Current track

Title

Artist

Background

Νικήτας Σπίνος
Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου

Οι κοινοτάρχες εξέφρασαν δικαιολογημένες ανησυχίες και προβληματισμούς – Πράγματι υπάρχει μια καθυστέρηση

Πε 14/04/2022«Τις τελευταίες μέρες εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί για το κίνητρο κάποιων πολύ λίγων Προέδρων Κοινοτήτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των Κοινοταρχών δίδαξε χθες το πως πρέπει να λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως είπαν, δεν έχουν υποκινηθεί από κανέναν και το μόνο τους κίνητρο είναι το συμφέρον της τοπικής τους κοινωνίας. Εξέφρασαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για μια σειρά ζητημάτων. Πράγματι υπάρχει μια καθυστέρηση. Πολλές φορές οι λύσεις δεν είναι έτοιμες και είναι δύσκολες. Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία. Προσωπικά ποτέ δεν μπήκα στη διαδικασία να στραφώ εναντίον εργαζόμενων του Δήμου.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού και ένα μέρος των χρημάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε θα πάει στη πεζή καθαριότητα, σε ιδιώτες εργολάβους που θα την αναλάβουν ώστε να έχουμε φέτος ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ένα άλλο κονδύλι, θα πάει στη πρόσληψη εργαζομένων οι οποίοι με οκτάμηνες συμβάσεις θα απασχοληθούν στην αποκομιδή, η οποία θα γίνει κανονικά από την Υπηρεσία Καθαριότητας και όχι από ιδιώτη.

Στο έγγραφό της η Οικονομική Υπηρεσία αναφέρει συγκεκριμένες διαδικασίες και προϋποθέσεις, για να μπορέσει να αναλάβει η Υπηρεσία Καθαριότητας την πεζή καθαριότητα, όμως κάτι τέτοιο για να γίνει θα απαιτηθεί πολύς χρόνος. Η Οικονομική μας Υπηρεσία μας είπε πως βάση των οικονομικών δεδομένων που τώρα έχουμε, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ιδιώτες εργολάβους για την πεζή καθαριότητα. Δεν ήταν αυτή η πρώτη μας επιλογή, αλλά δεν έχουμε άλλη. Η διαδικασίες είναι διαφανείς, η απευθείας ανάθεση προϋποθέτει τη διαδικασία των ανοιχτών προσφορών, άρα δεν προκύπτει κάτι μεμπτό. Επαναλαμβάνω ότι αυτή ήταν η μόνη μας επιλογή. Θα έπρεπε να επιλέξουμε ή να μην έχουμε προσωπικό, ή να πάμε σε ιδιώτες.

Με τους οχταμηνίτες που θα προσλάβουμε, θα καλύψουμε τις απαιτούμενες θέσεις για την αποκομιδή. Έχουμε εξασφαλίσει 600 χιλιάδες ευρώ για αυτό το σκοπό ενώ ακόμα 300 χιλιάδες θα πάνε σε ιδιώτη για την πεζή καθαριότητα. Δεν είναι θέμα εξοικονόμησης χρημάτων, η λύση είναι μονόδρομος.

Οι εργολάβοι που πέρυσι είχαν αναλάβει τους καθαρισμούς σε σχολεία, πλατείες, δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, έκαναν καλή δουλειά, όμως υπήρχαν κάποια κενά στις συμβάσεις τους που στις φετινές δεν θα υπάρχουν.

Πριν από περίπου έναν μήνα ξεκινήσαμε την διαδικασία συλλογής όλων των απαραίτητων στοιχείων, για να καταθέσουμε έναν πλήρη φάκελο για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της VOLTERRA. Πράγματι αρχικά υπήρξε ένας προβληματισμός ως προς το αποτέλεσμα, από τον Νομικό σύμβουλο του Δημάρχου. Τελικά όμως πετύχαμε την επανασύνδεση όλων των κομμένων γεωτρήσεων και την παράταση για ένα τρίμηνο οποιασδήποτε άλλης διακοπής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΖ, ώστε να πάμε σε έναν διακανονισμό με τον πάροχο. Τώρα οφείλουμε να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητά της ΔΕΥΑΖ.

Η δεύτερη νομική επιτυχία που σημείωσε ο Δήμος αυτή την περίοδο είναι ότι παράλληλα πετύχαμε και την ακύρωση των προστίμων που μας είχαν επιβληθεί για τους ναυαγοσώστες.

Έχουμε πενήντα αντλίες στο σύνολο του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΖ. Όταν καίγεται μια αντλία μέσα σε λίγες ημέρες την αντικαθιστούμε. Δεν έχουμε αφήσει κάποια αντλία που κάηκε έτσι. Πράγματι υπήρχε το προσωπικό στη ΔΕΥΑΖ που έκανε ελέγχους στο νερό, δεν ξέρω αν τους έκανε σε εβδομαδιαίο ή καθημερινό επίπεδο αλλά έλεγχοι στο νερό γίνονται. Σε ότι αφορά την προετοιμασία του δικτύου εν όψει της τουριστικής σεζόν, έχουμε αποκαταστήσει περίπου χίλιες εννιακόσιες τριάντα βλάβες. Αυτό δείχνει πως λειτουργούμε, όπως επίσης έχουμε κάνει και παρεμβάσεις στους βιολογικούς καθαρισμούς.

Στη Ζάκυνθο έχουμε εξαιρετικούς και έμπειρους δικηγόρους. Αύριο έχουμε πέντε δικαστικές υποθέσεις που αφορούν τον Δήμο ή την ΔΕΥΑΖ και δεν θα είχαμε νομική εκπροσώπηση, κάτι που είναι πολύ κακό για τα συμφέροντα του Δήμου. Ο Δήμαρχος για λόγους αμεσότητας και μόνο, εξέφρασε την άποψη να αναλάβει τις υποθέσεις ένας δικηγόρος από την Πάτρα. Σαφώς και η πρώτη μας προσέγγιση θα πρέπει να γίνει με τους δικηγόρους της Ζακύνθου, αλλά δεν θεωρώ πως υπάρχει θέμα αν τελικά ο δικηγόρος που θα επιλέξουμε είναι από την Πάτρα. Το ουσιαστικό είναι να έχουμε αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους του Δήμου, καθημερινά συνεργαζόμαστε μαζί τους και παράγεται έργο. Οι σχέσεις μας είναι ικανοποιητικές και σε ότι αφορά εμένα προσωπικά, είναι άριστες. Με την Περιφέρεια, σαφώς και υπάρχει συνεργασία, αλλά και διαφωνίες σε κάποια πράγματα. Με τον Βουλευτή Ζακύνθου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο συνεργάτης του κ. Μπούκιος έχει εκφραστεί κατά της Δημοτικής Αρχής, όπως έχει κάνει και ο ίδιος ο Βουλευτής. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τα όσα είπε ο κ. Ακτύπης περί της αγροτικής οδοποιίας.

Εμείς οφείλουμε να συνεργαζόμαστε από τη μια, αλλά και από την άλλη να διαφυλάττουμε τα συμφέροντα του Δήμου, όταν βαλλόμεθα πανταχόθεν. Βλέπουμε για παράδειγμα Αντιπεριφερειάρχη που κάνει από τώρα προεκλογική εκστρατεία για τον Δήμο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. Στασινόπουλο, δεν το αρνήθηκε, και δεν το λέω για κακό. Είχε πάρει ο κ. Στασινόπουλος κάποιες αποζημιώσεις για τον Ιανό, και πάλι δεν το λέω για κακό. Όλα θα κριθούν στην πορεία του χρόνου, όπως και οι συμπεριφορές όλων μας.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background