Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής Ζακύνθου

Όσοι λένε γιατί δεν ζήτησα την υπόθεση της αγοραπωλησίας των ορεινών στο γραφείο μου όσο ήμουν υπουργός δικαιοσύνης, είναι εκτός τόπου και χρόνου…

Τρ 18/02/2020



Η αναφορά του κ. Τσίπρα περί αρμών της εξουσίας, δεν είχε να κάνει με εξωθεσμικές ενέργειες…

Υπάρχουν επιβαρυντικές καταθέσεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο στην υπόθεση Novartis αλλά…

Πριν την διεύρυνση, θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει με τον απολογισμό…

Όσοι λένε γιατί δεν ζήτησα την υπόθεση της αγοραπωλησίας των ορεινών στο γραφείο μου όσο ήμουν υπουργός δικαιοσύνης, είναι εκτός τόπου και χρόνου…

Λάθος η απόφαση του Δημάρχου να κοπούν παροχές υδροδότησης, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης…

Το τεράστιο πρότζεκτ για το λιμάνι της Ζακύνθου που εικοσιπέντε χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα μένει πίσω για το δευτερεύων ζήτημα της προβλήτας…

«Προφανώς και αρκεί η λαϊκή εντολή στις εκλογές για μια κυβέρνηση, η οποία έχει την υποχρέωση να ασκήσει το δικαίωμα της εξουσίας που απορρέει από αυτή την εντολή. Η αναφορά του κ. Τσίπρα περί αρμών της εξουσίας, δεν είχε να κάνει με εξωθεσμικές ενέργειες, αλλά είχε το νόημα να εντοπίσει κάποια θέματα που τα αντιμετωπίσαμε την πρώτη φορά που κυβερνήσαμε και που θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση, να έρθουμε σε σύγκρουση με καταστάσεις οι οποίες απομυζούσαν και απομυζούν χρόνια τώρα την Ελληνική κοινωνία και οδήγησαν την χώρα στη φωχοποίηση. Αυτή την έννοια είχε η αναφορά του Προέδρου και το διευκρίνισε επαρκώς στη δευτερολογία του, στην Κεντρική Επιτροπή, για να μην υπάρχει κανένα ερωτηματικό σε εκκρεμότητα. Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Πολάκης με αυτό που λέει στα social media ότι «την επόμενη φορά τα πράγματα θα είναι αλλιώς, το μάθημα το πήραμε», εγώ σας λέω τι είπε ο Πρόεδρος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μάλιστα αναλυτικά μίλησε στη δευτερολογία του, για τα φαινόμενα άλωσης του κράτους και περιφρόνησης των θεσμών από τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό ήθελε να καταδείξει, διότι ανέφερε όσα πλείστα παραδείγματα, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει έρθει με σκοπό κατά κυριολεξία να αλώσει το κράτος, υπερβαίνοντας τους θεσμούς κατά τρόπο προκλητικό. Ως παράδειγμα, αναφέρω την τοποθέτηση διοικητή στην ΕΥΠ, ενός ανθρώπου που δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ ο νόμος το προέβλεπε και που όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχει, γιατί στην αρχή έλεγαν ότι είχε, άλλαξαν τον νόμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να προχωρήσει στο θεσμικό επίπεδο ομαλά μια κοινωνία, γιατί δημιουργούνται εντάσεις και εντυπώσεις οι οποίες είναι βάσιμες και αληθινές, ότι εδώ έχει έρθει ένα κόμμα για να πράξει ακριβώς με τον τρόπο που επί χρόνια έπραττε η δεξιά.

Το θέμα της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία μίλησαν όλα σχεδόν τα μέλη της, ήταν η συζήτηση ενός πορίσματος άνω των 85 σελίδων, το οποίο είχαν συντάξει τρεις σύντροφοι, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Αριστείδης Μπαλτάς, για τον απολογισμό όχι μόνο του κυβερνητικού μας έργου, αλλά και της κομματικής μας πορείας από το 2012 μέχρι σήμερα, όπου όπως είπα και εγώ, αλλά και άλλοι σύντροφοι που μίλησαν, θα πρέπει να εμπλουτιστεί περαιτέρω, με τους επιμέρους τομείς. Δηλαδή να δούμε τι κάναμε, ή δεν κάναμε, τι έπρεπε να είχε γίνει αυτά τα χρόνια και τι θα προγραμματίσουμε για το επόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Νομίζω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό που γίνεται στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Έχω εντοπίσει και έχω μιλήσει κατ επανάληψη για τρία ζητήματα.
Κατά πρώτον, όταν υπήρξε η αποβολή των δύο Βουλευτών, μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν ένα πρωτίστως νομικό, αλλά και πολιτικό ατόπημα, το οποίο και μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη ακυρότητα των εργασιών της Επιτροπής.
Το δεύτερο, είναι ότι σε αυτή την Προανακριτική Επιτροπή, ενώ έχει δοθεί εντολή από την Ολομέλεια της Βουλής να εξετάσει συγκεκριμένα περιστατικά και ειδικότερα αν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, είχε ασκήσει επιρροή, ή πιέσεις προς δικαστικούς και Εισαγγελικούς λειτουργούς για την υπόθεση Novartis, εδώ βλέπουμε να προσέρχονται να καταθέσουν στην Επιτροπή λειτουργοί που δεν είχαν καμία σχέση και επαφή με την υπόθεση αυτή. Εδώ αρχίζει το πράγμα και ανοίγει κατά τέτοιον αντι-δικονομικό τρόπο, αλλά και πολιτικά προβληματικό, σε σημείο να πούμε ότι η Επιτροπή αυτή λειτουργεί με έναν γνώμονα γενικώς και αορίστως εις βάρος ενός ανθρώπου ο οποίος τέλος πάντων έχει και μια θέση ιερή, όπως λέμε εμείς στη νομική και είναι κατηγορούμενος για κάτι που διερευνάται και θα πρέπει με σεβασμό να προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση.
Εδώ λοιπόν, πάει όποιος θέλει εκεί, καταθέτει και λέει ότι θέλει, ειδικά στην περίπτωση της κας Τσατάλη, της Εισαγγελέως, η οποία έχει τιμωρηθεί από το Πειθαρχικό όργανο της δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Βγενόπουλου και για το τρόπο που αρχειοθετούσε μέρη αυτής της δικογραφίας. Έδωσε λοιπόν μια κατάθεση που ήταν από το άλφα μέχρι το ωμέγα απολύτως καταδικαστική για τον ερευνώμενο. Ακούω και άλλα ονόματα, δικαστών και εισαγγελέων οι οποίοι προσέρχονται εκεί και δεν έχουν καμιά σχέση με την υπόθεση αυτή, οπότε καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται μια αίσθηση ότι αυτή η Επιτροπή δεν λειτουργεί αμερόληπτα.
Και το τελευταίο που απασχολεί αυτές τις ημέρες την κοινή γνώμη, είναι ότι ενώ η δικαιοσύνη έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων σε ορισμένους που έχουν έρθει να καταθέσουν, απαιτεί τώρα αυτή η Επιτροπή, να καταθέσουν αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να είναι καλυμμένοι από κάθε άποψη, δηλαδή με το ψευδώνυμο που έχουν δώσει και χωρίς να υπάρχει φυσική παρουσία ενώπιον των Βουλευτών που εκτελούν αυτά τα καθήκοντα. Δηλαδή έχουμε σε αυτή την περίπτωση, την εξόφθαλμη παραβίαση του κώδικα ποινικής δικονομίας, που εκθέτει την πλειοψηφία αυτής της Επιτροπής.

Έχω πει και το επαναλαμβάνω, ότι υπάρχουν καταθέσεις οι οποίες είναι επιβαρυντικές για τον κ. Παπαγγελόπουλο, και αναφέρομαι στις καταθέσεις των εμπλεκομένων με την υπόθεση Novartis. Είπα όμως επίσης, ότι αυτές τις καταθέσεις ο ίδιος τις αντικρούει και τις χαρακτηρίζει μη αληθείς. Αυτό όλο το πλέγμα των ισχυρισμών, των καταθέσεων, των αντιθέτων απόψεων, θα εξεταστεί από έναν δικαστικό σχηματισμό σε δεύτερη φάση και από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής σε πρώτη φάση. Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψιν σας, ότι αυτά που δημοσιεύονται σε ότι αφορά τις καταθέσεις των μαρτύρων, είναι απολύτως στον αέρα, διότι το υλικό αυτό είναι απόρρητο. Τώρα πως διαρρέει και τι επιλέγεται να δει το φως της δημοσιότητας, είναι μια άλλη ιστορία, για αυτό και εγώ είπα ότι πρέπει να φτάσουμε στο τέλος αυτής της πορείας για να αξιολογηθούν όλα αυτά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μια ασφάλεια και όχι έτσι εύκολα και πολύ γρήγορα, να καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Συμφωνώ όσον αφορά την διεύρυνση του κόμματος, και ήμουν από αυτούς που από το 2012 τα έλεγα στα κομματικά όργανα και από το 2014 τα είχα αρθρογραφήσει και στην Εφημερίδα των Συντακτών, παραμονές τότε των Δημοτικών εκλογών, γιατί έβλεπα ότι τα φαινόμενα του κλεισίματος του κόμματος μας δημιουργούσαν πολλά και περαιτέρω προβλήματα.

Έχω όμως ορισμένες ενστάσεις ως προς την διαδικασία και αυτό διότι πριν μπει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο της διεύρυνσης, θα έπρεπε να είχαμε τελειώσει με τον απολογισμό, κάτι το οποίο έγινε και γίνεται αυτές τις ημέρες, και η συμμαχία αυτή η οποία είναι ανάγκη να στηθεί μέσω της διεύρυνσης, θα έπρεπε να γίνει πάνω στη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Εδώ παίζει πολύ μεγάλη σημασία το πρόγραμμα του κόμματος, δηλαδή πως συγκροτείται, με την συμμετοχή ποιων συγκροτείται, και τι επιδιώκει. Νομίζω τα κάναμε λίγο ανάποδα, αλλά από ότι κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή, επιταχύνονται αυτοί οι ρυθμοί, ακριβώς για να φτάσουμε σε ένα συνέδριο που αυτά θα είναι έτοιμα. Ελπίζω να γίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς η Κεντρική Επιτροπή το αποφάσισε και να είμαστε σε ένα συνέδριο το οποίο δεν θα δει μόνο τον απολογισμό, αλλά θα είναι και το κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία.

Τι έχει να χωρίσει ένα παλιό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από έναν απλό άνθρωπο του λαού, ο οποίος μπορεί να ήταν σε άλλα προοδευτικά κόμματα την προηγούμενη περίοδο ή σε άλλες οργανώσεις και σήμερα βλέπει ότι είναι ανάγκη να στηριχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική προοπτική αυτού του κόμματος; Δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε, αλλά εκεί που πρέπει να προσέξουμε είναι με αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος, τα οποία έπληξαν κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ και το αποξένωσαν από τη λαϊκή του βάση και τους απλούς ανθρώπους του λαού, που το στήριξαν με κάθε τρόπο επί μία εικοσαετία και πλέον.

Είναι στη σφαίρα του αστείου να λένε κάποιοι ότι έπρεπε να ενισχύσω με προσωπικό το δικαστικό μέγαρο για να βοηθήσω σχετικά με την υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου. Δηλαδή, δεν υπάρχουν δικαστήρια που λειτουργούν; Από την πρώτη στιγμή εμείς είχαμε θέσει τα θέματα νομιμότητας αυτής της σύμβασης και θυμάστε ότι είχα μιλήσει στη Βουλή για αυτό το ζήτημα. Και μάλιστα όχι μία φορά, κατ επανάληψη, όπου στην τελευταία μάλιστα είχα έρθει σε αντιπαράθεση με τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε μία αποστροφή ομιλίας του είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει την επένδυση. Τότε είχα καταθέσει στη Βουλή και το πόρισμα του ειδικού Εισαγγελέα κ. Μπρι, για αυτή την ιστορία. Μάλιστα, ενώ υπήρχε εκκρεμοδικία, είχα πει ότι αυτό που έχει κάνει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι μια απαράδεκτη επέμβαση σε θέματα δικαιοσύνης, τη στιγμή που η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί. Σας θυμίζω δε, ότι αυτές μου οι τοποθετήσεις είχαν οδηγήσει ορισμένους δημοσιογράφους μεγάλων εκδοτικών ομίλων να με φωτογραφίσουν και να με κατατάξουν σε αυτούς που δεν ήθελαν την επένδυση. Από την πρώτη λοιπόν στιγμή, εμείς είχαμε πει ότι πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα όλων αυτών των διαδικασιών και είχαμε εντοπίσει αρκετά προβλήματα, τα οποία σήμερα αναδύονται. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την αγοραπωλησία, όπως έχει γίνει και όπως έχει δρομολογηθεί, υπάγονται πάρα πολλές ιδιωτικές περιουσίες. Υπάρχουν δημόσια κτίσματα και όλα αυτά τα ζητήματα λοιπόν, πρέπει να διερευνηθούν και πρέπει με έναν τρόπο σαφή και εμπεριστατωμένο η δικαιοσύνη και όποιοι επιλαμβάνονται αυτών των ζητημάτων, είτε είναι δικαιοσύνη, είτε δημόσιες υπηρεσίες, να κάνουν το καθήκον τους. Δεν νομίζω ότι οι κάτοικοι της Ζακύνθου και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και οποιοσδήποτε πολίτης, μπορεί να κινηθεί σε διαφορετικό επίπεδο.

Η υπόθεση Φλώρου ήταν μια ποινική υπόθεση και δεν την ζήτησα στο γραφείο μου, αλλά ζήτησα να γίνει έλεγχος εάν αυτός ο άνθρωπος πραγματικά έπασχε τότε από ανίατη ασθένεια. Πολύ σωστά το έκανα, γιατί αποδείχτηκε ότι δεν ήταν έτσι και επίσης αποδείχτηκε ότι εδώ υπήρχε ολόκληρο κύκλωμα πίσω από αυτή την ιστορία. Η υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά της Ζακύνθου δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Δεν έχει δικαίωμα ο Υπουργός Δικαιοσύνης να ζητά υποθέσεις και φακέλους στο γραφείο του. Αυτό θα ήταν απαράδεκτο και αντισυνταγματικό, για να μην σας πω, ότι αν έκανα μια τέτοια ενέργεια, θα με περίμενε και εμένα ειδικό δικαστήριο. Όσοι λένε αυτό το πράγμα, το γιατί δεν ζήτησα την υπόθεση της αγοραπωλησίας των ορεινών στο γραφείο μου, είναι εκτός τόπου και χρόνου, για να μην πω καμιά άλλη βαριά κουβέντα.

Αν γίνεται κριτική σε κάποιον για ορισμένες πτυχές της πολιτικής του, αυτό είναι θεμιτό και πρέπει να γίνεται. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει μια δομική αντιπαράθεση με έναν φορέα ο οποίος ασκεί δημόσια εξουσία. Η κριτική πρέπει να γίνεται και νομίζω ότι σωστά ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραπάνος έχει τοποθετηθεί για επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει στην κοινωνία της Ζακύνθου. Όταν γίνονται σωστές επιλογές, το σωστό είναι να τις στηρίζουμε, όταν δεν είναι σωστές πρέπει να το λέμε και να γίνεται κριτική, είναι απλά τα πράγματα.

Ήταν λάθος η απόφαση του Δημάρχου για να κοπούν παροχές υδροδότησης, για χρέη 300 ευρώ και άνω, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να κάνει μια ρύθμιση των χρεών του με την ΔΕΥΑΖ, αλλά νομίζω ότι ο Δήμαρχος ανακάλεσε αυτή του την απόφαση και αυτό σημαίνει ότι αν πεις την γνώμη σου καθαρά και έχεις δίκιο, και ο άλλος είναι ένας άνθρωπος καλής πίστεως και το ακούσει, θα διορθώσει ένα λάθος του. Στην πολιτική, σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορείς να κάνεις μόνο τα σωστά, θα κάνεις και λάθη. Το θέμα είναι να έχεις τον νου και τη γενναιότητα να το αναγνωρίσεις και να το διορθώσεις, δεν είμαστε αλάνθαστοι.

Δυστυχώς, εδώ έχουμε ένα τεράστιο πρότζεκτ για το λιμάνι της Ζακύνθου, πως θα αναπτυχθεί και θα γίνει σταθμός για όλη την ανατολική αλλά και κεντρική Μεσόγειο, και θα μπορεί να εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες, σκάφη αναψυχής τα οποία θα έρχονται και θα εμπλουτίσουν και θα αναβαθμίσουν τον τουρισμό. Και δυστυχώς, όλη η συζήτηση από την πρώτη στιγμή, και ενώ έχουμε ένα τεράστιο πλάνο για το λιμάνι, περιορίζεται στο που θα πάει η προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, για ένα πράγμα δηλαδή για το οποίο εγώ είχα βγάλει την κακιά αρρώστια τόσα χρόνια, να μας καρφώνεται τώρα ένα δευτερεύων ζήτημα και να μην βλέπουμε το μείζον. Νομίζω ότι εδώ κάνουμε ένα έγκλημα, αντί να προχωρήσουμε στη σταδιακή υλοποίηση αυτού του σχεδίου που είναι νόμος του κράτους, που επί είκοσι με εικοσιπέντε χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα και το νομοθετήσαμε και μπορούμε με ασφάλεια να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του λιμανιού της Ζακύνθου, καθόμαστε τώρα και κάνουμε κουβέντα μεταξύ μας για το που θα πάει η προβλήτα, ενώ για το θέμα αυτό έγινε αναλυτική συζήτηση στην επιτροπή που πήρε την απόφαση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών Υπουργείων οι οποίοι διατύπωσαν τις απόψεις τους, στην ΕΣΑΛ αναφέρομαι, όπου  έγινε μια διεξοδική συζήτηση μεταξύ και των πολιτικών ηγεσιών των αρμόδιων Υπουργείων, αλλά και των ειδικών επιστημόνων και διοικητικών παραγόντων. Θέλουμε να χαθεί αυτή η τεράστια ευκαιρία και να ξαναγυρίσουμε πάλι στο καθεστώς των έργων της μιας ημέρας για να τρώγονται λεφτά; Θέλουμε αυτό το πράγμα; Αν το θέλουμε στη Ζάκυνθο μπορούμε να το προχωρήσουμε, έχουμε και νέες αρχές εκεί και νέα εκπροσώπηση που μπορούν να ακυρώσουν αυτή την μεγάλη νομοθετική προσπάθεια που έγινε. Να ξαναπάμε πάλι στις εκβαθύνσεις του λιμανιού, θυμόσαστε κάθε ενάμιση χρόνο έναν πλωτό γερανό στο λιμάνι να βγάζει τη λάσπη. Μετά από ενάμιση χρόνο, ξανά. Πηγαίνανε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη στη κυριολεξία, στον πάτο της θάλασσας. Αν θέλουμε τέτοια πράγματα μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι ο τόπος μας που όλοι τον αγαπάμε και όλοι θέλουμε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί, δεν θα αναπτυχθεί έτσι. Μπορεί κάποιοι να κάνουν περιουσίες, όμως ο τόπος θα μείνει πίσω.»

 


Ακούστε τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background