Ο πρώτος υπηρέτης του λαϊκισμού στη Ζάκυνθο είναι ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης
Δε 14/02/2022
«Είμαι στρατευμένα πολέμιος κάθε λαϊκίστικης δύναμης και ναι, εκτιμώ ότι σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα υπηρέτης του λαϊκισμού στη Ζάκυνθο είναι ο Δήμαρχος κ. Αρετάκης. Είμαι βαθιά στρατευμένος και αντίθετος σε κάθε τέτοιου είδους πολική, κατά μείζονα λόγο όταν αυτή προέρχεται από τον κ.Αρετάκη.
Ο κ. Αρετάκης προσπαθεί να απαξιώσει, να απομειώσει ή εν πάση περιπτώσει να συσχετίσει τη νομική μου γνωμοδότηση αναφορικά με την εκπροσώπηση του Δήμου στην επιτροπή για το Ναυάγιο, χαρακτηρίζοντας με πολέμιο του. Ο Δήμαρχος εκτός από τον τίτλο του μεγαλύτερου λαϊκιστή διεκδικεί σίγουρα και τον τίτλο ή τον χαρακτηρισμό εκείνου που έχει παντελή άγνοια της νομοθεσίας που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό που αναφέρω στην σχετική γνωμοδότησή μου, δεν είναι κάτι που το σκέφτηκα μόνο εγώ. Αναφέρθηκα στην βασική νομολογία της τοπικής αυτοδιοίκησης, επικαλούμενος αποφάσεις του Συμβούλιου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι κάτι που έχει κριθεί οριστικά από συστάσεως Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο είπε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και έφτασε στο σημείο, να ασχοληθεί με αυτό, ακόμα και το Υπουργείο Εσωτερικών. Τι άλλο περιμένει ο κ. Δήμαρχος για να διαπιστώσει ότι η θέση του είναι έωλη, αυθαίρετη, ανυπόστατη και αβάσιμη; Η σκέψη του δεν έχει κανένα έρεισμα.
Ο Δήμαρχος δυστυχώς επιμένει στο λάθος, σε μία εσφαλμένη νομοθετική ερμηνεία, η οποία προκύπτει εκ της βούλησής του, από πουθενά αλλού. Πολλές φορές λέμε ότι όταν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει τόσο το χειρότερο για αυτήν. Ο κ. Δήμαρχος δεν προσπαθεί να κάνει κάτι άλλο. Είναι μια πάγια η τακτική του στο δημόσιο διάλογο να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Αυτά που ισχυρίζεται δεν υπάρχουν πουθενά. Αν θέλει ο κ. Αρετάκης να ψάξει περαιτέρω το θέμα, τότε θα μπορούσε να προσφύγει στην επιτροπή του άρθρου 152 ή μεταγενέστερα να προσβάλλει τις αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόλυτη ασφάλεια μπορώ να σας πως ότι αν ο Δήμαρχος επιχειρήσει να αμφισβητήσει την επίμαχη απόφαση, τότε θα ηττηθεί κατά κράτος, γιατί η άποψή του νομικά είναι απολύτως εσφαλμένη. Ο Δήμαρχος πιστεύει ότι αυτή η συζήτηση γίνεται για λόγους σκοπιμότητας, λόγω του προσώπου του, αλλά αυτό δεν ισχύει.
Ο κ.Αρετάκης, στην τελευταία ανακοίνωσή του, για να υπερασπιστεί την θέση του, έθεσε ως παράδειγμα, τον εκπρόσωπο του Δήμου στην επιτροπή που εξετάζει τις παραλίες και αξιολογεί αν είναι πολυσύχναστες ή όχι. Πιθανότατα αναφέρεται σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το 71 του 2002. Η απάντηση όμως είναι η ίδια. Οποιαδήποτε διάταξη διοικητικού δικαίου αναφέρει ότι σε μια επιτροπή πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου, χωρίς όμως αυτή η διάταξη, να αναφέρει ρητά ότι αυτός ορίζεται από τον Δήμαρχο ή την Οικονομική Επιτροπή, τότε νομοτελειακά ο εκπρόσωπος ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν αφορά μόνο την επιτροπή για το Ναυάγιο, αλλά και κάθε άλλη επιτροπή. Μόνο μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου νομιμοποιείται ο εκπρόσωπος του Δήμου. Αν ο Δήμαρχος έχει υποπέσει στο ίδιο λάθος, σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια επιτροπή, καλό θα ήταν να φροντίσει να ανακαλέσει τάχιστα τις σχετικές αποφάσεις του, γιατί πολύ απλά έχουν συγκροτηθεί μη νόμιμα όργανα. Όσες αποφάσεις έχουν πάρει τα όργανα αυτά είναι εσφαλμένες. Πιθανά αυτό να μην το έχει συλλάβει κανένας. Αυτό που είπα για την επιτροπή του Ναυαγίου, δεν ισχύει μόνο για αυτή την επιτροπή, ισχύει παντού.
Στη Ζάκυνθο έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Έχουμε έναν Δήμαρχο μειοψηφίας, έναν Δήμαρχο που δεν απολαμβάνει την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως συνέβαινε με όλους τους Δημάρχους στο παρελθόν. Ο κ.Αρετάκης έχει αποτύχει παταγωδώς να πείσει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια σειρά προτάσεών του και αντίθετα η αντιπολίτευση έχει επιτύχει δεκάδες αποφάσεις υπέρ της, κόντρα στις εισηγήσεις του Δημάρχου. Αυτό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρωτάκουστο. Θεωρώ ότι είναι αυτό που δημιουργεί σήμερα και την αντίδρασή του Δημάρχου, σε ότι αφορά τον εκπρόσωπο του Δήμου στην επιτροπή για το Ναυάγιο.
Ακόμα και αν κάποιος Δήμαρχος στο παρελθόν, είχε ορίσει εκπρόσωπο σε κάποια επιτροπή, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο κ.Αρετάκης για την επιτροπή του Ναυαγίου, αυτή του η απόφαση δεν αμφισβητήθηκε γιατί είχε την δεδηλωμένη εμπιστοσύνη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή η έλλειψη πλειοψηφίας δημιουργεί μια ρευστή και μεταβαλλόμενη κατάσταση που δοκιμάζει τις διατάξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες τίθενται σε αμφιβολία και σε συνεχή ερμηνευτική ένταση. Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση δοκιμάζει και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να συγκαλούν μόνοι τους σε συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν; Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υπόλογοι και εξακολουθούν να είναι όταν δεν ασκούν τα δεκάδες δικαιώματά τους τα οποία προκύπτουν από την νομοθεσία.
Ο Δήμαρχος είναι εκείνος που αποφεύγει να παραστεί στο ανώτερο συλλογικό θεσμικό όργανο του Δήμου. Ο Δήμαρχος είναι αυτός που απαξιώνει την θεσμική διαδικασία, αφού όπως διαβάζω έφτασε στο σημείο να υπονομεύει ακόμα και την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν ο οποιοσδήποτε Δήμαρχος πιέσει, προτρέψει ή προσπαθήσει να πείσει οποιαδήποτε δημοτική παράταξη ή οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο να μην παραστεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τότε μόνο υπονομεύει. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιου είδους απόπειρες νόθευσης η παρακώλησης του δημοτικού έργου; Δεν μπορώ να φανταστώ πιο αντιθεσμική διαδικασία. Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα από τα χαρακτηριστικά κάθε λαϊκιστή πολιτικού.»
Ακούστε τη συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: