Ο Μητσοτάκης είναι σε σύγχυση και πανικό, η ΝΔ είναι ένα κόμμα αποκομμένο από όλους, η εκλογική της βάση συνεχώς συρρικνώνεται
Δε 12/09/2022
«Τα όχι του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για πρόωρες εκλογές, αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε, αποκαλύπτουν ότι είναι σε σύγχυση, σε πανικό, ότι η ΝΔ είναι ένα αποκομμένο κόμμα από όλους και πως συνεχώς συρρικνώνεται η εκλογική της βάση. Γνωρίζοντας ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρόκειται να κερδίσει τις εκλογές, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να συρρικνώσει τους ψηφοφόρους του, όμως θεωρώ ότι πλέον δεν πείθει.
Μεταξύ άλλων, είπε και κάτι το ακατανόητο, ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη και μονοκομματική. Εμείς θεωρούμε ότι η αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση της χώρας, πρέπει και μπορεί να αναζητήσει μια προγραμματική συμφωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθούμε πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ, το Μέρα25, ακόμα και το ΚΚΕ. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών επιλογών. Η απλή αναλογική φανερώνει τις πραγματικές εκλογικές δυνάμεις του κάθε κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός χθες εμφανίστηκε χωρίς σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Επανέλαβε μέτρα που έχουν ήδη δοκιμαστεί χωρίς αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2022 με 11%, με την κοινωνία να έχει πενιχρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση θα μπορούσε πραγματικά αν ήθελε να ενισχύσει ουσιαστικά την κοινωνία από τα φορολογικά υπέρ έσοδα, που η ίδια παραδέχεται ότι έχει. Το περιθώριο υπάρχει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ρίξει τον συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.
Σχετικά με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός έπεσε σε μια τεράστια αντίφαση. Ενώ λέει ότι εκ του ρόλου του δεν γνωρίζει τους λόγους που παρακολουθείτο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη λέει ότι ήταν μια νόμιμη και τεκμηριωμένη παρακολούθηση. Από την στιγμή που δεν γνώριζε τους λόγους, πως θεωρεί ότι ήταν μια τεκμηριωμένη παρακολούθηση; Μπροστά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά και της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν πρέπει να υπάρχει το απόρρητο. Η ΕΥΠ δεν πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού. Δεν είναι κομματικό μαγαζί κανενός. Αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι εθνικής ασφάλειας, προφανώς και πρέπει να ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός, αλλά στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα. Εδώ μιλάμε για την παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού.
Σχετικά με τις παρακολουθήσεις των Σαγιά και Πιτσιόρλα, θυμίζω ότι αυτές είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά και συνεχίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ορθώς δεν παρενέβη ο κ. Τσίπρας. Αλλοίμονο αν το έκανε, θα έλεγαν όλοι πως επιδιώκει να καλύψει τα κυβερνητικά του στελέχη. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την υπόθεση αυτή, η οποία επαναλαμβάνω δεν έχει καμιά σχέση με αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Πιτσιόρλας γνώριζε από το 2019 για το θέμα της παρακολούθησης, αλλά τότε δεν έλεγε τίποτα. Το γιατί το κάνει τώρα, ρωτήστε τον ίδιο. Προσωπικά ως Υπουργός Εσωτερικών είχα αρκετές φορές διαφωνήσει με τον κ. Πιτσιόρλα όταν ήταν Πρόεδρος του ΤΑΥΠΕΔ, ακόμα και δημόσια, όπως για παράδειγμα στην πώληση του ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ, όπου ήμουν αντίθετος.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: