Current track

Title

Artist

Background

Τάσος Τζίμης
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου

Ο Δήμος που είναι ο μεγαλύτερος παράνομος επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα σε καταστήματα που απειλούνται με λουκέτο

Πα 8/04/2022


  • Αγώνας επιβίωσης: Οικονομική κρίση, Ιανός, Πανδημία, Ακρίβεια και τώρα τα πρόστιμα από την Δημοτική Αρχή

«Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, ήρθε ο Ιανός και μετά η πανδημία. Πολλοί συνάδελφοι όπως και εγώ προσωπικά, βάλαμε χρήματα από την τσέπη μας για να επιδιορθώσουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον Ιανό στις επιχειρήσεις μας. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις για αυτές τις ζημιές. Οι πληγές που δημιούργησε η πανδημία στην αγορά δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πρωτοφανές κύμα μεγάλης ακρίβειας και μπροστά μας έχουμε τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πόσα ακόμα θα αντέξουν οι επιχειρήσεις μας;

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπου τα καταστήματα δίνουν αγώνα επιβίωσης, το Δημοτικό Συμβούλιο στην χθεσινή του συνεδρίαση επέβαλε πρόστιμα σε μέλη του συλλόγου μας, για παραβάσεις της κανονιστικής κοινόχρηστων χώρων που βεβαιώθηκαν πριν από τρία χρόνια. Το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο αγνόησε προηγούμενη απόφαση του από το 2020, σύμφωνα με την οποία, λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τα πρόστιμα και τις χρεώσεις για την χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Με αυτά τα δεδομένα κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα έπρεπε όλοι να λέγατε όχι στα πρόστιμα, πράγμα που έκαναν πέντε με έξι Σύμβουλοι και μπράβο τους. Να λέγατε όχι και ας πάτε στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος. Όλη η κοινωνία θα ήταν μαζί σας. Είναι δυνατόν να επιβάλλεται πρόστιμο χιλίων ευρώ για μια τέντα που στηρίζεται σε τέσσερεις βίδες;

Μαθαίνω ότι υπάρχουν επιπλέον 35 με 40 νέα πρόστιμα για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μετά από αυτοψίες που διενέργησαν οι υπηρεσίες του Δήμου τον Ιανουάριου του 2020, κατόπιν εντολής της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αυτές οι παραβάσεις δρομολογούνται να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με σκοπό αφού καθοριστεί το ύψος των προστίμων, να επιβληθούν άμεσα.

Δεν έχω λάβει ούτε μία πρόσκληση ως Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου για να παραστώ σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, με αγνοεί ο κ. Κακολύρης.

Είμαστε υπέρ του πολίτη, υπέρ των ΑμεΑ, θέλουμε οι δημότες να απολαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους, να μην γίνονται καταπατήσεις από καταστηματάρχες, θέλουμε όλοι να είμαστε νόμιμοι.

Αλήθεια, τι έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για το νερό, για την καθαριότητα; Δεν παρανομούν; Δεν είναι δυνατόν να παρανομεί η Δημοτική Αρχή, να παρανομεί ο Δήμαρχος και να μην συμβαίνει τίποτα και οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι να στοχοποιούν τους καταστηματάρχες.

Στις παραχωρήσεις που θα γίνουν φέτος στις παραλίες, για την ανάπτυξη υπηρεσιών αναψυχής, ζητήσαμε μια έκπτωση στα τέλη χρήσης σε σχέση με αυτά του 2019, λόγω του πολέμου. Αντί αυτού, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ψήφισε τον διπλασιασμό των τελών. Το κάνουν δήθεν για να καλύψουν το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών. Αναρωτιέμαι, για να καλύψουν την αύξηση του κόστους της ενέργειας για την άντληση του νερού, θα διπλασιάσουν τις χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΖ; Δεν είναι σωστή πολιτική αυτή.

Καλώ τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να αφουγκραστούν την κοινωνία και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους για να μην βάλουν λουκέτο στα καταστήματα, γιατί με τον δρόμο που ακολουθούν στο τέλος εκεί θα καταλήξουμε.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: