Current track

Title

Artist

Background

Μανώλης Κουτουλάκης
Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Παραλία Αργασίου: O Δήμος πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για να δεσμεύσει τη χρηματοδότηση και την ένταξή του έργου

Πα 18/11/2022


«Οποτεδήποτε επισκέπτεται κάποιος έναν τόπο για να δει από κοντά τα προβλήματα που έχει, προφανώς και έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα για αυτά, από το να κάθεται στο γραφείο του και να τον ενημερώνουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό και το αναφέρω και με την ιδιότητα του Πολιτικού Μηχανικού. Έτσι λοιπόν επισκέφθηκα τη Ζάκυνθο, μετά από πρωτοβουλία του μάχιμου Βουλευτή του νησιού κ. Ακτύπη, ο οποίος νοιάζεται για τα προβλήματα της πατρίδας του. Είχα συναντήσεις σε Περιφέρεια και Δήμο, για να δούμε από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Τρέφω μια μικρή αγάπη για το Ιόνιο και η νησιωτική πολιτική του Υπουργείου μας δεν περιορίζεται μόνο στο Αιγαίο, αλλά στρέφει το ενδιαφέρον της και στο Ιόνιο. Είχα στη Ζάκυνθο μια παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση και το θέμα είναι πως η Ζάκυνθος θα εκμεταλλευτεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν.

Η εξαρχής πρωτοβουλία του Υπουργείου για να γίνει το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου δεν έχει αλλάξει, όμως έχει πλέον εξειδικευτεί στο κομμάτι των διαβρώσεων των ακτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Άλλαξαν σε μικρό βαθμό οι όροι υποβολής του τεχνικού δελτίου, και τώρα πρωτίστως ο Δήμος πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για να δεσμεύσει τη χρηματοδότηση του έργου και την ένταξή του. Τώρα που εγκρίθηκαν τα προγράμματα, πρέπει να τρέξουμε το έργο.

Μίλησα με επιχειρηματίες του Αργασίου, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και άπαντες τρέφουμε την ίδια αγωνία, για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. Η διάβρωση της παραλίας έχει άκρως επιθετική μορφή. Το έργο θα γίνει με πόρους του ΕΣΠΑ, εκκρεμεί ένα ζήτημα αδειοδότησης στον φάκελο, αυτό το θέμα λύθηκε από την Περιφέρεια και θεωρώ ότι ο φάκελος είναι πλήρης. Έρχεται σε 2ο βαθμό ο τρόπος υλοποίησης. Από τη γνώση που έχω για τον φάκελο του έργου, δεν προκύπτει ζήτημα ότι θα χαθεί το έργο, ότι ενδέχεται να λήξει η προθεσμία. Ακόμα όμως και αν τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα, έρχεται τώρα το Υπουργείο και παρεμβαίνει, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες. Ανάλογα έργα έχουμε κάνει τριάντα τον αριθμό σε όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμος θα υποβάλει το τεχνικό δελτίο, παράλληλα θα έχουμε τη συμπλήρωση του φακέλου και εν συνεχεία θα τρέξει η διαδικασία. Θα χρηματοδοτήσουμε και τις μελέτες αν χρειασθεί. Ο στόχος είναι την επόμενη χρονιά να δημοπρατηθεί το έργο. Υπάρχει από όλους μια υπαρκτή ανάγκη και βούληση στο να γίνει το έργο.

Για την παραλία του Βασιλικού χρειάζονται κάποιες προμελέτες. Αναμένουμε μια τεχνική έκθεση και θα ακολουθήσουν οι μελέτες εντός του 2023. Κακώς στην Ελλάδα νομίζουν κάποιοι ότι σταματούν οι όποιες ενέργειες λόγω εκλογών. Οι ενέργειες που κάνουμε τώρα είναι για να κλειδώσουμε τις εξελίξεις σημαντικών έργων. Είναι Υπουργική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα έργα, να βλέπουμε αισιόδοξα τα πράγματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ότι θα χαθούν οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Θα βοηθήσουμε και σε θέματα ύδρευσης, θέλουμε να δώσουμε επιμέρους λύσεις. Αναμένουμε δύο τεχνικά δελτία, θα πάμε και εδώ σε χρηματοδοτήσεις μελετών και σε παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Νέαρχος» που είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα «Τρίτσης» των νησιωτικών περιοχών. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα του νερού, είναι απαραίτητο να μειωθούν οι διαρροές, να αντικατασταθούν οι σωληνώσεις και να γίνουν νέες γεωτρήσεις. Είναι σοβαρό το πρόβλημα και ήρθαμε να συμβάλουμε. Στα νησιά του Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα όχι μόνο στη ποιότητα του νερού, αλλά και στο αν υπάρχει νερό. Σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρουμε νερό με στρατιωτικές υδροφόρες.

Η αφαλάτωση είναι μια ακριβή επένδυση, μια τέτοια λύση που για παράδειγμα υπάρχει στη Χίο, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στη Ζάκυνθο. Εδώ πρέπει να εξετάσουμε άλλες λύσεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background