Current track

Title

Artist

Background

Ο κ. Αρετάκης μου ζήτησε συγνώμη για την εκτροπή του λόγου του – Θα απολογηθεί σε όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ

Πε 5/05/2022


  • Ο κ. Αρετάκης μου παρουσίασε το έργο των Σφαγείων ως το νούμερο ένα έργο της Ζακύνθου. Δυστυχώς υπάρχει καθυστέρηση.
  • Με τη μορφή που παίρνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων  δεν έχουμε περιθώρια να εντάσσουμε έργα κατά περίπτωση. Θα γίνονται προκηρύξεις και μόνο οι έτοιμοι δήμοι θα εντάσσουν έργα.
  • Ο Δήμος Ζακύνθου δεν έχει πολλά έργα στο ΕΣΠΑ, έχει λίγα έργα που είναι ενταγμένα από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή.
  • Ο κ. Αρετάκης κατάλαβε τελικά ότι όταν μιλούσε για υπερκοστολόγηση της αποκατάστασης του Σκοπού μιλούσε μόνο για ένα μέρος της μελέτης.
  • Ο Δήμος πρέπει να δει τι θα κάνει για το Ναυάγιο φέτος, όπως και η Περιφέρεια.
  • Ο απολογισμός μας σύντομα θα παρουσιαστεί δημόσια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
  • Ο κ. Γαλιατσάτος προσπαθεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και μηδενίζοντας τα πάντα.

«Ο κ. Γαλιατσάτος προσπαθεί με διάφορα τερτίπια να βρίσκεται στην επικαιρότητα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και μηδενίζοντας τα πάντα.

Ο απολογισμός μας έγινε αργά, είθισται να γίνεται τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, αλλά περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα προστατευτικά μέτρα για τον COVID. Για αυτό άλλωστε αποφασίσαμε να κάνουμε την παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, και όχι εν κρυπτό όπως λέει ο κ. Γαλιατσάτος. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πανηγυρική εκδήλωση, γιατί τα πραγματικά γεγονότα είναι δυναμικά, γιατί το έργο μας είναι υπαρκτό. Θα κάνουμε μια τέτοια εκδήλωση επί της ουσίας, ανά Περιφερειακή Ενότητα. Δεν θα μας έφτανε ούτε μια μέρα, αν μιλάγαμε για το τεράστιο έργο μας για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες μαζί. Θα κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό μας ανά Περιφερειακή Ενότητα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, για να γίνει και μια ουσιαστική συζήτηση.

Παρουσιάσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή μετάβασης. Πετύχαμε τη σύγχρονη λειτουργία της Περιφέρειας και ενισχύσαμε τη Πολιτική Προστασία, από ένα άτομο που είχε, με τη δημιουργία δομών και την ενίσχυση του προϋπολογισμού κατά 100%.

Το θέμα των αποζημιώσεων από τον Ιανό, αφορά το αρμόδιο Υπουργείο. Οι φάκελοι συντάσσονται βάση των απαιτήσεων του Υπουργείου. Επανειλημμένα έχουμε κάνει έκκληση στους πολίτες να έχουν συγκροτήσει σωστά τους φακέλους ώστε να λάβουν ενίσχυση. Να μην μιλά ο κ. Γαλιατσάτος, γιατί τους φακέλους από τους σεισμούς του 2014 στη Κεφαλονιά, τους ολοκλήρωσε η τωρινή Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.

Τα έργα που έχουμε δημοπρατήσει σε όλη την Περιφέρεια, πολλά εξ αυτών βρίσκονται σε αναμονή συμβασιοποίησης, ξεπερνούν μόνο για το έτος 2021, όλη την πενταετία Γαλιατσάτου. Η Περιφέρειά μας διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, αλλά δικαιούχοι πλην της Περιφέρειας, είναι οι Δήμοι, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και οι επιχειρήσεις. Εξαρτάται η απορροφητικότητα από το τι κάνουν οι Δήμοι, εξαρτάται από όλο αυτό το πλαίσιο. Από το 2020 δημιουργήσαμε ειδική υπηρεσία για να βοηθήσουμε τους Δήμους, να σπρώξουμε τον μηχανισμό τους, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη απορροφητικότητα. Σήμερα είμαστε στην 6η θέση σε ότι αφορά την απορροφητικότητα, μια ικανοποιητική θέση ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες. Αυτό είναι μια ένδειξη αλλά δεν είναι η ουσία γιατί η  θέση αυτή εξαρτάται και από το πως τα πάνε και οι άλλες Περιφέρειες κάθε μήνα. Δεν περιμέναμε να είμαστε στην κορυφή γιατί οι δυνατότητες της Περιφέρειας μας είναι συγκεκριμένες αλλά είμαστε ικανοποιημένοι.

Όπως μας έχει ενημερώσει, ο Δήμος Ζακύνθου προετοιμάζεται να υποβάλλει κάποιες ιδέες για έργα στο νέο ΕΣΠΑ. Επιμένω ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη για το Πνευματικό Κέντρο. Ανάγκες έχει και το Μεταβυζαντινό Μουσείο. Το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου, δεν θα μπει στο ΕΣΠΑ, αλλά έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και για αυτό ευχαριστώ τον κ.Πλακιωτάκη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ύψους 5,5εκ. ευρώ για το οποίο ο Δήμος Ζακύνθου είχε ζητήσει 4, 5εκ. ευρώ, κάναμε εμείς την διόρθωση έγινε αποδεχτή και το έργο προχωράει. Περιμένουμε την τελική επικαιροποίηση από το Υπουργείο. Είναι ένα έργο που εντάσει η Περιφέρεια.

Ο Δήμος Ζακύνθου δεν έχει πολλά έργα στο ΕΣΠΑ, έχει λίγα έργα που είναι ενταγμένα από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Μέχρι τις 15 Μαΐου, χρειαζόμαστε την πλήρη ενημέρωση σε ηλεκτρονική μορφή όλων των δαπανών των Δήμων οι οποίοι πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες.

Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουμε εγκρίνει ένα εκατομμύριο για την κατασκευή των σφαγείων στη Ζάκυνθο εις βάρος άλλων προτεραιοτήτων. Ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης μου παρουσίασε το έργο των Σφαγείων ως το νούμερο ένα έργο της Ζακύνθου. Δυστυχώς υπάρχει καθυστέρηση γιατί όπως ο Δήμαρχος μας είπε ο προϋπολογισμός ξεπερνά τελικά το ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο μας είχε ζητήσει και εμείς είχαμε δεσμεύσει, ενώ υπάρχει και μια εμπλοκή με το οικόπεδο. Αυτά δεν τα γνωρίζαμε όταν δεσμεύσαμε το εκατομμύριο και θα δούμε τι θα γίνει. Ο Δήμαρχος μας υποσχέθηκε πως σύντομα θα λύσει αυτά τα ζητήματα. Πράγμα που ελπίζω για να μην πάνε χαμένα τα χρήματα τα οποία είναι δεσμευμένα και περιμένουν.

Με τη μορφή που παίρνει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τώρα, δεν έχουμε περιθώρια να εντάσσουμε κατά περίπτωση έργα που θεωρούμε σημαντικά. Θα γίνονται προκηρύξεις και μόνο οι έτοιμοι δήμοι θα μπορούν να εντάσσουν έργα. Στην κατάσταση που είναι η υπόθεση των σφαγείων σήμερα δεν θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ενημερώνουμε τους Δήμους ότι πρέπει να τρέξουν να γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Με τους Δήμους θα δούμε παράλληλα και το θέμα της αναβάθμισης των σχολικών μονάδων αλλά αυτό είναι κάτι που θα γίνει με απόλυτη αξιολόγηση των αναγκών.

Σχετικά με το Ναυάγιο, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Δεν είναι εύκολο να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες, γιατί εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Ο Δήμος πρέπει να δει τι θα κάνει για το Ναυάγιο φέτος, όπως και η Περιφέρεια. Δεν θα γίνουν όλα δια μαγείας, πρέπει να τρέξουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, των οποίων υπάρχουν εκπρόσωποι στην Επιτροπή. Η Επιτροπή με την αρμοδιότητα των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν έχει την ευθύνη για το πως λειτουργήσει το Ναυάγιο φέτος. Δεν τέθηκε εκτός Επιτροπής ο Δήμος ως θεσμικός φορέας. Ο Δήμος εκπροσωπείται από τον κ. Μαρινάκη. Κάθε φορέας πρέπει να παίξει τον ρόλο του. Βρισκόμαστε όλοι μαζί μπροστά στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και στην ανάληψη πρωτοβουλιών.

Ο κ. Αρετάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων εκστόμισε κάποια πράγματα, για τα οποία μετά την συνεδρίαση, μου ζήτησε συγνώμη για αυτή την εκτροπή του λόγου του. Μου είπε μάλιστα ότι θα επικοινωνήσει και με τους συνεργάτες μου αλλά και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. γιατί κάτι άλλο εννοούσε και φοβάται μήπως έγινε παρεξήγηση. Είπα στον κ.Αρετάκη ότι για οτιδήποτε απρεπές ακούγεται όλοι ενοχλούμεθα και αυτοί που το εκφράζουν έχουν την ευθύνη. Οπότε είναι υπόθεση του κ.Αρετάκη να απολογηθεί όπως μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει. Δεν του το ζήτησα, εγώ του είπα να πάρει τους συνεργάτες μου τηλέφωνο. Ο ίδιος όμως μου είπε ότι θα πάρει και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. τηλέφωνο, διότι δεν θέλει να εκκρεμούν τέτοιες σκιές από δικές του εκφράσεις που κατά λάθος έγιναν ή σε κάποιους δικούς του συνεργάτες απευθυνόταν. Για να είμαι ειλικρινείς δεν κατάλαβα ακριβώς τη εννοούσε ο Δήμαρχος. Πάντος δεν είχαν σχέση με τους δικούς μου συνεργάτες. Δεν ξέρω αν μια Ανώνυμη εταιρεία μπορεί να διανείμει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ., εξάλλου αυτό που ακούστηκε δεν αποτελούσε θέμα της συνεδρίασης. Ο κ.Αρετάκης όταν έληξε η συνεδρίαση απευθύνθηκε στους συνεργάτες του στο γραφείο του και είπε κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με την ημερήσια διάταξη και με τα θέματα του Δ.Σ. που συζητήσαμε, άρα δεν νομίζω ότι είναι θέμα δημόσιο.

Προχωρούν τα έργα στον Λίβα. Θα έρθω σύντομα στη Ζάκυνθο για να δω από κοντά τις εξελίξεις. Έχουμε ανοιχτό ακόμα το θέμα της αποκατάστασης του Σκοπού. Ο κ. Αρετάκης κατάλαβε τελικά ότι όταν παλιότερα μιλούσε για υπερκοστολόγηση του έργου μιλούσε μόνο για ένα μέρος της μελέτης αποκατάστασης του χώρου. Το παραδέχτηκε ο ίδιος και μάλιστα εγώ επειδή δεν θέλω να μένουν σκιές, άφησα το θέμα ανοιχτό για να ενημερωθεί όλο το συμβούλιο για τις απόψεις του κ.Αρετάκη. Ζητήσαμε και από ένα άλλο μελετητικό γραφείο να δει αυτή την μελέτη και να μας πει την άποψη του σε κάποια σημεία. Μας απάντησε ότι ένα κομμάτι της μελέτης θεωρεί ότι είναι υπο-κοστολογημένο. Άρα δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες και το θέμα τώρα είναι να βρεθεί χρηματοδότηση διότι ο Σκοπός αποτελεί μια πληγή για τη Ζάκυνθο και για την χώρα μας και η υπόθεση αυτή πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν.

Είμαστε σε μια εποχή μετάβασής όπου Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Όλα ήταν αφημένα, στο έλεος του Κυρίου. Όλα έχουν σκάσει στα χέρια μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τις λύσεις διότι θέλουμε να οδηγηθούμε σε μία επόμενη θητεία η οποία θα έχει θέσει τις βάσεις μια σύγχρονης περιφέρειας που θα μπορεί να υλοποιεί έργα δημιουργικά για να μην αφιερώνει το χρόνο της σε πληγές του παρελθόντος.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

Ετικέτα