγιαλός παύει να ανήκει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου και γίνεται κοινόχρηστος χώρος.
Αν συμβεί αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν κτίσματα επάνω στον παλαιό αιγιαλό θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα οι ιδιώτες που αγόρασαν ακίνητα πριν χαρακτηριστεί ο παλαιός αιγιαλός είχαν μια πιθανότητα ως ιδιοκτήτες αυτού του αιγιαλού να αγοράσουν το ακίνητο αυτό και να περισώσουν την επιχείρηση τους από το δημόσιο, τώρα πλέον εφόσον το ακίνητο γίνεται κοινόχρηστο είναι εκτός συναλλαγής και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει καμία αγοραπωλησία. Είναι πραγματικά τεράστιο το πρόβλημα που δημιουργείται. Πρέπει να σας πω χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή του κόλπου του Λαγανά έχουμε περίπου 1.200.000 τ.μ. έκτασης εντός παλαιού αιγιαλού, υπάρχουν κάποια πολύ ξενοδοχεία γνωστά εντός παλαιού αιγιαλού στην πυκνοδομημένη περιοχή του κόλπου του Λαγανά, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αγόρασαν και πλήρωσαν φόρο μεταβίβασης, έβγαλαν άδεια από την πολεοδομία Ζακύνθου, έτυχαν δανειοδότησης για να φτιάξουν τα ξενοδοχεία τους και αδειοδότησης για να τα λειτουργήσουν και τώρα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο όλα αυτά να είναι παράνομα.
Βέβαια όλα αυτά ακούγονται παράλογα και σουρεαλιστικά και σαφώς αν κάποιος καταφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όλα αυτά τα οποία γίνονται, θα μας χλευάσουν ότι ανήκουμε στην παλιά βαλκανική ιστορία.
Θέλω να πιστεύω ότι επειδή αυτή η πυκνοδομημένη περιοχή του Λαγανά βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και εκεί είχαμε το τραγικό ότι έγινε το σχέδιο πόλης πριν χαραχτεί η γραμμή αιγιαλού και παραλίας, πράγμα το οποίο προβλέπεται από τον καινούργιο νόμο ρητά, αλλά εκεί χαράκτηκε χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ότι επειδή εδώ υπάρχει μία διάταξη, καθώς γνωρίζω και έχω ακούσει ότι δεν πρέπει η γραμμή του αιγιαλού να υπερβαίνει τα όρια εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού ότι είναι δυνατό να αποκατασταθεί αυτή η πασιφανής αδικία με τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού, στην περιοχή του Λαγανά εκεί που υπάρχουν τα ξενοδοχεία, να ταυτιστεί με τη γραμμή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης και να θεραπευτεί αυτή η αδικία που υπάρχει.
Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται με τον αιγιαλό αλλά θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας το ΦΕΚ για να σχολιάσουμε περισσότερα που προκύπτουν με τον νέο νόμο σχετικά με την έννοια του αιγιαλού, της παραλίας και των χρήσεων που πράγματι με το νέο νόμο απλουστεύονται, δηλαδή παύει να υπάρχει εκείνο το τραγικό που συνέβαινε παλιά ότι αν έβαζε κανείς μία καρέκλα, ένα τραπέζι ερχόταν κατηγορούμενος για κατάληψη αιγιαλού. Ήταν πολύ σκληρά τα μέτρα, και θα ενταχθούν όλα αυτά σε μία λογική μια ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και συγχρόνως θα ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα και σε άλλες περιοχές όπως και στο Τσιλιβί.
Είναι ζητήματα πάρα πολύ ενδιαφέροντα που επειδή σχετίζονται με τον νευρώνα της τουριστικής ανάπτυξης της Ζακύνθου που είναι οι ακτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την σοβαρότητα που πρέπει από τους φορείς και τις αρχές.
Πολλοί συμπολίτες μας αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά είναι γεγονός ότι έχουν ενεργήσει με την ενεργό σύμπραξη και την επιδοκιμασία της πολιτείας, ο ΕΟΤ και η Πολεοδομία έδιναν άδειες, πλήρωναν τους φόρους, δεν μπορεί να υπάρξει αυτός ο παραλογισμός και να έρθει τώρα το δημόσιο και να πει ότι όλα όσα έκανα προηγούμενα δεν ισχύουν και τώρα σου ανακαλώ την άδεια του ξενοδοχείου. Τα πράγματα είναι παράλογα και εξωφρενικά και παρότι έχουν μία νομική βασιμότητα θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η πραγματικότητα και θα αποφευχθούν τέτοιες κινήσεις οι οποίες συνιστούν εμπαιγμό για την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Ενδεχόμενος το νομοσχέδιο αυτό να ήρθε σε συνθήκες αναγκαιότητας. Όταν ο παλαιός αιγιαλός ήταν στην ιδιοκτησία του δημοσίου, ανήκε δηλαδή στην ιδιωτική του περιουσία, υπήρχε ο μέγας κίνδυνος να περιέλθει στο υπερταμείο ενώ εάν θεωρηθεί ότι είναι κοινόχρηστος χώρος δεν μπορεί να περιέλθει στου υπερταμείο γιατί είναι εκτός συναλλαγής. Μέσα μου υπάρχει αυτή η σκέψη σχετικά με το κίνητρο αυτής νομοθετικής μεταρρύθμισης που γίνεται τώρα, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που υπάρχουν και από το κείμενο του σχετικού νόμου όπως θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, διότι μόνο αυτό μπορώ να δω σαν αιτία.
————————————–
Για τα αμφισβητούμενα, από τον δήμο μας, δάνεια της τράπεζας Πειραιώς, είχα πει ότι επειδή γίνονται παρακρατήσεις έχει μειωθεί σημαντικά το ποσό του δανείου και επειδή πλέον η σύμβαση είναι ολοφάνερο ότι είναι άκυρη σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ανατοκισμούς, δε θα έχουμε τόκους από το χρόνο κλεισίματος του δανείου και εξ αυτού του λόγου το ποσό θα μειωθεί.
Πρέπει να πω ότι στους συμπολίτες μας ότι όταν κλείνεται μία σύμβαση δανείου με την τράπεζα, η τράπεζα βγάζει διαταγή πληρωμής και έχει τίτλο για να εισπράξει το οφειλόμενο ποσό μέσα σε δεκαπέντε μέρες. Στην περίπτωση των δανείων του δήμου δεν συνέβη αυτό, και αυτό είναι πρώτη φορά που λέγεται, λέγεται από μένα ενώπιον σας για να το μάθουν οι συμπολίτες μας και έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Οι τράπεζες και εννοώ και την Πειραιώς και την Εμπορική δεν επέλεξαν να βγάλουν διαταγή πληρωμής αλλά έκαναν αγωγή εναντίον του δήμου, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με κανέναν οφειλέτη. Αυτό έγινε γιατί γνώριζαν οι τράπεζες ότι οι συμβάσεις είναι άκυρες, και από την ώρα που είναι άκυρες θα ακυρώνονταν οι διαταγές πληρωμής, και έτσι επέλεξαν το δρόμο της αγωγής ενώπιον του δικαστηρίου για να διεκδικήσουν τα δάνεια τους. Οι τράπεζες γνωρίζοντας ότι οι περίεργες και σκοτεινές συμβάσεις είναι άκυρες είχαν δύο αγωγές, η πρώτη αγωγή έλεγε ότι εάν η σύμβαση θεωρηθεί ότι είναι άκυρη να μας δώσουν τα χρήματα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού. Οι τράπεζες πήγαν στο δικαστήριο δεν πήγε ο δήμος κάνοντας αγωγή, οι τράπεζες πήγαν στο δικαστήριο γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί βγει προσωρινώς εκτελεστή απόφαση εναντίον ΟΤΑ, όπως είναι ο δήμος, και πρέπει να τελεσιδικήσει για να έχουν τίτλο εκτελεστό. Για αυτό έχουμε αυτές τις πολυχρόνιες δικαστικές διενέξεις, δεν το ζήτησε ο δήμος οι τράπεζες το επέλεξαν με τον να μην ζητήσουν την έκδοση διαταγών πληρωμής μέσα σε δεκαπέντε μέρες αλλά να κάνουν αγωγή που σημαίνει πρωτόδικο, δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Αυτό φαίνεται επειδή υπάρχει δεύτερη βάση μέσα στην αγωγή που λέει ότι σε περίπτωση ακυρότητας της συμβάσεως να πάρουμε τα χρήματα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.
Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι οι τράπεζες επέλεξαν να πάρουν το δρόμο αυτό γιατί ήξεραν τι είχε συμβεί την περίεργη εκείνη εποχή η οποία δυστυχώς εμφανίζεται και σήμερα.
Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι την 1/2/2019 κατέθεσε νέα αγωγή η τράπεζα Πειραιώς εναντίον του δήμου Ζακύνθου με την οποία ζητάει 929.768,95€ επί της βάσης εκείνης της θλιβερής εποχής αναφερόμενης σε εκείνες τις δήθεν έγκυρες αποφάσεις του 2006 του δημοτικού συμβουλίου και έρχεται και θυμάται τώρα η τράπεζα Πειραιώς, μετά από τόσα δικαστήρια που έχουν γίνει και μετά από τόσες κινήσεις προς την κατεύθυνση των συμβιβασμών. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί αγωγή ενώπιον του πολυμελούς πρωτοδικείου Ζακύνθου που ζητά άλλα 929.768,95€. Τι να πει κανείς;
Ο Δήμος ξεπερνώντας πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες οφείλει να ορίσει μία επιτροπή ή ορκωτούς λογιστές οι οποίοι θα αναφερθούν με υπευθυνότητα στο τι έγινε με τα δάνεια αυτά, στο χρονικό των δανείων, ποιοι και πως πήραν τα χρήματα από αυτούς που ήταν τότε στα πράγματα, ποιοι έφαγαν τα χρήματα, ποιοι φταίνε και αν έχουν καταλογιστεί αυτά τα χρήματα ή όχι. Ο Δήμος οφείλει να ενημερώσει τους Ζακυνθινούς δημότες τι γίνεται με αυτή τη θλιβερή, επονείδιστη τραγική και απαράδεκτη ιστορία η οποία μετακυλίεται στους δημότες.
Οφείλουν και οι 9 δημοτικοί συνδυασμοί να αναλάβουν υπεύθυνα και συγκεκριμένα αυτή τη δέσμευση και να την υλοποιήσουν στις πρώτες εκατό μέρες της δημαρχίας τους για να σταματήσει αυτή η ένοχη σιωπή η οποία δεν μας τιμάει καθόλου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: