Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Καμβάσης
Πρόεδρος ΟΔΑΖ

O Δήμος υποχρεούται από το νόμο για την μέριμνα αναξιοπαθούντων απόρων – Λίστα αναμονής για εισαγωγή στον ΟΔΑΖ

Τρ 17/01/2023«Το έργο μας στην τρίχρονη θητεία μου στον ΟΔΑΖ εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Αφορά την φιλοξενία των χρονίως πασχόντων και γερόντων και την περαιτέρω ενίσχυση του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης των ΑΜΕΑ. Πιστεύω ότι έχουμε βελτιώσει της υπηρεσίες μας. Έχουμε προσλάβει και φυσικοθεραπευτή ο οποίος έχει βοηθήσει τους φιλοξενούμενους μας.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως σημαντικό έργο, την τακτοποίηση που κάνουμε στην ακίνητη περιουσία του οργανισμού η οποία αφορά περίπου ενενήντα ακίνητα. Ξεκινήσαμε την τακτοποίηση πριν από ένα χρόνο με την καταχώρηση σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης. Διαπιστώσαμε ελλείψεις όσον αφορά στους τίτλους και τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο. Συμπληρώσαμε τα τοπογραφικά και προχωράμε σε αποκατάσταση αυθαιρεσιών αν υπάρχουν. Απαιτείται ένα σημαντικό κονδύλι για να μπορέσει να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα έγγραφα που απαιτούνται, όμως έχουμε εξοικονομήσει χρήματα από την χρηστή διαχείριση που κάνουμε, όχι βέβαια σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και φιλοξενίας. Δουλεύουμε σταδιακά. Πιστεύω ότι εντός του 2023 κάποια θέματα θα έχουν διευθετηθεί. Σήμερα έχουμε κάποια ακίνητα από την εκμετάλλευση των οποίων μας αποδίδεται λάδι και κάποια αστικά ακίνητά από τα οποία εισπράττουμε ενοίκιο. Καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του ιδρύματος η οποία σήμερα δεν μας προσφέρει κάποιο εισόδημα. Μέχρι σήμερα και βάση των τοπογραφικών που έχουμε κάνει δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια καταπάτηση.

Για να φιλοξενηθεί κάποιος συνάνθρωπός μας στον ΟΔΑΖ πρέπει να υποβάλει δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥ. Οι εξήντα κλίνες που διαθέτουμε είναι συγκεκριμένες, καταγεγραμμένες και ελέγχονται από τον ΕΟΠΥ. Ο ενδιαφερόμενος με την αίτηση του εντάσσεται σε λίστα αναμονής αν δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο κρεβάτι. Σήμερα υπάρχουν 5-6 άτομα σε αυτή τη λίστα.

Η προηγούμενη διοίκηση είχε δρομολογήσει την ανακαίνιση μιας πτέρυγας την οποία πρόσφατα ολοκληρώσαμε και θα μας εξασφαλίσει επιπλέον 6-7 κλίνες. Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες διαθέσιμες κλίνες καθώς η πτέρυγα είναι μεγάλη και αυτόνομη αλλά δυστυχώς δεν διαθέτουμε το αντίστοιχο προσωπικό. Έχουμε ζητήσει επιπλέον προσωπικό και έχουν εγκριθεί 3-4 θέσεις. Υπάρχουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες. Ο ΟΔΑΖ από δικούς του πόρους απασχολεί επιπλέον προσωπικό χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, παράλληλα αξιοποιούμε και το ΕΣΠΑ.

Όταν παραλάβαμε ο ΟΔΑΖ διέθετε 25 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό και 10 επικουρικό που στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε. Επιπρόσθετα προσέφεραν εθελοντική εργασία 8 άτομα τα οποία όμως ζήτησαν να πληρωθούν. Επειδή δεν υπήρχε σύμβαση εργασίας αυτό δεν μπορούσε να γίνει και έτσι σε ένα μήνα αποχώρησαν. Σήμερα εκτός από τους 35 μόνιμους εργαζόμενους που παραλάβαμε, λόγω Κόβιντ προσλάβαμε επιπλέον 10 άτομα με συμβάσεις που ανανεώνονται και λήγουν τον προσεχή Μάιο. Αντλήσαμε προσωπικό και μέσω του ΟΑΕΔ για την καθαριότητα και την φύλαξη. Έτσι σήμερα εργάζονται στον ΟΔΑΖ συνολικά 65 άτομα.

Οι εισαγωγές στο ίδρυμα γίνονται μέσω του ΕΟΠΥ και κάθε υποψήφιος για να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις μας πρέπει να είναι ασφαλισμένος. Στον οργανισμό λειτουργίας του ΟΔΑΖ προβλέπεται υπό προϋποθέσεις και η φιλοξενία αναξιοπαθούντων και άστεγων. Το διάστημα που είμαι πρόεδρος, επειδή είχαμε την δυνατότητα, προσφέραμε βραχυχρόνια διαμονή σε δύο περιπτώσεις ανασφάλιστων.
Οι πόροι του ΟΔΑΖ, με τους οποίους καλύπτουμε τα έξοδα μας, προέρχονται κατά κύριο λόγο από το ημερήσιο νοσήλιο που εισπράττουμε για κάθε δικαιούχο από τον ΕΟΠΥ και από τα δικά μας μικρά έσοδα. Από δικούς μας πόρους μας πληρώνουμε και το έκτακτο προσωπικό.

Σήμερα στην λίστα αναμονής στον ΟΔΑΖ έχουμε 5 ασφαλισμένους. Πριν από ένα μήνα εισήχθη στον ΟΔΑΖ ένας συμπατριώτης ανασφάλιστος ο οποίος θα φιλοξενηθεί προσωρινά μέχρι να δει που θα πάει. Το κρεβάτι που κατέλαβε φαίνεται ελεύθερο στον ΕΟΠΥ, ο οποίος με πιέζει να το δώσω σε περιθαλπτόμενο. Έχω λάβει αίτηση από το «Βοήθεια στο σπίτι» για έναν ακόμα ανασφάλιστο ο οποίος τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Εμείς δεν είμαστε νοσοκομείο, παρέχουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Προσφέρουμε διαμονή και παρακολούθηση της υγείας, δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε βεβαρυμμένα περιστατικά.

Τον περασμένο Οκτώβριο κοινή Υπουργική απόφαση μας δίνει την δυνατότητα να φιλοξενούμε και ανασφάλιστους υπό όρους και προϋποθέσεις, όμως είμαστε σε αναμονή υλοποίησης αυτής της απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι υπεύθυνος για την μέριμνα αναξιοπαθούντων απόρων είναι ο Δήμος. Ο Δήμος υποχρεούται να φροντίζει για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων και ο δικός μας Δήμος διαθέτει χώρο. Στο χώρο του παλαιού οικοτροφείου υπάρχουν διαθέσιμα δέκα δωμάτια.»


Current track

Title

Artist

Background