Παράνομη η διαδικασία εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη θέση «Βάλτα»
Τρ 15/07/2025

«Θα έμενε κάποιος δίπλα από μια κεραία κινητής τηλεφωνίας ύψους 32 μέτρων; Και όταν λέω δίπλα, εννοώ ακριβώς δίπλα. Θα καλλιεργούσε ποτέ κάποιος ησυχία και με ηρεμία το χωράφι του ακριβώς δίπλα από αυτήν; Θα πήγαινε στο κοντινό ΚΤΕΟ τόσο απλά και άνετα; Ή ακόμα περισσότερο, θα ένοιωθε κάποιος άνετα, αν το παιδί του ήταν σε ένα σχολείο γύρω στα 300 μέτρα απόσταση από μια κεραία ύψους περίπου 10 έως 11 ορόφων;
Υπάρχουν σπίτια στα 50 με 60 μέτρα απόσταση από την κεραία αυτή. Το οικόπεδο στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί, είναι εκτάσεως 500 τετραγωνικών μέτρων. Όλα τα όμορα οικόπεδα αυτού, θα μπορέσουν ποτέ να χτιστούν, αν τυχόν θεωρήσουμε ότι είναι οικόπεδα, αν θεωρήσουμε ότι θεμελιώνεται δικαίωμα δομήσεως;
Φανταστείτε να έχετε κληρονομήσε ή να έχετε αγοράσει διπλανό οικόπεδο, στο οποίο να έχετε μια προοπτική για να χτίσετε. Θα χτίζατε; θα το μισθώνατε;
Πάμε και σε μια παραπλήσια περίπτωση. Για να κοιτάξουμε λίγο τις πολύ μεγάλες κεραίες στην περιοχή του Λαγανά οι οποίες τοποθετήθηκαν περίπου στη δεκαετία του 70. Για αυτές έγινε μία ολόκληρη απαλλοτρίωση από το Ελληνικό δημόσιο.
Από πέρυσι ο ΟΤΕ επιχειρεί να εγκαταστήσει στη περιοχή «Βάλτα», που είναι το σταυροδρόμι τριών κοινοτήτων, Βανάτου, Αγίου Κηρύκου και Σαρακινάδου, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, που πέρυσι είχε ύψος της τάξεως των δέκα μέτρων και φέτος είναι πάνω από τριάντα δύο μέτρα.
Η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως με μια σειρά που έγραφα, πήρε την αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων και θα επιχειρήσει στο επόμενο διάστημα να την εγκαταστήσει. Έχει χορηγηθεί και μια παραπλήσια άδεια από την Τοπική Πολεοδομία.
Μετά από την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με αφορμή τους κατοίκους οι οποίοι με τρόπο φιλότιμο και αγωνιστικό προσπαθούν να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους αλλά και την φυσικότητα του περιβάλλοντος, η Πολεοδομία Ζακύνθου εξέδωσε απόφαση διακοπής πολεοδομικών εργασιών, ένα προσωρινό όμως μέτρο.
Σε συνεργασία με τους εντολείς μου, υποβάλαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στον Πρωτοδικείο Ζακύνθου, η προσωρινή διαταγή της οποίας θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη 17 Ιουλίου. Ταυτόχρονα υποβλήθηκε και αναφορά στον Εισαγγελέα Ζακύνθου η οποία μετατράπηκε σε μηνυτήρια αναφορά, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία επιχείρησε να παρακάμψει μια σειρά από εγγυήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αναφορικά με την εγκατάσταση μιας τέτοιας κεραίας.
Δεν υπήρχε καμία μέριμνα και δεν προβλέπετε το παραμικρό, για την εγκατάσταση μιας τέτοιας κεραίας, δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη περιοχή δημόσιος δρόμος, άρα πως θα εγκατασταθεί αυτή η κεραία; Με το ελικόπτερο θα φτάσουν τα υλικά και θα εγκατασταθούν; Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει κανενός είδους μέριμνα αναφορικά και με την πρόσβαση αλλά και με τις πλημμύρες που τον χειμώνα πάντοτε δημιουργούνται στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνει το πρόβλημα η δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης.
Η εταιρεία όφειλε να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, να εντάξει τη συγκεκριμένη κεραία στις εγκαταστάσεις εκείνες που απαιτούν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ΑΕΠΟ, δηλαδή άδεια περιβαλλοντικών όρων. Αντί αυτού το υπήγαγε σε ένα καθεστώς ευκολότερο, κατά τρόπο παράνομο, αφού οι μηχανικοί της δήλωσαν πως δεν απαιτείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έκδοση ΑΕΠΟ, αλλά θα πάνε στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, που σημαίνει υπό καθεστώς πιο ήπιας νομοθεσίας. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιχειρούν να ξεφύγουν από την παράβαση που έχουν διαπράξει οι συγκεκριμένοι μηχανικοί, οι οποίοι υπέγραψαν τοπογραφικά διαγράμματα, ότι το ακίνητο που έχει αδειοδοτηθεί για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης κεραίας βρίσκεται εντός οικισμού, πράγμα το οποίο είναι ανακριβές.
Δεν επιτρέπεται βάση νομοθεσίας να γίνει αυτή η εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας με τη διαδικασία των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων. Επιβάλλεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιπροσθέτως ΑΕΠΟ. Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνίζονται αξιοποιώντας κάθε δυνητικό μέσο νομικής υφής προκειμένου να σταματήσουν να ακυρώσουν τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εν συνεχεία η ΑΕΠΟ, εκδίδονται για κεραίες άνω των 30 μέτρων ή για αυτές οι οποίες βρίσκονται εκτός οικισμών.
Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι μετά το 2019 με τον νόμο 4635 ο οποίος θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, η διαδικασία για την εγκατάσταση αυτών των κεραιών έχει γίνει ευκολότερη και αυτό έχει διευκολύνει πάρα πολύ τις εταιρείες, έχει μειώσει τα νομικά εργαλεία των κατοίκων χωρίς όμως παρόλα αυτά να τα έχει εξαφανίσει.
Η επίκληση της περιβαλλοντικής και της πολεοδομικής νομοθεσίας είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των κατοίκων και περαιτέρω πρέπει να πω, ότι ακόμα και αν περιβαλλοντικά ήταν συμμορφωμένοι και ήταν σύμφωνοι με την περιβαλλοντική νομοθεσία για την εγκατάσταση των κεραιών και της βάσης και πάλι θα ηγείρετο το ζήτημα αντισταθμιστικών. Το ζήτημα δεν είναι μόνο αισθητικό, ακεραιότητας του φυσικού περιβάλλοντος ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω, αλλά και εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, είναι ζητήματα εγγυήσεων του κράτους δικαίου.
Η εταιρεία μέσα στη μελέτη που έχει καταθέσει προς την Επιτροπή, αναφέρει ότι πάνω σε αυτή θα τοποθετηθούν 8 κεραίες οι οποίες θα εκπέμπουν ακτινοβολίες μεταξύ 8 και 20 watt. Εάν όμως κοιτάξει κάποιος και παρατηρήσει τις τεχνικές προδιαγραφές των τύπων εκπομπών, των συγκεκριμένων μηχανημάτων, θα διαπιστώσει ότι τα αυτά τα μηχανήματα έχουν δυνατότητα να εκπέμψουν έως 400 ή 500 watt, τα οποία αυτού του είδους την ακτινοβολία μπορεί να τη ρυθμίσει και κάποιος απομακρυσμένα, από ένα εργαστήριο στην Αθήνα.
Αν ήταν ειλικρινής η εταιρεία θα τοποθετούσε προφανώς και τύπους μηχανημάτων ανάλογων των δεσμεύσεων που έχει χορηγήσει. Αντιθέτως έχει σκοπό να τοποθετήσει πολλαπλάσιας ισχύος και ακτινοβολίας μηχανήματα.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, απόδειξη ότι μια σειρά από ασθένειες προκαλούνται εξαιτίας αυτών των εκπομπών δεν υπάρχει. Αν υπήρχε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα για όλες τις εταιρείες παντού. Επιβάλλεται όμως σε τέτοιες περιπτώσεις και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Για να μην εγκαθίσταται οποιαδήποτε ώρα και στιγμή πλάι στο σπίτι του καθενός ή στη γειτονιά του, χωρίς καμία συζήτηση μια κεραία 30 μέτρων γιατί έτσι το αποφασίσαμε. Η εταιρεία δεν ορίζει ποια είναι τα κριτήρια για την απόφαση. Γιατί να είναι στο συγκεκριμένο σημείο η κεραία και να μην είναι 100 μέτρα πιο πέρα ή 100 χιλιόμετρα πιο πέρα;
Στην αίτηση ακυρώσεως που θα υποβληθεί στο διοικητικό Εφετείο Πατρών θα κληθεί αναγκαστικά η εταιρεία και θα μας πει για ποιο λόγο επέλεξε το συγκεκριμένο οικόπεδο των 500 μέτρων, όπως επίσης και μεθαύριο Πέμπτη, που ελπίζω να προσέλθει, κατά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής. Θα υποβληθούν και μηνύσεις προς τους υπογράφοντες μηχανικούς, που πήραν το βάρος για την ακεραιότητα των δηλωθέντων, αλλά και ως περαιτέρω άμυνα, ένα βήμα πιο μετά, θα είναι οι αιτήσεις αποζημίωσης, αφού υπάρχουν ζητήματα και αντισταθμιστικών μέτρων. Δεν είναι απλά τα πράγματα όταν υπάρχει τέτοιου είδους περιβαλλοντική παρέμβαση.»