Current track

Title

Artist

Background

Παναγιώτης Αβράμης
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ ΔΕΥΑΖ

Ο κ.Αρετάκης, δίνει πλασματικά και αποκρύπτει στοιχεία – Καταθέτω στοιχεία για τη δράση του στη δικαιοσύνη

Τε 2/03/2022


«Ο κ. Αρετάκης αφήνει αιχμές για την διοίκηση που άσκησα στο παρελθόν ως πρόεδρος στη ΔΕΥΑΖ. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, επίσης επιχείρησε να δημιουργήσει σκιές για το πρόσωπό μου. Ο πρώην Δήμαρχος κ. Κολοκοτσάς, το 2016 ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο της επιχείρησης από ορκωτούς λογιστές. Αυτός ο έλεγχος έγινε και μέσα από την έκθεση των ορκωτών λογιστών, αποτυπώνονται τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θέλει να παρουσιάζει για δημιουργία εντυπώσεων ο κ. Αρετάκης.

Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ.Αρετάκης, όχι μόνο κατ’ επανάληψη δίνει στη δημοσιότητα πλασματικά στοιχεία, αλλά αποκρύπτει κιόλας. Παρουσιάζει μια στρεβλή εικόνα, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν όταν έλεγε ότι μετά από δικές του ενέργειες, μετά από δικό του νοικοκύρεμα, μάζεψε στο ταμείο του Δήμου δέκα εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σύμφωνα, όχι με τον Αβράμη, αλλά με  τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι παντελώς ψευδές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών, όταν το 2011 ανέλαβα την διοίκηση της ΔΕΥΑΖ, παρέλαβα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΥΑΖ προς τρίτους, ύψους 11.333.425 ευρώ. Περιλαμβάνονται υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, τους εργαζόμενους, την Εφορία, το ΙΚΑ και τους προμηθευτές. Στις 13 Οκτωβρίου 2014 που παρέδωσα στην επόμενη διοίκηση, τα χρέη ήταν 9.660.000 ευρώ, δηλαδή μειωμένα κατά 1.680.000 ευρώ. Σήμερα, αυτές οι υποχρεώσεις, αυτά τα χρέη προς τρίτους της ΔΕΥΑΖ, ανέρχονται στο ποσό των 11.474.000 ευρώ. Αυτό λοιπόν είναι το αποτέλεσμα της «χρηστής» διοίκησης Αρετάκη. Ας απαντήσουν οι συμπολίτες μας ποιος νοικοκύρεψε και ποιος κατέστρεψε την επιχείρηση.

Σε ότι αφορά τα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΖ, την 1η Ιανουαρίου 2011, όταν ανέλαβα την διοίκηση, η επιχείρηση απαιτούσε από καταναλωτές 6.149.230 ευρώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε βρισκόμασταν στην καρδιά των μνημονίων, την εποχή των μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Τον Οκτώβριο του 2014 που παραδώσαμε, οι απαιτήσεις από καταναλωτές, ανέρχονταν σε 5.709.000 ευρώ. Ο κ. Αρετάκης στο δελτίο τύπου που ανάρτησε χθες, αναφέρει ότι το 2019 όταν ανέλαβε την προεδρία της ΔΕΥΑΖ, οι οφειλές των καταναλωτών ανέρχονταν σε 9.047.000 ευρώ. Σκοπίμως απέκρυψε, ότι σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά, αυτές οι οφειλές ξεπερνούν τα 11.000.000 ευρώ. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Επί της δικής θητείας στη διοίκηση της ΔΕΥΑΖ, στον τομέα της ύδρευσης αντικαταστάθηκαν και επεκτάθηκαν 9,5 χιλιόμετρα δικτύου. Εμείς δημοπρατήσαμε το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, ένα έργο ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της δυσοσμίας από τον βιολογικό και τα δίκτυα αποχέτευσης.

Με το που ανέλαβε ο κ. Αρετάκης, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αποφάσισε διακοπές παροχής ύδρευσης σε οφειλέτες της ΔΕΥΑΖ. Δεν το έκανε το καλοκαίρι, για να πλήξει τους μεγάλους οφειλέτες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να ασκήσει μια πίεση για να πληρώσουν τις οφειλές τους, το έκανε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, χτυπώντας νοικοκυριά και εργαζόμενους. Δεν τόλμησε, ή δεν ήθελε να αγγίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά.

Η σημερινή κυβέρνηση χρηματοδότησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του κ. Αρετάκη δέχτηκε μια απίστευτη οικονομική βοήθεια από το κράτος τόσο για τον Δήμο όσο και για την ΔΕΥΑΖ. Οι οικονομικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ εισηγήθηκαν στο Δ.Σ να πάρει η επιχείρηση ενίσχυση 1,8 εκ. ευρώ από το κράτος, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η επιχείρηση εν μέσω πανδημίας στις άμεσες υποχρεώσεις της. Ο κ. Αρετάκης είπε στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ, ότι και με 1,3 εκ. ευρώ θα είμαστε εντάξει. Και εδώ έρχεται ο παραλογισμός. Ενώ το δεχτήκαμε και το ψηφίσαμε στο Δ.Σ, ο ίδιος ο κ. Αρετάκης έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και λέει ότι αρκούν οι 700.000 ευρώ. Αν ο κ. Αρετάκης είχε πάρει 1,8 εκ. ευρώ, δεν θα είχαμε σήμερα το πρόβλημα με τη VOLTERRA. Δεν θα χρειαζόταν να τρέχει ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης στο Υπουργείο Εσωτερικών για να βρει μια λύση. Θα έπρεπε και ο Δήμαρχος να ήταν σήμερα στο Υπουργείο μαζί με τον Βουλευτή, να διεκδικεί και όχι να μένει μόνο στην επιστολή του με την οποία ζητά οικονομική βοήθεια.

Επίσης, η ενίσχυση των τριών εκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση έδωσε στον Δήμο, κάτι το οποίο αναφέρει συνεχώς ο κ. Αρετάκης ως δικό του επίτευγμα, δεν δόθηκε γιατί είναι ο ίδιος νοικοκύρης και τον εμπιστεύονται. Η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και αφορούσε όλους τους Δήμους, μια στήριξη σε πανελλαδικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από την πανδημία.

Εδώ και τρία χρόνια αναφέρω ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση στη ΔΕΥΑΖ και έρχεται σήμερα ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Σπίνος και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Ζαρκάδης και με επιβεβαιώνουν, λέγοντας τα ίδια. Όταν τα είπε αυτά ο κ. Σπίνος στο Δ.Σ. της επιχείρησης, αντέδρασε ο Δήμαρχος. Θα πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα της ΔΕΥΑΖ ο κ. Αρετάκης για να τα λύσει έστω και τώρα, διαφορετικά να παραιτηθεί.

Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και δεν έχω εισακουστεί.
Θα πρέπει και εμείς, όπως έχουν κάνει και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια από το κράτος, μια στήριξη για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Θα πρέπει επίσης, για να κερδίσουμε χρόνο, να στραφούμε στην δικαιοσύνη για να εμποδίσουμε τη VOLTERRA να προχωρήσει σε διακοπές ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια.
Επιβάλλεται η διοίκηση της επιχείρησης να συνεργαστεί με τους εργαζόμενους, να τους εμπιστευθεί. Πρέπει επίσης, να προχωρήσει η διοίκηση στη βεβαίωση χρεών μεγάλων οφειλετών της ΔΕΥΑΖ στην Εφορία. Ρώτησα τον κ. Αρετάκη γιατί δεν το κάνει και μου απάντησε, «γούστο μου». Ακούστε επίπεδο απάντησης ενός Δημάρχου. Του είπα «τα γούστα σου να τα ικανοποιείς στη προσωπική σου ζωή». Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, το καλοκαίρι θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα, αν δεν τρέξουμε θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα.

Το ότι δεν γίνεται χλωρίωση του νερού, είναι κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει πλείστα προβλήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας. Να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές, να κάνουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα αν πρέπει.

Ο κ. Αρετάκης έλεγε προεκλογικά πως «δεν μπορεί ένας Δήμαρχος να υπογράφει μια σύμβαση με μια εργοληπτική εταιρεία για την υλοποίηση ενός έργου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει μια έκπτωση, τουλάχιστον 20%. Αν το κάνει δεν μπορεί να λέει ότι πολεμά την διαπλοκή, δημιουργείται καχυποψία, και υπόνοια μίζας». Ο κ. Αρετάκης ήταν αυτός ο Δήμαρχος που υπέγραψε μια σύμβαση με μια εργοληπτική εταιρεία, για το έργο στον Λίβα με έκπτωση ύψους 0,089%. Άρα που τοποθετεί τον εαυτό του;

Ότι στοιχείο έχει ο κ. Αρετάκης για τη δική μου θητεία στη ΔΕΥΑΖ να το στείλει στη δικαιοσύνη και στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Του δηλώνω, ότι τα στοιχεία που εγώ έχω για τη δική του λειτουργία και δράση, τις επόμενες ημέρες, θα τα στείλω στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στη δικαιοσύνη.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: