Current track

Title

Artist

Background

Παναγιώτης Νικολόπουλος (Διοικητής 6ης Υ.Π.Ε.)

Κυ 2/04/2017


«Υπάρχει μια ομάδα γιατρών που αρνείται να εργαστεί και κρατά τα χειρουργεία κλειστά, σας το λέω ευθέως.
Ευθύς, εξαρχής, ορισμένοι γιατροί του Νοσοκομείου Ζακύνθου, εκβιαστικά, ζητούν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να αποκλείει τον ανθρώπινο παράγοντα ως αιτία των μετεγχειρητικών επιπλοκών που προκάλεσαν τον θάνατο της συμπολίτισσάς σας. Αυτή η εμμονή τους έχει κρατήσει κλειστά τα χειρουργεία.
Αυτήν την εκ προοιμίου διαβεβαίωση που θέλουν οι γιατροί, δεν πρόκειται να την πάρουν σε κανένα μήκος και πλάτος της γης. Θέλουν να βγάλουν από το κάδρο των ευθυνών τους εαυτούς τους, την στιγμή που κανένας δεν τους έβαλε σε αυτό το κάδρο. Θα πρέπει κάποτε να σοβαρευτούμε.
Κρατάνε ομήρους του Ζακυνθινούς κυριολεκτικά και όχι μόνο στο θέμα της υγείας που είναι το πρώτιστο αλλά και ολόκληρη την οικονομία του νησιού.
Πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί τις ευθύνες του, το τι επιδιώκει και το κατά πόσο συμβάλει όντως στο να αναπτυχθεί η δημόσια υγεία στη Ζάκυνθο, εκτός κι αν δεν θέλει να αναπτυχθεί η δημόσια υγεία.
Φαίνεται ότι κάποιοι γιατροί από τα πολλά σακάκια που φοράνε έχουν μπερδευτεί.
Οι γιατροί μας λέγανε αρχικά ότι δεν ήθελαν φιάλες μέσα στην αίθουσα των χειρουργείων γιατί θα μολύνουν την αίθουσα και σε περίπτωση σεισμού θα γίνει έκρηξη, τώρα ζητούν να χειρουργήσουν με φιάλες.
Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει τίποτα άλλο παρά ένα ερώτημα μήπως μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
Η επιτροπή Πέτρου στις 24 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι θα δώσει το ενδιάμεσο της πόρισμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Αυτό θα διερευνηθεί αρμοδίως.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά ήταν ένα το περιστατικό που παρουσίασε επιπλοκές, το συγκεκριμένο του θανάτου, αλλά αυτό θα το δείξει το πόρισμα της ΕΔΕ.
Η ΕΔΕ εκτός από την γυναίκα που έχασε τη ζωή της επεκτάθηκε σε όλα τα περιστατικά που εμφανίζονται ως επιπλοκές. Αναμένουμε εντός των ημερών το πόρισμα της ΕΔΕ που έχει ολοκληρωθεί.
Επειδή είναι πολύπλοκα τα θέματα μπορεί να μην βρεθεί με σιγουριά το αίτιο που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά όχι την διοίκηση.
Η ΠΟΕΔΗΝ έβγαλε ένα σεντόνι ψευδολογιών και παραπλανητικών θεμάτων, είχε προφανώς μονομερή ενημέρωση.
Είναι άλλο πράγμα η διερεύνηση των αιτιών του θανάτου της γυναίκας μετά το χειρουργείο που υποβλήθηκε και το οποίο πόρισμα θα πάει και στην αρμόδια Εισαγγελέα και είναι άλλο θέμα το εάν οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι ασφαλής σήμερα για να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία.
Έγιναν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι στο νοσοκομείο και δόθηκαν οι πιστοποιήσεις των εγκαταστάσεων για να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο.
Ήδη από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια επέμβαση καισαρικής στην χειρουργική αίθουσα της Μαίευσης, με σύνδεση στο κεντρικό δίκτυο παροχής αερίων και χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Η αίθουσα της μαίευσης παίρνει τα ίδια αέρια που παίρνουν όλα τα χειρουργεία. Επέμβαση στην αίθουσα της μαίευσης είχε γίνει και στις 4 του Δεκεμβρίου χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τα αναισθησιολογικά μηχανήματα που διέθετε το νοσοκομείο έχουν αντικατασταθεί. Για να γίνει προσομοίωση των παλιών αναισθησιολογικών μηχανημάτων, όπως ζητά το επιστημονικό συμβούλιο, απαιτείται μια σημαντική δαπάνη, αλλά ακόμα και έτσι, δεν είναι επαρκής αυτή η δικαιολογία που επικαλούνται οι γιατροί για να μην μπαίνουν στα χειρουργεία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης ως καθ ύλην αρμόδιος, είπε ότι θα ανοίξουν προοδευτικά τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, σύμφωνα και με την απόφαση που εξέδωσε και αναλύει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι ένα συμβουλευτικό γνωμοδοτικό όργανο, το λαμβάνουμε υπ όψιν μας, αλλά δεν υποχρεούμαστε να συμφωνούμε με τις όποιες αποφάσεις του.
Οι γιατροί που έρχονται στο Νοσοκομείο Ζακύνθου από άλλα Νοσοκομεία, θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο, από την στιγμή που οι χειρούργοι του νοσοκομείου Ζακύνθου διστάζουν, ή δεν θέλουν, ή έχουν ανασφάλειες, χρειάζονται μια ενίσχυση. Οι γιατροί που θα έρθουν ως ενίσχυση, θα παραμείνουν στο νοσοκομείο Ζακύνθου όσο χρειαστεί.
Πολύ συχνά εντοπίζονται μικρόβια σταφυλόκοκκου σε χειρουργικές αίθουσες. Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικά μικρόβια και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Όπως λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να γίνεται καλύτερος καθαρισμός στις αίθουσες του νοσοκομείου και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες αντισηψίας του προσωπικού.
Δεν ήταν καθόλου η επικίνδυνη η απόφασή μας στις 7/3 για επανεκκίνηση των χειρουργείων στην αίθουσα της μαίευσης. Οφείλει η επιτροπή λοιμώξεων να ελέγχει περιοδικά και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα. Για αυτό και η απόφαση για την επαναλειτουργία έλεγε σε συνεργασία με το επιστημονικό συμβούλιο, το οποίο αρνήθηκε να προχωρήσει, γιατί ήθελε σώνει και ντε, να γίνει με το τρόπο που το ίδιο επιθυμούσε, και κάτω από τη λογική ότι φταίνε οι εγκαταστήσεις του νοσοκομείου και αποκλείεται η περίπτωση του ανθρώπινου παράγοντα.»