Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Δύναμης Ελπίδας», Κώστας Πέττας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6, αναφέρθηκε στα επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαρροής λυμάτων, στα προβλήματα του δικτύου αποχέτευσης και στις υποδομές της Ζακύνθου.
«Το πρόσφατο περιστατικό διαρροής λυμάτων στον Πλάνο δεν είναι το πρώτο. Αντιθέτως, αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά που σημειώνονται κάθε δύο ή τρεις ημέρες στην περιοχή και τα οποία επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να έχει αλλάξει ή να έχει επιδιορθωθεί κάτι ουσιαστικό, ούτε με τη σημερινή Δημοτική Αρχή ούτε σε σχέση με τις προηγούμενες, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια διαφορετική κατάσταση», δήλωσε.
Υπενθύμισε ότι πριν από δύο χρόνια ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Τουρκάκης, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι στο εξής τα προβλήματα του παρελθόντος δεν θα επαναλαμβάνονταν. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμανε, όσο περνούν τα χρόνια, οι βλάβες και τα προβλήματα αυξάνονται.
Πολλοί συμπολίτες μας, ανέφερε, αναγκάζονται να πληρώνουν από 170 έως 200 ευρώ για λυματοφόρα, επιπλέον των λογαριασμών νερού. Πρόκειται για προβλήματα που οι Ζακυνθινοί βιώνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης αναγκάζονται να πληρώνουν συνεχώς για τη χρήση βυτιοφόρων, χωρίς να υπάρχει κάποιο πλαφόν για τους μόνιμους κατοίκους ή μια διαφορετική τιμολογιακή πολιτική από τη ΔΕΥΑΖ.
«Από τη στιγμή που η ΔΕΥΑΖ και ο Δήμος, τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και σήμερα, δεν έκαναν το αυτονόητο, δηλαδή να συνδέσουν με το αποχετευτικό δίκτυο κατοικίες που διαθέτουν νόμιμη άδεια, τα προβλήματα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν», τόνισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις της διοίκησης, σημειώνοντας ότι στη ΔΕΥΑΖ έχει δημιουργηθεί ένα τμήμα επικοινωνίας, με ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, όπως είπε, φαίνεται να ακολουθείται το ίδιο μοντέλο επικοινωνιακής διαχείρισης που εφαρμόζει και ο Δήμαρχος μέσω των συμβούλων επικοινωνίας του.
Η διοίκηση ενημερώνει για τις ενέργειές της και επιχειρεί να παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα της πραγματικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων δεν έχει αλλάξει. Τα προβλήματα στην ποιότητα και την επάρκεια του νερού εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά.
Αναφέρθηκε και στον επικεφαλής της παράταξης, κ. Τσουρουνάκη, ο οποίος την εκπροσωπεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ και θέτει σταθερά όλα αυτά τα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο και στις συνεδριάσεις.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΖ δεν είναι το μόνο αρμόδιο όργανο στο οποίο πρέπει να αναδεικνύονται αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο δημόσιος διάλογος, όπου ο ίδιος και οι υπόλοιποι συνάδελφοι της παράταξής του προσπαθούν καθημερινά να αναδεικνύουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Δεν αποτελεί λύση να μεταφέρονται όλα τα λύματα που προκύπτουν από την άναρχη ανάπτυξη των τελευταίων ετών στην περιοχή του Πλάνου προς την περιοχή του Ροΐδου, των Αμπελοκήπων ή την ευρύτερη περιοχή Καλαμακίου και Λαγανά. Με αυτόν τον τρόπο απλώς μεταφέρεται το πρόβλημα από τη μία περιοχή στην άλλη», υπογράμμισε.
Πρόκειται, όπως ανέφερε, για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες, με την ανοχή τους, επέτρεψαν να δημιουργηθούν αυτές οι καταστάσεις.
Υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτουργούν σωστά τους βιολογικούς καθαρισμούς τους, καθώς και περιπτώσεις αυθαίρετων παρεμβάσεων και άλλων παράνομων ενεργειών.
Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε επίσκεψη του συνδιασμού, που είχε πραγματοποιηθεί πριν από περίπου τρία χρόνια στον αείμνηστο Σωτήρη Νικολούτσο, ο οποίος υπηρετούσε τότε στον Βιολογικό Καθαρισμό και είχε προσφέρει επί σειρά ετών σημαντικό έργο στη ΔΕΥΑΖ.
Είχε παρουσιάσει στον υπολογιστή του στοιχεία σχετικά με παράνομες συνδέσεις και άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζε η υπηρεσία. Πρόκειται για ζητήματα που είναι γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται να διαπιστωθεί αν πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και αν εφαρμόζεται η νομιμότητα σε όλες τις περιπτώσεις.
Τα ζητήματα αυτά συνδέονται και με σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας, όπως η λεπτοσπείρωση. «Όλα μαζί συνθέτουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα, η οποία οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα, με κρούσματα της νόσου, αλλά και με μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από δυσοσμία, υποβάθμιση και απαξίωση», σημείωσε.
Αναγνώρισε, πάντως, ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνεται μια διαφορετική αντιμετώπιση σε ορισμένα ζητήματα. Ο μηχανισμός της ΔΕΥΑΖ φαίνεται να έχει κινητοποιηθεί περισσότερο, αν και όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσε η παράταξή του, η οποία ζητά ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις.
«Οι υποδομές της Ζακύνθου έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να απαντά στο βασικό ερώτημα: Πόση ανάπτυξη μπορεί πραγματικά να αντέξει το νησί και ποιες είναι οι δυνατότητες των υποδομών του;» ανέφερε.
Όπως πρόσθεσε, καθημερινά διαπιστώνεται ότι οι υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την έντονη ιδιωτική ανάπτυξη, η οποία στηρίζεται σε ανεπαρκείς δημόσιες υποδομές. Τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στα απαραίτητα έργα που θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την ανάπτυξη.
«Ευχή όλων μας είναι να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε περιστατικά με βλάβες και υπερχειλίσεις λυμάτων στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, έξω από επιχειρήσεις και κατοικίες συμπολιτών μας. Θα θέλαμε οι επόμενες ανακοινώσεις να αφορούν τη μόνιμη επίλυση των προβλημάτων και όχι απλώς την αποκατάσταση ακόμη μίας βλάβης», κατέληξε ο ίδιος.