Ο κόσμος να καθαρίσει τα οικόπεδά του. Έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι οι ανεξέλεγκτες χωματερές στη Ζάκυνθο.
Τρ 17/06/2025

«Είναι καλύτερη η κατάσταση φέτος με τους καθαρισμούς οικοπέδων σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως αυτή που θα θέλαμε. Το ότι παρήλθε η ημερομηνία καθαρισμού ενός οικοπέδου και ηλεκτρονικής δήλωσης αυτού, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος σταματά να κάνει καθαρισμό, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τώρα. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει τους καθαρισμούς και πρέπει να το διαδώσουμε αυτό. Ζητάω προσωπικά από τον κόσμο να μην δει ως καταληκτική ημερομηνία την 15η Ιουνίου.
Δεν προκύπτει από τη νομοθεσία η επιβολή κάποιου προστίμου, αν κάποιος καθαρίσει τώρα το οικόπεδό του. Αυτό που ενδέχεται να συμβεί, είναι να επιβληθούν πρόστιμα για κάποιον που έχει δηλώσει ότι καθάρισε το οικόπεδό του και δεν το έχει κάνει.
Αυτό θα φανεί από τις αυτοψίες. Σύμφωνα με την καινούργια ΚΥΑ, έχουμε την ευθύνη να ελέγχουμε τις καταγγελίες οι οποίες υπάρχουν και εφόσον διαπιστωθεί ότι ευσταθούν οι καταγγελίες, θα προβαίνουμε σε επιβολή προστίμων βάση της νομοθεσίας. Η Υπηρεσία μας δεν πάει μόνη της να ελέγχει, μόνο μετά από καταγγελία. Εφόσον όμως διαπιστώσει κατά τις περιπολίες της, ότι ένα οικόπεδο δεν έχει καθαρισθεί και είναι επικίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς, εννοείται πως θα παρεμβαίνει και θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
Επαναλαμβάνω ότι δεν θα αποτρέψουμε κάποιον στο να πάει τώρα και να καθαρίσει το οικόπεδό του. Η λογική μας δεν είναι το πρόστιμο, η ουσία είναι να έχουμε καθαρά τα οικόπεδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, έως τις 31 Οκτωβρίου, οφείλει ο πολίτης να διατηρεί καθαρό το οικόπεδό του. Δεν γίνεται ένας καθαρισμός και τελειώσαμε.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, αυτό που προβλέπει η νομοθεσία είναι ότι οφείλει να κάνει τουλάχιστον στο 5% του συνόλου των οικοπέδων, δειγματοληπτικούς ελέγχους. Αναφέρομαι στα δηλωμένα οικόπεδα. Δεν επιτρέπεται η καύση των υπολειμμάτων μετά από έναν καθαρισμό, γιατί είμαστε εντός αντιπυρικής περιόδου. Η διαχείριση αυτών των υπολειμμάτων είναι ένα θέμα. Πρέπει να μεταφερθούν σε εγκατάσταση ανακύκλωσης.
Από την υποχρέωση του καθαρισμού οικοπέδων δεν απαλλάσσεται κανένας. Οι Υπηρεσίες κυρίως του Δήμου οφείλουν να καθαρίσουν τα άλση, πλατείες, ή γενικά δημόσιους χώρους, όπως οφείλει και ο πολίτης. Προφανώς έχουν τις ίδιες κυρώσεις που έχει και ο πολίτης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όλη την περιουσία του Δήμου, αλλά σε ότι αφορά τουλάχιστον τα εμφανή σημεία, θεωρώ ότι έχουν γίνει οι καθαρισμοί, δεν έχουμε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα και αυτό που ξέρω είναι ότι συνεχίζει ο Δήμος τη διαδικασία των καθαρισμών.
Αν γίνει μια καταγγελία στην Υπηρεσία μας και διαπιστωθεί ότι δεν έχει καθαρίσει ο ιδιώτης το οικόπεδο του, το πρόστιμο έχει ως βάση τα χίλια ευρώ, όπως και για την μη δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου, ή την ψευδή δήλωση. Τώρα ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκεται το ακαθάριστο οικόπεδο, την γειτνίαση ή όχι με κάποια δασική έκταση, μπορεί να αυξηθεί το πρόστιμο.
Έχουμε προβεί σε αυτοψίες για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν στο νησί, έχουν καταγραφεί τα σημεία και έχουν αποσταλεί τα έγγραφα στις αρμόδιες Υπηρεσίες που υποχρεούνται για την επέμβαση στους χώρους αυτούς. Έχουμε υπολογίσει ότι φέτος υπάρχουν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι ανεξέλεγκτες χωματερές και αναφέρομαι στις εμφανείς.»