Ο νέος ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο
Πα 15/01/2021
- Δικαστικές εκκρεμότητες και αποφάσεις καθώς και οφειλές του τοπικού ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου προς τρίτους, βαρύνουν αποκλειστικά το Δήμο.
«Ο νέος διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ, στον οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι Δήμοι των νησιών της ΠΙΝ, αναλαμβάνει πλέον και επίσημα την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων για τη Ζάκυνθο. Θεωρείται καθολικός διάδοχος στην κινητή και ακίνητη περιουσία του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου σε όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Οι δικαστικές εκκρεμότητες και αποφάσεις καθώς και οι οφειλές του τοπικού ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου προς τρίτους, βαρύνουν αποκλειστικά το Δήμο.
Επιλύεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων της Ζακύνθου. Μετά και την πρόσφατη έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της σύμβασης κατασκευής του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Ζακύνθου» που αφορά στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και το χώρο της υγειονομικής ταφής. Τώρα ο στόχος μας είναι να υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Παράλληλα δρομολογούμε άμεσα να απομακρυνθεί από τον Λίβα ένας μεγάλος όγκος δεματοποιημένων απορριμμάτων, ώστε να αποδεσμευτεί χώρος, να καθαρισθεί για να μπορέσουν να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής για το κύτταρο ταφής και το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Η διαδικασία χρηματοδότησης της μεταφοράς είναι σε εξέλιξη και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους Ζακυνθινούς. Το έργο προβλέπεται να είναι έτοιμο σε 19 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής με τον εργολάβο και το αργότερο σε δύο χρόνια να τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Η ασφαλτόστρωση της οδικής πρόσβασης στον Λίβα έχει ήδη ολοκληρωθεί και πλέον χρησιμοποιείται από τα απορριμματοφόρα που ανεβαίνουν εκεί. Η μελέτη πυροπροστασίας θέλουμε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση και του μεγάλου έργου. Συζητάμε με τους εργαζόμενους για την κατασκευή του στεγάστρου, καθώς πρέπει οι συνθήκες εργασίας στον Λίβα να είναι ανθρώπινες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα στραγγίδια στον Λίβα, ο βιολογικός δεν λειτουργεί και αυτό είναι κάτι που προς το παρόν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με την μεταφορά των λυμάτων. Η γεννήτρια θα συνδεθεί εκ νέου ώστε να μπορεί να ηλεκτροδοτήσει τη μονάδα σε έκτακτη ανάγκη.
Είμαι πολύ ικανοποιημένη που έπεσαν οι υπογραφές για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα, όπως και για το αντίστοιχο στη Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα, το έργο της Κεφαλονιάς είναι το πρώτο δημοπρατούμενο έργο, το οποίο ακολουθεί τα νέα πρότυπα τεύχη του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ενσωματώνει τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που προβλέπει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης συστήματος παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF) ώστε τα παραγόμενα υλικά & προϊόντα να είναι εκτός από Ανακυκλώσιμα Υλικά, Compost από την κομποστοποίηση του Προδιαλεγμένου Οργανικού και Δευτερογενές καύσιμο. Αυτή η δυνατότητα δεν προβλέπεται στο έργο της Ζακύνθου καθώς είχε σχεδιαστεί πριν τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ούτε μπορούμε να την προσθέσουμε στην παρούσα φάση διακινδυνεύοντας την υλοποίηση του έργου. Είναι όμως κάτι που θα μπορούσαμε να «κουμπώσουμε» στο μέλλον, στο έργο που θα κατασκευαστεί.
Έχουμε χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούλιο, να μεταφέρουμε 10.000 τόνους δεματοποιημένων απορριμμάτων από τον Λίβα στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς Ηλείας. Θέλουμε όμως να γίνει η ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ πιο σύντομα. Πρόκειται για υλικό το οποίο με βάση τη νομοθεσία δύναται να μεταφερθεί με τα πλοία της γραμμής, ή και με κάποιο άλλο πλοίο. Το εξετάζουμε το θέμα. Θα δημιουργηθεί τεχνικό δελτίο το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν πρόκειται οι Ζακυνθινοί να επωμιστούν οικονομικά το κόστος αυτής της μεταφοράς.
Οδεύει προς λύση και το θέμα των εργαζομένων του πρώην ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου οι οποίοι εργάζονται σήμερα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Έχουμε λάβει τις σχετικές αποφάσεις και αν χρειαστεί θα γίνει και νομοθετική ρύθμιση, αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου.
Μέσω του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων της Περιφέρειας θα κατατεθεί η μελέτη για την χρηματοδότηση ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα άμεσα, και πρέπει να τρέξουμε γιατί υπάρχει πάντα το πρόστιμο της Ευρώπης πάνω από το κεφάλι μας.
Tην επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την ίδρυση φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Προβλέπεται η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας, με 7μελες διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν άτομα που έχουν σχέση με τη Ζάκυνθο, μεταξύ άλλων θα εκπροσωπούνται οι κοινότητες και η Περιφέρεια.
Το έργο της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου στα Στροφάδια το έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού. Υπεβλήθη μια ένσταση που κατατέθηκε μετά τον διαγωνισμό και ίσως καθυστερήσει το όλο έργο, το οποίο είναι μεγάλο και δύσκολο. Θεωρώ όμως ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί. Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες του έργου της αναστύλωσης της Αγίας Αικατερίνης, ενώ θα επικαιροποιηθεί και η μελέτη αποκατάστασης της Αγίας Μαύρας. Επίσης προχωρά το έργο της αποκατάστασης του καμπαναριού στο Σκουληκάδο και του καμπαναριού στη Φανερωμένη.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: