Οικισμοί με αεροφωτογραφίες του 1983 – Αν δεν υπάρχεις στον οικισμό, τότε είσαι εκτός δόμησης
Τε 14/05/2025

«Παρακολούθησα διαδικτυακά τη χθεσινή ημερίδα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και πράγματι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είμαι βέβαιος πως όποιος την παρακολούθησε θα αισθάνθηκε πολύ πιο προβληματισμένος από ότι ήταν πριν, σχετικά με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς. Ίσως και κάτι παραπάνω από προβληματισμένος.
Η Ζάκυνθος εκπροσωπήθηκε σε αυτή την ημερίδα από μια πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών και αυτό είναι κάτι καλό, γιατί δείχνει το ενδιαφέρον και την αγωνία της κοινότητας των μηχανικών για το νέο Προεδρικό Διάταγμα και την εφαρμογή του στο μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα περί οικισμών του νησιού.
Η τοποθέτηση του Προέδρου των Μηχανικών κ. Μοθωναίου, ήταν ότι με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αν τύχει εφαρμογής του, το 50% των οικισμών του νησιού μένουν εκτός οικισμών, ενώ και η τοποθέτηση του πολύ γνωστού Μηχανικού κ. Λιβάνη ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 60 με 70%.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και παρά το γεγονός ότι κατηγορούμαι από πολλούς ως κινδυνολόγος, τελικά επιβεβαιώνομαι στα όσα λέω. Δεν έχω πρόβλημα αν δέχομαι επιθέσεις από κάποιους. Προτιμώ μια πικρή αλήθεια παρά ένα γλυκόπικρο ψέμα ή μια φτιασιδωμένη αλήθεια. Προτιμώ να κοιτάμε τους πολίτες κατάματα και πρέπει να το ξέρουν, να ηχεί μέσα στα αυτιά τους ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα και είναι πλέον ξεκάθαρο.
Δύο πράγματα. Πρώτα, η παραδοχή του Γενικού Γραμματέα, κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι σήμερα ανεξαρτήτως όλων, χτίζουμε και εκδίδονται οικοδομικές άδειες αλλά με υποσχετική όπως είπε. Σήμερα όλες οι οικοδομικές μας άδειες για τις εντός οικισμού, τελούν υπό τον όρο ότι δεν θα τις προσβάλλει κάποιος στο δικαστήριο. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι μας και εμείς και οι γείτονές μας.
Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η αφετηρία. Η αφετηρία μας λοιπόν είναι ότι οι οικοδομικές μας άδειες τελούν υπό την αίρεση του καλοπροαίρετου γείτονα χρόνια τώρα. Ότι ο φίλος μας, ο γνωστός μας, ο γείτονάς μας, δεν θα πάει την οικοδομική μας άδεια στο δικαστήριο γιατί θα την τινάξει στον αέρα. Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα είναι πεντακάθαρη.
Δεύτερον, οι οικισμοί που θα προκύψουν θα λάβουν υπόψη τους ένα πράγμα και μόνο, τις αεροφωτογραφίες του 1983. Όχι την μεταγενέστερη επέκταση. Ένα ασφαλές κριτήριο για τον καθέναν μας, για να διαπιστώσουμε αν το σπίτι μας, το σπίτι που έχουμε, που ζούμε, που είναι σε ένα χωριό στο νησί, έχει ή όχι πρόβλημα, είναι η αεροφωτογράφηση του 1983. Ρωτήστε έναν παππού, έναν παλαιότερο, που ήταν τα σπίτια του χωριού στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Τα σπίτια ενός χωριού το 1983 θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 για να συνιστούν, ένα οικιστικό σύνολο, δηλαδή έναν οικισμό. Αυτό είναι ο οικισμός, όλα τα υπόλοιπα ακίνητα θα είναι ορφανά και θα οδηγηθούμε στο εξής οξύμωρο, να έχουμε ακίνητα χτισμένα με οικοδομική άδεια εντός οικισμού και όταν θα έρθει το Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης θα τα έχει καταστήσει εκτός οικισμού. Και χωρίς να υπάρχει καμία νομική διάταξη που να ορίζει ότι αυτές οι οικοδομικές άδειες που μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί είναι νόμιμες.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα χαθεί ξαφνικά ακίνητη περιουσία στη Ζάκυνθο. Το θέμα έχει πολύ μεγάλη έκταση και εύρος, που στην πραγματικότητα δεν είναι ένα απλά νομικό ζήτημα.
Καθίσταται ως ένα μεγάλο πολιτικό θέμα και με μαθηματική ακρίβεια θα προκύψουν δύο κατηγορίες ιδιοκτητών, δύο κατηγορίες επιχειρηματιών, δύο κατηγορίες πολιτών. Οι αδικημένοι και οι δικαιωμένοι. Ας αντιληφθεί κάποιος πόσο μεγάλο θα είναι το σοκ για τους αδικημένους. Μετά το επόμενο Προεδρικό Διάταγμα οι οικισμοί θα συρρικνωθούν.
Τη στιγμή που ετέθη στην χθεσινή ημερίδα το ζήτημα των κατατμήσεων τινάχθηκε σχεδόν η αίθουσα στον αέρα από την αγωνία των μηχανικών σε σχέση με την οικοδομησιμότητα και την αρτιότητα. Και αν τυχόν θα προκύψουν ακόμα και σε βάρος τους αύριο το πρωί αστικές ευθύνες. Ένας μηχανικός απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα και με ένταση της φωνής του, έλεγε «ποιος θα με διαφυλάξει, ποιος θα μας πληρώσει τους δικηγόρους όταν θα έρθει η ώρα που θα μας πάνε στα δικαστήρια οι πελάτες μας, που άθελα μας μπορεί να τους αδικήσαμε; Γιατί ούτε το Υπουργείο θα έχουμε κοντά μας, Ούτε το Συμβούλιο Επικρατείας».
Τι θα συμβεί όταν θα αρχίσουν να αμφισβητούνται οι υπογραφές Τοπογράφων και Μηχανικών, οι βεβαιώσεις τους περί των ακινήτων, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου;
Xθεσινό παράδειγμα και κυριολεκτώ. Μια εντολέας μου, έχει ένα ακίνητο το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα της ως εντός σχεδίου δόμησης, εντός οικισμού, με δύο διαφορετικούς γνωστούς μας φίλους ντόπιους Μηχανικούς που το βεβαιώνουν και με μία συμβολαιογράφο που επαναλαμβάνει τη βεβαίωση. Πηγαίνει στην Πολεοδομία Ζακύνθου σήμερα και η υπηρεσία δόμησης της λέει ότι κάνει λάθος και το ακίνητό της είναι εκτός, ενώ το ακριβώς διπλανό όμορο ακίνητο που έχει κτιστεί με όμοια τετραγωνικά είναι εντός.
Που θα στραφούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αύριο το πρωί για να δικαιωθούν; Και τα παραδείγματα είναι άπειρα. Δεν θέλω να ακουμπήσουμε ακόμα το σχέδιο πόλης Λαγανά. Τι θα προκύψει; Έχει σκεφτεί κανείς τον Πλάνο του 1983; Θα επιστρέψουμε στον οικισμό Πλάνου του 1983; Το ίδιο στους Αμπελοκήπους; θα βγούμε σε χρονοκάψουλα στο 1983; Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια δεν βοηθούν στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων γιατί ξαναγυρίζουν πίσω τον χρόνο και ξαναπιάνουν περιοχές μειωμένης οικοδοσημότητας. Στη Ζάκυνθο όμως τα τελευταία 40 χρόνια έχουμε περιοχές με μεγάλη οικιστική επιβάρυνση, λόγω μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.»