Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης

Ο νέος Ποινικός Κώδικας, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα

Τε 29/11/2023



“Είναι θετικές οι τροποποιήσεις στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και λαμβάνουν υπ’ όψη τους και προβλήματα που θα προέκυπταν από μία αυθαίρετη θέσπιση τεκμηρίων για κάποιους επαγγελματίες οι οποίοι δεν είχαν τα έσοδα που ο νόμος προέβλεπε ως τεκμήρια. Είναι σωστό αυτό που είπε ο Υπουργός κ.Χατζηδάκης ότι θα δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια σε όσους τα αρνηθούν. Θα πρέπει βεβαίως ο φορολογούμενος που τα αρνηθεί να ελεγχθεί. Αυτό είναι θετικό και συνάρτηση του κράτους δικαίου. Αποκαθιστά τη νομιμότητα η οποία είχε διαταραχθεί γιατί ο νόμος δεν μπορεί να θέτει τεκμήρια αμάχητα. Εφόσον κάποιος πολίτης αμφισβητεί το τεκμήριο το νόμου ως προς τα έσοδά του, μπορεί να ζητήσει έλεγχο και να τεθεί στη διάθεση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν μπορεί να ζητάμε έλεγχο μόνο στους άλλους και όταν αφορά εμάς να τον αρνούμαστε. Θα πρέπει να ερωτηθεί το ΠΑΣΟΚ αν το ψηφίσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο κ.Χαρίτσης είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος, ένας μετριοπαθής άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τους νεοσταλινικούς που θα κληθεί να εκπροσωπήσει. Η πλειοψηφία αυτής της ομάδας κυριαρχείται από αυτούς τους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμπεριλαμβάνω τον κ. Τσακαλώτο. Η κ. Αχτσιόγλου, που ήθελε να εκλεγεί και πρόεδρος κόμματος της αριστεράς, είχε πει το αμίμητο, ότι κανονικότητα σε μία κοινωνία δεν είναι το καλύτερο για ένα κόμμα της αριστεράς. Εκεί είχαμε φτάσει.

Το 2019, τέσσερις μέρες πριν κλείσει η βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τη βουλή τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, πέρασε 1200 άρθρα από τα οποία κανείς βουλευτής δεν ήξερε τι ψήφιζε. Είχα αυτός τους κώδικες στο γραφείο μου επί ένα χρόνο και δεν τους πήγαινα στη βουλή γιατί είχαν σοβαρά προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της αθλιότητας η οποία έγινε στη βάση της διαπλοκής της τότε ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία έχω κατονομάσει, είναι να έχουν γίνει τέσσερις με πέντε φορές αλλαγές, έχει καταντήσει κουρελού.
Σήμερα έρχεται μία Πέμπτη εκτεταμένη αλλαγή και στους δύο Κώδικες. Διορθώνονται αρκετά σφάλματα τα οποία υπήρχαν, δημιουργούνται ερωτηματικά για άλλα και έχω αντιρρήσεις για συγκεκριμένες διατάξεις.
Έχουμε μια οριζόντια αύξηση του ανώτατου ορίου κάθειρξης από τα 15 στα 20 χρόνια που είναι λάθος γιατί είναι οριζόντια, πιάνει όλα τα αδικήματα και δεν λαμβάνεται υπ’ όψη ότι ήδη για τα κακουργήματα ισχύει η διάταξη ότι θα πρέπει ο κρατούμενος να έχει εκτίσει τα τρία πέμπτα της ποινής για να δικαιούται του μέτρου της πρόσκαιρης αποφυλάκισής του, εάν βέβαια αυτό κριθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Ήδη έχουμε υψηλό όριο για την απόλυση τα τρία πέμπτα και αυξάνουμε στα είκοσι χρόνια το ανώτατο όλων των αδικημάτων. Αυτό είναι λάθος και το πρόβλημα θα συνδυαστεί με κάτι ακόμα. Έχουμε σήμερα στις Ελληνικές φυλακές περίπου 8500 κρατούμενους και αν υπερβούμε αυτό τον αριθμό δεν θα έχουμε σωφρονιστικά ιδρύματα αλλά κολαστήρια. Στο παρελθόν η χώρα μας όταν είχε 12.500 κρατούμενους και ήταν κατηγορούμενη από το Συμβούλιο της Ευρώπης για αυτό. Επί των ημερών μου είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια η οποία είχε αποδώσει και η χώρα είχε εισπράξει τα εύσημα γιατί είχαμε πετύχει μια ανθρώπινη κατάσταση στις φυλακές αν και τα περιθώρια βελτίωσης ήταν μεγάλα.

Είναι σωστό ότι πρέπει να εκτίεται έστω ένα μικρό μέρος μιας μικρής διάρκειας πλημμέληματικής ποινής, αλλά θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα που θα εκτίεται η ποινή και με ποιους όρους.
Είναι απαράδεκτο θεωρητικά και πρακτικά να εξισώνεται η ποινή του τετελεσμένου αδικήματος με την ποινή της απόπειρας του ίδιου αδικήματος. Δηλαδή αν αποπειραθεί κάποιος να διαπράξει το αδίκημα θα καταδικάζεται σαν να το έχει διαπράξει και αυτό είναι λάθος.

Βρίσκω θετικά πράγματα στο νομοσχέδιο που αφορά τις διαδικασίες αλλά αυτό δεν αφορά τόσο τον πολίτη.
Δυστυχώς ο ποινικός κώδικας του 2019 επανάφερε ένα καθεστώς απαράδεκτό με τις αναβολές. Οι αναβολές είναι Ελληνικό φαινόμενο. Αν πάτε στο εξωτερικό και πείτε τι συμβαίνει με τις αναβολές θα σας κοιτάξουν λες και ήρθατε από τη Σελήνη. Αλλά αυτό συνδυάζεται με πάρα πολλές παθογένειες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και διάφορα συντεχνιακά θέματα δικαστών και δικηγόρων. Ελπίζω να μπει μια τάξη σε αυτό. Και πάλι θεωρώ υπερβολή να δίνεται μια πρώτη αναβολή στην ουσία χωρίς λόγο και μια δεύτερη δια λόγους υγείας. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δίνεται μια πρώτη αναβολή έτσι αόριστα κυρίως στην ποινική διαδικασία. Είναι σωστό ότι πάμε σε μονομελή συνθέσεις σε πρώτο βαθμό και κατ’ εξαίρεση συνθέσεις πολυμελή σε κάποια σοβαρά πλημμελήματα και εφέσεις. Καταργούνται και τα πενταμελή αφού ένα τριμελές μπορεί να εκδικάσει μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Το κέρδος είναι ότι θα έχουμε περισσότερους δικαστές να δικάζουν υποθέσεις άρα έτσι πετυχαίνουμε ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

Είναι πολύ σωστή η διάταξη η οποία απαλλάσσει ποινικών ευθυνών επαγγελματίες όπως δάσκαλοι, καθηγητές, γιατροί, ψυχολόγοι και άλλοι οι οποίοι έχουν υποχρέωση από το νόμο να καταγγείλουν στις αρχές περιπτώσεις κακοποίησης που θα υποπέσουν στην αντίληψή τους. Είχαμε φαινόμενα όπου κάποιοι έκαναν το καθήκον τους και κατήγγειλαν περιπτώσεις κακοποίησης π.χ. σε μαθητές και μετά ερχόταν ο πατέρας και τους υπέβαλε μήνυση. Αυτό λειτουργούσε προς εκφοβισμό για να μην επιτελέσουν το καθήκον τους και από την άλλη όταν δεν το έκαναν φοβούμενοι τις επιπτώσεις, ελέγχονταν από την υπηρεσία τους και τον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος.

Ο εμπρησμός στο Μάτι έγινε από αμέλεια, υπήρχε δελτίο καιρού, έπνεαν άνεμοι 9 μποφόρ και κάποιος έβαλε φωτιά η οποία εξαπλώθηκε και κατέκαψε την περιοχή και τους συνανθρώπους μας. Αν κάποιος έχει ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες και τις αγνοήσει βάζοντας φωτιά είναι σαν να λέει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα καεί κόσμος, οπότε οι ποινή πρέπει να είναι αυστηρή. Το ίδιο ισχύει για τα τροχαία και τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια. Αν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ η παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη και σκοτώσει άνθρωπο, αυτό δεν είναι αμέλεια. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία.

Είναι σωστό μέτρο η δήμευση της περιουσίας του ενόχου γιατί όταν καταστρέφονται δεκάδες περιουσίες συνανθρώπων από μια πυρκαγιά εξαιτίας ενός εμπρηστή, από που θα απολαμβάνει την περιουσία του αυτός ο ένοχος όταν οι περιουσίες των άλλων έχουν καταστραφεί. Αφού η συμπεριφορά του ενόχου κατάστρεψε περιουσίες άλλων ας υποστεί και αυτός τα ίδια, την απώλεια της δικής του περιουσίας.

Θεωρώ ότι αβλεψίες λάθη και αβελτηρίες βελτιώνονται αλλά πιστεύω ότι πρέπει να λυθούν και κάποια πράγματα τα οποία επισημαίνω. Το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση, ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του, τα πολιτικά κόμματα θα πουν τις απόψεις τους στη Βουλή και ο Υπουργός θα τα σταθμίσει όλα και αναλόγως θα πράξει.”


Current track

Title

Artist

Background