Πάνω από 3000 οι καρκινοπαθείς στη Ζάκυνθο – Απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί Τμήμα Χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο μας
Τε 20/11/2024
«Ως παράταξη θέτουμε πολύ συχνά καυτά θέματα που απασχολούν όλους τους συμπολίτες μας, αλλά δυστυχώς η Δημοτική Αρχή αρκετά εξ αυτών, δεν τα συμπεριλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιδιώκουμε μια ομόφωνη, αν είναι δυνατόν, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να δημιουργηθεί Τμήμα Χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Να σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων καρκινοπαθών, που σηκώνονται χαράματα για να φύγουν από το νησί και να πάνε Πάτρα ή Αθήνα για να κάνουν χημειοθεραπεία. Δεν είναι μόνο το μεγάλο οικονομικό κόστος, αλλά και η ταλαιπωρία ενός ασθενή, γιατί ως γνωστόν μετά από τη χημειοθεραπεία, έχει εξασθενημένο οργανισμό και πρέπει να παραμείνει στην πόλη που πήγε τουλάχιστον για μία ημέρα ακόμα, που σημαίνει περαιτέρω ταλαιπωρία για τον ίδιο, την οικογένειά του και όποιον τον συνοδεύει. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι νεφροπαθείς.
Η Ζάκυνθος έχει πάνω από τρεις χιλιάδες καρκινοπαθείς, το 7-8% του πληθυσμού του νησιού, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και αυτό δεν είναι τυχαίο που συμβαίνει, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που ευθύνονται. Οφείλεται καταρχάς στην υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων τα τελευταία χρόνια, που ελπίζω να έχει μειωθεί τώρα, στον αμίαντο των αγωγών ύδρευσης, που είναι καρκινογόνος παράγοντας, αλλά και στην αναλογία του υδράργυρου που βρίσκεται στο νερό, που είναι οριακά στο επιτρεπτό όριο και πολύ κοντά στο να ξεπεράσει. Αυτό οφείλεται στο ότι το νερό είναι υφάλμυρο και όσο μεγαλύτερη ποσότητα άλατος έχει το νερό, τόσο πιο πολύ υδράργυρο απορροφά, που είναι επίσης ένας καρκινογόνος παράγοντας. Μίλησα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα θέσει το ζήτημα αυτό στην μεθεπόμενη συνεδρίαση του σώματος.
Η Δημοτική Αρχή έδειξε ότι είναι ανίκανη να διαχειριστεί το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Έχουν ξοδέψει 400 χιλιάδες ευρώ για την επισκευή οχημάτων, και δεν κατανοώ γιατί δεν μπορούν να βρουν μια λύση για την αποκομιδή. Είναι σίγουρο, πως δεν μπορείς να παραμένεις σε λύσεις της δεκαετίες του 60 και 70. Έπρεπε η Δημοτική Αρχή να εκσυγχρονίσει την αποκομιδή, να μην χρειάζεται τόσους εργαζόμενους. Υπάρχουν τρόποι να γίνεται η αποκομιδή με μικρά κόστη, αγοράζοντας σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα και φθηνό εξοπλισμό, ώστε να γίνεται με λίγα εργατικά χέρια. Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να ρίξει κατά 50% το κόστος της αποκομιδής και έχουμε πρόταση ως προς αυτό.
Απόρροια όλων αυτών των προβλημάτων που δεν έλυσε η Δημοτική Αρχή, είναι και η τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών που θα έρθει, μια αύξηση που από ότι γνωρίζω θα φτάσει στο 100 ή και 110%. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΑΣΕΠ όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, άλλα τα προβλήματα οικονομικά και όχι μόνα αλλά και η ανεπάρκεια τους να τα διαχειριστούν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ζητήσει προσωπικό και είχε απορρίψει το αίτημα η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου διότι δεν υπάρχουν χρήματα. Ακόμα όμως και αν το πρόβλημα ήταν ο ΑΣΕΠ, γιατί πήγαν τελευταία στιγμή να το λύσουν; Έπρεπε να λήξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα για να ασχοληθούν; Σας μιλάω και βρίσκομαι στον κεντρικό δρόμο του Καλαμακίου που είναι γεμάτος με σκουπίδια.
Ζητάμε επίσης να γίνει ένα Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα των σχολείων μας, την υπό χρηματοδότησή τους και γενικότερα τα θέματα που αφορούν την Παιδεία.»