Current track

Title

Artist

Background

Νίκος Πέττας
Δικηγόρος

Οφείλουμε να τιμήσουμε τον Πρόεδρο και το Τοπικό Συμβούλιο Καλλιπάδου για το θάρρος και το σθένος τους

Πε 28/07/2022  • Είναι δυνατόν να λέει δημόσια ένας Αντιδήμαρχος ότι έγινε άλλο έργο από αυτό της σύμβασης;

«Είναι δυνατόν το 2022 να εγείρεται ζήτημα εξόφλησης μιας δημόσιας δαπάνης, η οποία δεν έχει συντελεστεί ποτέ; Είναι ποτέ δυνατόν σε αυτό το ερώτημα να δώσει κανείς καταφατική απάντηση, ακόμα και χωρίς να έχει διαβάσει καθόλου, ούτε το νόμο περί δημοσίων συμβάσεων 4412 του 2016, ούτε τη νομολογία, ούτε τίποτα. Είναι δυνατόν; Δεν γνωρίζω το φάκελο, απλά έχω ακούσει την ραδιοφωνική συνομιλία που είχατε σήμερα το πρωί, αυτή την οιονεί αντιδικία επί του ζητήματος. Δηλαδή για να συνεννοηθούμε, συζητάμε για μία σύμβαση η οποία υπεγράφη κατόπιν μιας μελέτης, την οποία μάλιστα είχε εγκρίνει και υπογράψει ο ίδιος ο Δήμαρχος, και το λέω αυτό δοθέντος ότι όπως ισχυρίζεται ο ίδιος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε αυτά τα ζητήματα, να έχει βεβαιωθεί η παράδοση-παραλαβή του έργου και κάποια στιγμή να υπάρχει ένας κοινοτάρχης, τον οποίο πρέπει να εξάρουμε και να τιμήσουμε και αυτόν και την υπόλοιπη κοινότητα, ο οποίος έρχεται και καταγγέλλει ότι τα συγκεκριμένα έργα που συμβασιοποιήθηκαν δεν εκτελέστηκαν. Καταγγέλλει έτι περαιτέρω ότι αυτά τα μη εκτελεσθέντα έργα εξοφλήθηκαν και ξαφνικά βγαίνει και ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, ένας από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, ο οποίος έρχεται και ομολογεί.

Θερμή παράκληση, να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέμε, και το λέω σαν νομικός, χωρίς να είμαι δικηγόρος κανενός στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν να λέγονται στο δημόσιο διάλογο, τέτοιου είδους ισχυρισμοί. Στη νομική πραγματικότητα, από αυτούς τους ισχυρισμούς που άκουσα, προκύπτει ότι έχει συμβασιοποιηθεί ένα συγκεκριμένο έργο, υπάρχει μια επιτροπή παραλαβής, η οποία έχει παραλάβει το έργο, το έχει επιμετρήσει, έχει κάνει ποιοτική παραλαβή του έργου, και το έργο αυτό έχει εξοφληθεί. Το έχει παραλάβει μάλιστα και ανεπιφύλαχτα, και όλο αυτό έχει συντελεστεί μέχρι 31-12-2021. Δηλαδή τι θέλουμε να συζητήσουμε σήμερα, ότι υπάρχει μια δημοτική Αρχή και ένας εργολάβος ο οποίος έχει εκδώσει ένα φορολογικό στοιχείο-τιμολόγιο για κάποιες εργασίες, οι οποίες δεν έχουν συντελεστεί, αλλά συντελέστηκαν κάποιες άλλες; Ακούει ο Δήμαρχος; Ακουγόμαστε στη μεγαλειότητα του; Γυρίζουμε που; Στο 1990, στο 1980, στο 1970; Πόσο παλιά μπορούμε να πάμε; Γιατί είναι δεδομένο ότι σίγουρα δεν ατενίζουμε το 2040 και προφανώς δεν βρισκόμαστε στο 2022 όταν ακόμα και σήμερα συζητάμε για τα λύματα. Γυρίζουμε 30-40 χρόνια πίσω;

Είμαι βέβαιος ότι κανείς εκ των συνομιλητών σας δεν ήξερε τι έλεγε, και το λέω αυτό για να τους προστατεύσουμε. Δηλαδή έχουμε ένα Αντιδήμαρχο ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν είναι αυτό το έργο που έχει συντελεστεί αλλά είναι κάποιο άλλο; Άρα η σύμβαση του έργου δεν εκτελέστηκε. Άρα η βεβαίωση καλής εκτέλεσης είναι πλαστή, είναι εικονική. Άρα και το οικείο φορολογικό στοιχείο είναι εικονικό, άρα και το και το οικείο ένταλμα πληρωμής είναι εικονικό. Άρα οι δημοτικές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, και άρα πρέπει να δούμε τι γίνεται.

Παρεμπίπτοντος στη νομική πραγματικότητα που μας περιβάλει, αν όντος έχουν συμβεί όλα αυτά, και το λέω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, ακούγοντας απλά τα όσα διημείφθησαν, όλο αυτό το έργο έχει συμβασιοποιηθεί, έχει συντελεστεί, έχει πληρωθεί, και παρεμπίπτοντος το συγκεκριμένο δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Άρα έγινε ή δεν έγινε; Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των λεγομένων μας; Είναι έτσι απλά τα πράγματα, όταν μιλάμε για δημόσιες δαπάνες, είτε το οικονομικό αντικείμενο είναι 5.000€, είτε είναι 7.000.000€;  Δεν έχει σημασία το ποσόν.

Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, πολύ προσεχτικοί ειδικά όταν αναφερόμαστε σε κάποιον τρίτο. Δεν υπάρχει κενό νόμου σε αυτά τα ζητήματα δημοσίων έργων. Σε περίπτωση που ένας ανάδοχος αδυνατεί να εκτελέσει το συμβασιοποιημένο έργο, υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο. Μπορεί οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας, οποιοσδήποτε ανάδοχος, οποιοσδήποτε εργολάβος, καθώς εκτελεί μια σύμβαση ή ακόμα και πριν ξεκινήσει, για οποιοδήποτε ζήτημα να ζητήσει παράταση ως προς την εκτέλεση. Η παράταση της εκτέλεσης θα τύχει εγκρίσεως. Προβλέπεται παράταση έως το 50% τουλάχιστον και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί περαιτέρω.

Το να υλοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα μετά τον χειμώνα σχετίζεται με τον Δημοτικό προγραμματισμό, αλλά το μείζον το οποίο πρέπει να μας απασχολεί και εκεί θα πρέπει να μείνουμε, είναι ότι άλλα έργα υπογράφουμε, άλλα πληρώνονται, άλλα γίνονται. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά είναι εσφαλμένα, είναι δικές μου εσφαλμένες κρίσεις. Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να έχουν συμβεί στη Ζάκυνθο του 2022. Δεν θέλω να το πιστέψω. Πως είναι δυνατόν; Έτη περαιτέρω δεν μπορούμε να το πιστέψουμε για την δημοτική Αρχή Αρετάκη. Είναι δυνατόν στην δημοτική Αρχή Αρετάκη να έχουν συμβεί τέτοια πράγματα, έστω για ένα πενηνταράκι; Είναι δυνατόν στην δημοτική Αρχή του μεγαλύτερου τιμητή, να έχουν συμβεί τέτοια πράγματα. Τα γνωρίζει ο κ.Αρετάκης; Γνωρίζει τις τοποθετήσεις της Δημοτικής Αρχής; Ο κατά τα άλλα πολυγραφότατος και ομιλητικότατος δεν βρήκε τίποτα να πει για αυτό; Δεν έχει κάνει κάποια δήλωση στο facebook; Τίποτα; Σιωπή;»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background