Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Μπιάγκης
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, Βουλευτής Κέρκυρας

Λιμάνι Ζακύνθου: Οι απαντήσεις του Υπ. Ναυτιλίας δεν αμφισβητούνται – Οι πολιτικές της ΝΔ απέτυχαν στην πράξη

Δε 23/06/2025



«Ο κάθε πολιτικός, όπως ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης, έχει τη δυνατότητα να έχει τις όποιες απόψεις του όταν μιλάει στην κοινωνία, να είναι αυτός που θα αξιολογεί τι θα πει πρώτο, τι θα πει δεύτερο, ποιο θα είναι το σημείο αναφοράς που θα έχει στον πολιτικό του λόγο. Είναι κάποια πράγματα όμως που δεν χωρούν αμφισβήτηση και αυτά είναι οι χρόνοι, οι προθεσμίες. Η απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας στα ερωτήματά μας για το λιμάνι της Ζακύνθου, δεν χωρά αμφισβήτηση.

Δεν είναι ότι εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος ερμηνεύουμε διαφορετικά την απάντηση, υπάρχει μια ερμηνεία, αυτή που κάνουμε και όχι αυτά που λέει ο κ. Ακτύπης. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένες ξεκάθαρες ημερομηνίες. Εδώ φαίνεται μέσα από την απάντηση ξεκάθαρα, ότι από το 2013 υπάρχει η αναγκαιότητα για ένα Master Plan που αφορά το λιμάνι της Ζακύνθου. Το συγκεκριμένο Master Plan φαίνεται ότι ολοκληρώνεται το 2017. Τότε φαίνεται να έρχεται μια νέα Δημοτική Αρχή, που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα του Master plan. Θέλει να κάνει κάποιες αλλαγές και να τροποποιήσει κάποια πράγματα. Αυτές οι αλλαγές με Έκθεση Περιβαλλοντικών Όρων δεν έγιναν ποτέ, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το Master Plan, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, να υπάρξει τεράστια καθυστέρηση και το 2022 να έχουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο το οποίο προϋποθέτει άλλα πλέον δεδομένα. Και το κυριότερο που προϋποθέτει είναι Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ενώ λοιπόν όλα όσα είχαν σχεδιαστεί θα μπορούσαν να πάρουν την πορεία για ΦΕΚ με μια απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για να καταστεί η απόφαση πλέον νομότυπη, αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα σήμερα ο βουλευτής της πλειοψηφίας της Ν.Δ. δεν μπορεί παρά να κάθεται να δικαιολογείται, γιατί από το 2019 μέχρι το 2022 που άλλαξε το νομικό πλαίσιο, δεν έκανε αυτή την αναγκαία διαδικασία με Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων.

Αν είχε κάνει αυτή την διαδικασία, όπως απαντά το Υπουργείο Ναυτιλίας, τότε θα είχαμε ένα Master Plan το οποίο θα μπορούσε και να είχε πάρει ΦΕΚ και να ήταν όλα νομότυπα και να εξελιχθούν. Αυτή η απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Έχουμε σαν δεδομένο μια ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και σας αναφέρω την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας που έχουμε στα χέρια μας. Δεν είναι υποθέσεις που κάνουμε εμείς, επειδή υποκειμενικά κρίνουμε ή ερμηνεύουμε κάποια πράγματα. Αυτή η απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, τελεία. Άρα δεν υπήρξε δημοσίευση σε ΦΕΚ, τελεία.

Το 2022 προκύπτει ένα νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο πλέον μας ζητά Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να εγκριθεί το Master Plan και εκεί μπλοκάρει το σύμπαν.

Όπως ξεκάθαρο είναι και κάτι άλλο. Ότι δεν προκύπτει επίσημο αίτημα, προσέξτε τι σας λέω, δεν μασάω τα λόγια μου και στηρίζομαι στην απάντηση του Υπουργείου. Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για πλωτές εξέδρες στο Λιμάνι της Ζακύνθου. Τίποτα το σχετικό.

Η απάντηση στο ερώτημα μας από το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει κατά λέξη, «κατά τα λοιπά και σε ότι αφορά την τοποθέτηση πλωτών εξεδρών, δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το λιμενικό ταμείο Ζακύνθου.»

Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας και δεν υπάρχει αίτημα καν. Αν δεν υπάρχει αίτημα, πώς θα γίνει το έργο; Το Υπουργείο είναι αυτό που έχει τον τελικό ρόλο και οι εργασίες θα γίνουν για λογαριασμό του. Το Υπουργείο θα εγκρίνει τα πάντα.

Έχω την εντύπωση, πως σε ότι αφορά τις πλωτές εξέδρες, ήταν για να εξυπηρετήσουν το μεσοδιάστημα, μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το Master Pla και να γίνουν οι παρεμβάσεις στον λιμένα. Αν μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει αίτημα για τις πλωτές εξέδρες, τότε το 2028 ή το 2029 τι θα τις χρειαστούμε τις πλωτές εξέδρες; Οι πλωτές εξέδρες ήταν για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα μέχρι τον τελικό σχεδιασμό και την τελική εικόνα.

Δεν ξέρω αν υπήρχε σκοπιμότητα από τον κ. Ακτύπη ή έλλειψη στρατηγικής. Κατά τη γνώμη μου φαίνεται ξεκάθαρα ότι υποβαθμίστηκαν οι ανάγκες του νησιού και κατά προέκταση οι ανάγκες να γίνουν παρεμβάσεις στο λιμάνι της Ζακύνθου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, για το τουριστικό προϊόν και για την ανάπτυξη του νησιού.

Φαίνεται ξεκάθαρα η αναγκαιότητα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της η κοινωνία. Και όταν λέω να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, εννοώ να είναι αυτή που ελέγχει τα λεγόμενα των πολιτικών και ειδικά αυτών που ασκούν διοίκηση. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε εξαγγελίες στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αυτή να παραμένει υποβαθμισμένη. Οι πρωτοβουλίες για αλλαγή ρότας και για μια άλλη αναπτυξιακή πορεία βλέπετε ότι δεν υπάρχουν επί της ουσίας.

Έχουμε ανάγκη σαν τοπικές κοινωνίες να φτιάξουμε το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα και να ελέγχουμε συνεχώς όλους όσους ασκούν εκτελεστική εξουσία. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Αρχή, μέχρι την εκτελεστική εξουσία στο κεντρικό κράτος. Ειλικρινά έχω την εντύπωση αυτά τα χρόνια που είμαι στην Αθήνα και από τη θέση που είμαι σήμερα σαν Γραμματέας, έχοντας μπει περισσότερο στο πετσί αυτής της ιστορίας, ότι στα κέντρα αποφάσεων δεν υπάρχουν άνθρωποι που να ωθούν τις όποιες εξελίξεις για το συμφέρον της περιοχής μας και της Περιφέρειάς μας.

Δυστυχώς είμαστε η δεύτερη ή η τρίτη, για να μην πω η τέταρτη και η πέμπτη λύση, στις όποιες σκέψεις και όποιες αξιοποιήσεις γίνονται για την Περιφέρεια. Εδώ χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική συνολικά για την Περιφέρεια και συγκεκριμένη συ στράτευση θα έλεγα. Είναι κάποια θέματα ξέρετε που είναι πέρα από αρχές και από ιδεολογίες, θέματα που αφορούν την ανάπτυξη ενός τόπου και δείτε τις πύλες εισόδου, είτε αυτό λέγεται αεροδρόμιο, είτε λέγεται λιμάνι, θέματα τα οποία αφορούν τις υγειονομικές δομές, τα Νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγεία, θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο.

Γυρνώντας όλη την Ελλάδα από άκρο εις άκρο, έχω διαπιστώσει και σας διαβεβαιώ επί αυτού, ότι υπολειπόμαστε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα ο κάθε Βουλευτής που ανήκει στην πλειοψηφία, να έχει ένα αφήγημα το οποίο ουσιαστικά εάν το ξεκινήσουμε και το μελετάμε εις βάθος και αρχίζουμε και το ελέγχουμε, θα δούμε πόσο ρηχό είναι και πόσο αναποτελεσματικό.

Το κράτος των Αθηνών δεν ενδιαφέρεται επί της ουσίας για την επόμενη μέρα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σας μιλάω με πολύ κόπο και με πολύ στενοχώρια, γιατί το έχω ζήσει στο πετσί μου.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει την υποχρέωση να εκμεταλλευτεί το ότι εκλέχθηκε σαν ανεξάρτητη Περιφερειακή Αρχή, ακόμα και αν γνωρίζουμε την πολιτική θέση του Περιφερειάρχη μας, κάτι θεμιτό, έχει όμως την υποχρέωση να αποδείξει ότι αυτά που έλεγε τα εννοούσε και τα κάνει πράξη και μέσα από τα αιτήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας να υπάρχει σύμπλευση με όλους τους χώρους, έτσι ώστε να δώσουμε απαντήσεις.

Είναι πάρα πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για την Περιφέρειά μας, από το κέντρο διακομιδών που υπήρχε στο Άκτιο και το οποίο έκλεισε και υπολειτουργεί, από την υπό στελέχωση των δομών υγείας από τα οδικά δίκτυα τα οποία είναι υποβαθμισμένα, μια σειρά από θέματα τα οποία μας έχουν αφήσει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελληνική επικράτεια.

Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματική θέση στην οποία βρισκόμαστε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε τις οποίες διορθωτικές κινήσεις για να βάλουμε πραγματικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στην επόμενη μέρα για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ιδιαίτερα η κρουαζιέρα έχει αναπτυχθεί τα μέγιστα θα μπορούσα να πω για την Κέρκυρα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ανάπτυξη της κρουαζιέρας, μια αύξηση των αφίξεων από την κρουαζιέρα. Έχω την εντύπωση όμως ότι η κρουαζιέρα έρχεται και φεύγει. Δηλαδή είναι σχετικά τα χρήματα που αφήνει, είναι ορισμένα και σε ορισμένες ομάδες. Δεν μοιράζεται το πακέτο της κρουαζιέρας γενικότερα στην κοινωνία. Εν αντιθέσει με τον θαλάσσιο τουρισμό, (σκάφη αναψυχής) ο οποίος αφήνει περισσότερα χρήματα και μοιράζονται σε περισσότερα στρώματα της κοινωνίας και σε περισσότερα επαγγέλματα.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αναπτύξουμε την κρουαζιέρα, είτε τις μαρίνες, εάν οι υπόλοιπες υποδομές που έχουν να κάνουν με το οδικό δίκτυο, με την ύδρευση, με την αποχέτευση, με την καθαριότητα, με τις υγειονομικές δομές, δεν αναβαθμιστούν, θα υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση και αυτό το πράγμα φαίνεται στα μάτια του επισκέπτη. Ίσως να μην φανεί πριν έρθει, αλλά με την πρώτη επίσκεψη δεν θα γίνει πρεσβευτής αυτός ο άνθρωπος, προκειμένου να συνεχίσουν να έρχονται φίλοι του και να γίνει πραγματικά ένας διαφημιστής των περιοχών μας.

Πράγματι στη Κέρκυρα γίνονται κάποιες προσπάθειες στη κατεύθυνση των Μαρίνων, δηλαδή κάποιες έχουν φτιαχτεί, κάποιες έχουν ενοικιαστεί και έχουν δοθεί στον ιδιώτη και κάποιες άλλες σχεδιάζονται Αυτά όμως από μόνα τους, αν δεν συνυπάρξουν μαζί με έναν γενικότερο σχεδιασμό, δεν νομίζω ότι φέρνουν σταθερά βήματα ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Θεωρώ ότι η επόμενη μέρα, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαφορετική μέρα για την κοινωνία μας, για την Ελλάδα μας και αυτή η διαφορετική μέρα πρέπει να δώσει σημαντικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία έξι χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μοναδικό, είναι ξεχωριστό και έχει αποδειχτεί στην πράξη.

Το κράτος του Μαξίμου, γιατί δεν μιλάμε για Υπουργικό Συμβούλιο, μιλάμε για το κράτος του Μαξίμου, τον πρωθυπουργό μαζί με μια στενή ομάδα πέριξ του Μαξίμου, τη στενή, πολύ στενή ομάδα του πέριξ του Μαξίμου, μια ολιγομελή ομάδα, που κάνει τις κινήσεις που κάνει τα τελευταία έξι χρόνια.

Αυτές οι πολιτικές, οι στρατηγικές, φάνηκαν στην πράξη πως απέτυχαν, φάνηκαν σε σχέση με την ελευθερία του τύπου, με τις υποκλοπές, με το σκάνδαλο ή το έγκλημα των Τεμπών, σε σχέση με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οτιδήποτε γίνεται και μπορεί να χαρακτηριστεί ότι έχει ένα κακό σημείο, έχει σχέση πάντα με την κυβέρνηση, με παθογένειες του παρελθόντος. Όταν έξι χρόνια που είναι κυβέρνηση η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να λύσει το πιο σημαντικό, το τι γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε τι συμπέρασμα βγάζουμε;

Γνωρίζαμε τι γίνεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπήρχαν μια σειρά από μηνύματα τα οποία έδιναν ξεκάθαρη εικόνα, ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτι συμβαίνει και φτάσαμε στο σημείο να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης ότι ο οργανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ που διαχειρίζεται 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν μπορούμε να τον μετασχηματίσουμε και να κάνουμε κάποιες τομές, αλλά οφείλουμε να τον ακυρώσουμε στην πράξη και να τον πάμε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ερώτημα, μήπως με αυτή την επιλογή ερχόμαστε να διαγράψουμε και τυχόν ευθύνες του παρελθόντος; Το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις έχει ρίζες οι οποίες βαίνουν λίγο πιο μακροχρόνια, ξεκινάνε από το 2015, ιδιαίτερα το συγκεκριμένο σκάνδαλο που αντιμετωπίζουμε. Όσον αφορά τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων έρχονται και από πιο παλιά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε η αναγκαιότητα να γίνει η τομή και η παρέμβαση εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που αντιμετωπίζουμε με τα βοσκοτόπια, ότι αεροδρόμια, οδικοί άξονες έχουν χαρακτηριστεί βοσκοτόπια, είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε το 2017 και γιγαντώθηκε το 2019 μέχρι το 2022 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, της οποίας τη δικογραφία την περιμένουμε αν όχι σήμερα, αύριο στη Βουλή και εκεί πραγματικά θα δούμε ποια είναι τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η επόμενη μέρα θα πρέπει να έχει κεντρικό σημείο αναφοράς και κεντρικό ρόλο την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Πρέπει πραγματικά να βρούμε εκείνα τα ερεθίσματα ώστε η κοινωνία μόνη της να σχεδιάσει οργανωμένα μέσα από μια ουσιαστική αντιπαράθεση. Πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι σημείο αναφοράς.

Πρέπει ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σχεδιάζει για την Περιφέρεια στο σύνολό του. Δεν μπορούμε πλέον οτιδήποτε απασχολεί την Περιφέρειά μας, τα νησιά μας, να έχουμε σημείο αναφοράς ή το Υπουργείο Ναυτιλίας στην Αθήνα, ή το Υπουργείο Νησιωτικότητας ή το Υπουργείο Πολιτισμού και να μην μπορούμε να λύσουμε κανένα πρόβλημα.

Το μοναδικό αυτή τη στιγμή για το οποίο ενδιαφέρονται οι άρχοντες πρώτου και δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι αν θα καταφέρουν να κηρύξουν την περιοχή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ξεφύγουν από την όποια γραφειοκρατία και για να μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ. Είναι κάτι το οποίο έχει γίνει πλέον καθημερινότητα και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δίνει σημείο για ανάπτυξη και για καλύτερες μέρες στην περιοχή μας.»


Current track

Title

Artist

Background