Current track

Title

Artist

Background

Κώστας Κόκλας
Πρώην Αντιδήμαρχος Δ.Δ. Ζακυνθίων, πρώην Πρόεδρος ΝΟΔΕ Ζακύνθου

Παραδώσαμε 6,5εκ.€, μελέτες και χρηματοδοτήσεις για Open Mall, Ανάπλαση Ταβουλάρη, Ασφαλτοστρώσεις, Παιδικές Χαρές – Ακατανόητη η καθυστέρηση υλοποίησης

Τε 16/11/2022


«Ως πρώην Δημοτική Αρχή Κολοκοτσά, αφήσαμε στα ταμεία του Δήμου και στον νέο Δήμαρχο κ. Αρετάκη 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε ολοκληρώσει το νέο Δημοτικό Θέατρο, την Πλατεία Σολωμού που βρήκαμε σε διαδικασία ένταξης από τον πρώην Δήμαρχο κ. Μποζίκη, καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό του Κάστρου. Παράλληλα ενταχθήκαμε με πόσο ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, καταθέσαμε πρόταση και χωροθετήσαμε την περιοχή παρέμβασης στη νότια Ζάκυνθο, όμως ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή Αρετάκη και άλλαξαν οι προτεραιότητες. Επί δικών μας ημερών στη διοίκηση του Δήμου, εντάξαμε στο πρόγραμμα Φιλόδημος τα έργα που αφορούν τις Παιδικές Χαρές, κάτι που καθυστέρησε να προχωρήσει για λόγους που δεν κατανοώ ο κ. Αρετάκης, όπως καθυστέρησε και τα έργα της ανάπλασης της οδού Ταβουλάρη και του Open Mall, για τα οποία έτρεξα προσωπικά ως τότε Αντιδήμαρχος Πόλης σε συνεργασία με τον τότε διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Δ.Τουρκάκη.

Οι ασφαλτοστρώσεις που γίνονται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή, είναι έργα που εμείς είχαμε δρομολογήσει εξασφαλίζοντας ακόμα και τις χρηματοδοτήσεις. Εμείς τελειώσαμε και το ρουσφέτι της λάμπας, και το χαρακτηρίζω έτσι, γιατί παλαιότερα, πριν αναβαθμιστεί το Δημοτικό δίκτυο φωτισμού από την εταιρεία Globiled, με τις παλιές λάμπες που είχαμε, έρχονταν στον Δήμο διάφοροι Πρόεδροι Κοινοτήτων και ζήταγαν χάρη, παρακαλούσαν να αλλάξουμε μια λάμπα. Παλαιότερα, το μισό δίκτυο της Ζακύνθου ήταν στο σκοτάδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στις Βολίμες όπου το δίκτυο είχε να ανάψει είκοσι χρόνια. Όλα αυτά άλλαξαν με την αναβάθμιση και όλοι βλέπουμε τώρα την διαφορά στην ποιότητα του φωτισμού.

Το 2014 όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή, είχαμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού είχε κλείσει ήδη ο Σκοπός. Βρέθηκε στα χέρια μας μια βόμβα που έπρεπε να διαχειριστούμε, και έτσι χωροθετήσαμε τον χώρο της διαχείρισης στον Λίβα, μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, που μας στοίχισε, γιατί είχαμε αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του συνδυασμού.
Το 2017 ψηφίσαμε τους κανονισμούς λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων και υπαίθριας διαφήμισης αλλά και την κυκλοφοριακή μελέτη που προέβλεπε πάρκινγκ περιμετρικά της πόλης, θέσεις στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων και ωριαία στάθμευση των επισκεπτών, καθώς και αστική συγκοινωνία. Κάναμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της πόλης μας αλλά δυστυχώς δεν είδαμε να εφαρμόζεται τίποτα από όλα αυτά με τη νέα Δημοτική Αρχή. Οι κανονιστικές πρέπει να εφαρμόζονται και βέβαια αυτό πρέπει να γίνεται μέσω των ελέγχων. Το 2016 είχαμε ξεκινήσει και τη διαδικασία της μόνιμης πεζοδρόμησης οδών, μεταξύ αυτών και της Αλεξάνδρου Ρώμα. Όταν παραδώσαμε στον κ. Αρετάκη, τον είχα ενημερώσει για τις δύο μελέτες που ζητούσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την Αλεξάνδρου Ρώμα, τις μελέτες σήμανσης και κανονισμού λειτουργίας, κάτι που επίσης δεν προχώρησε η νέα Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα ο φάκελος να τεθεί στο αρχείο. Πέραν όλων αυτών, είχαμε επισκευάσει το Δημοτικό ρολόι στην πλατεία Αγίου Μάρκου και θέσαμε σε λειτουργία το σιντριβάνι στον Άγιο Παύλο, ενώ τοποθετήσαμε πιλοτικά στις εισόδους της πόλης ταμπλό για αφίσες, με σκοπό να περιορίσουμε την αφισορύπανση.

Θεωρώ ότι η οριστική λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων, είναι να την αναλάβει ένας ιδιώτης, με την διαδικασία που έγινε για τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, και οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας να μεταφερθούν στην πεζή καθαριότητα ώστε να ενισχυθεί η υπηρεσία αυτή.

Καλοπροαίρετα βλέπω τον καθένα που ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, κάθε συμπολίτη μας που λέει ότι θέλει να προσφέρει και να βοηθήσει τον τόπο. Κατά την άποψη μου τα χαρακτηριστικά ενός υποψηφίου Δημάρχου θα πρέπει να είναι η επαγγελματική του καταξίωση, η τεχνοκρατική του κατάρτιση και οι ηγετικές ικανότητες. Πέραν όμως αυτών των χαρακτηριστικών, μεγαλύτερη σημασία για μένα έχει η ομάδα που θα τον πλαισιώσει, που πρέπει να απαρτίζεται από ικανούς ανθρώπους, που θα έχουν τον χρόνο να τρέξουν και να προσφέρουν, κάτι καθόλου εύκολο. Οι περισσότεροι εκ των ενδιαφερομένων έχουν δοκιμαστεί και έχουν προσφέρει.

Η παρούσα κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η πανδημία και τώρα η ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης. Προφανώς υπήρξαν και αστοχίες, όμως διαχειρίστηκε σωστά τα προβλήματα αυτά, στήριξε την κοινωνία και κράτησε όρθια την οικονομία.

Σε ότι αφορά την Βουλευτική έδρα, πράγματι στις εκλογές του 2019 η κα Τετράδη ήταν επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, και τόσο η ίδια, όσο και ο έτερος υποψήφιος κ. Καλόφωνος, είχαν βοηθήσει σημαντικά στο να κερδηθεί η έδρα, αφού μαζί έφεραν 4,5 χιλιάδες ψήφους. Φυσικά η έδρα κερδήθηκε και από τον σημερινό Βουλευτή κ. Ακτύπη. Ως προσωπικός φίλος της κας Τετράδη, αλλά και του συζύγου της, δεν γνωρίζω αν θα είναι εκ νέου υποψήφια, λόγω και των μεγάλων υποχρεώσεων που έχει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Όταν ήμουν Πρόεδρος στη ΝΟΔΕ Ζακύνθου, σε μια περίοδο δύο ετών είχαμε κάνει περί τις είκοσι συνεδριάσεις, γιατί επιθυμούσα τον διάλογο και ήθελα αν υπήρχε η όποια διαφωνία, αυτή να εκφραζόταν στο εσωτερικό του κόμματος. Την περίοδο εκείνη είχαν έρθει στο νησί και πάρα πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Για τους υποψηφίους στον Δήμο, προφανώς και απαιτείται μια αξιολόγηση των προσώπων από την παράταξη, όμως για την Περιφέρεια, από τη στιγμή που υπάρχει η νυν Περιφερειάρχης κα Κράτσα, που ανήκει στην παράταξη, δεν προκύπτει καμιά συζήτηση για το αν θα είναι ή όχι και πάλι υποψήφια.

Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές δεν συμμετείχα γιατί δεν βρήκα κάτι που να με εκφράζει. Παραμένω ενεργός πολίτης, θέλω και εγώ να δω κάτι να αλλάζει σε αυτόν τον τόπο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: