Πούτιν και Ερντογάν, βίοι παράλληλοι
Πα 25/02/2022
«Πιστεύαμε μέχρι πρότινος αυτό που έλεγε ο φιλόσοφος και διανοητής Χαράρι, πως ζούμε στην εποχή της παρακμής του πολέμου. Ήρθε όμως η ώρα, με αφορμή τα όσα γίνονται στην Ουκρανία, να βιώσουμε ξανά τον πόλεμο δίπλα μας, σχεδόν στη γειτονιά μας.
Από τη μια έχουμε τη νέο τσαρική Ρωσία του Πούτιν, και από την άλλη τη νέο οθωμανική Τουρκία του Ερντογάν. Αμφότεροι θέλουν να αναβιώσουν τις αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Έρχεται ο Πούτιν και λέει ότι κακώς ο Λένιν το 1922 κατασκευάζοντας την Ένωση των Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δημιούργησε εκ του μη όντως την Ουκρανία, και έρχεται ο Ερντογάν και λέει ότι κακώς το 1923 με τη συνθήκη της Λοζάνης, ο Κεμάλ παραχώρησε στην Ελλάδα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχει μια κοινή ταυτότητα αυτών των δύο αυταρχικών καθεστώτων. Ξαναβιώνουμε στην Ευρώπη καθεστώτα που αποζητούν τον αναθεωρητισμό, όπως κάποτε έκαναν ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι στη διάρκεια του μεσοπολέμου. Θα ζήσουμε πολύ δύσκολες εποχές, μια κατάσταση τεκτονικών αλλαγών.
Η υπόθεση αγγίζει την καθημερινότητά μας, αγγίζει τους Ευρωπαίους και αγγίζει κυρίως τους Έλληνες, αφού έχουμε δίπλα μας τον Ερντογάν. Τρεις Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία, ζητούν μέσω του συμφώνου του ΝΑΤΟ, την ενεργοποίηση του άρθρου 4, που λέει ότι σε περίπτωση κινδύνου, δηλαδή απειλής της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους, ξεκινά η συζήτηση για στρατιωτική δράση.
Ζούμε συγκλονιστικές καταστάσεις που δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε. Καταστάσεις που δημιουργήθηκαν και με το κενό που άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρώντας από το Αφγανιστάν το 2021, επαναλαμβάνοντας την άτακτη υποχώρηση που είχαν κάνει το 1974 από το Βιετνάμ. Δημιουργείται τώρα ένα κλίμα που μπορεί να μας επιφέρει πρόβλημα. Η Τουρκία αποκαθιστά τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα βρίσκει με Αρμενία και το Ισραήλ, επιχειρεί να τα βρει με την Αίγυπτο, και με τη μόνη χώρα που δεν τα βρίσκει είναι με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που πουλά προστασία στο Κατάρ, έχει αδερφικό σύμμαχο το Αζερμπαϊτζάν, και δική της βιομηχανία παραγωγής οπλικών συστημάτων. Η ιστορία ναι μεν γράφεται με την διπλωματία, αλλά γράφεται και με την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Ως Έλληνες πρέπει να αντιληφθούμε τη πραγματικότητα, να καταλάβουμε πως είμαστε σε μια κατάσταση διαρκούς απειλής, να έχουμε ορθάνοιχτα τα μάτια μας και να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Να μην επαναπαυόμαστε. Καλό θα ήταν να υπάρχει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο.
Το γεγονός ότι εμείς ζούμε στα Ιόνια Νησιά, δεν πρέπει να μας καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, για την απειλή της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: