Current track

Title

Artist

Background

Παύλος Καψαμπέλης (Διευθυντής Επιστημονικού Συμβουλίου Νοσοκομείου Ζακύνθου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου)

Πε 9/03/2017«Είναι πολύ απλό οι γιατροί στα χειρουργεία δεν μπαίνουν.

Δεν έχω λάβει προς το παρόν καμιά επίσημη απόφαση από την Διοίκηση του Νοσοκομείου, περί παράδοσης των αιθουσών των χειρουργείων στους γιατρούς, για την επαναλειτουργία τους.

Στις 2/12/2016 και σε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, εισηγηθήκαμε και αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία των χειρουργείων.
Ισχύει ακόμα αυτή η απόφαση και για να αρθεί, θα πρέπει να το εισηγηθεί εκ νέου σε μια νέα κοινή συνεδρίαση το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο έχει θεσμικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Από εκεί και πέρα, η τελική απόφαση ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Εμείς στείλαμε προ ημερών στην Διοίκηση του Νοσοκομείου μια σαφέστατη και τεκμηριωμένη γραπτή εισήγηση για την επαναλειτουργία των χειρουργείων. Δεν στείλαμε αιτήματα αλλά προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Εάν δεχτεί την εισήγησή μας η Διοίκηση, τότε έχει καλώς, σε συνεργασία και σε διάστημα ολίγων ημερών μπορούν να επαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία με τον εναλλακτικό τρόπο που προτείνουμε. Στην εισήγησή μας αναλύουμε λεπτομερώς τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, για την επαναλειτουργία των χειρουργείων.

Εάν δεν κάνει δεκτή η Διοίκηση την εισήγησή μας, που είναι δικαίωμά της, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή της και να αναλάβει και την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη, από εκεί και πέρα.
Η Διοίκηση στην απόφαση της για την επαναλειτουργία των χειρουργείων θα πρέπει ξεκάθαρα να αναφέρει ότι ανακαλεί την αρχική της απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας των χειρουργείων, ότι δεν υιοθετεί την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου, ότι οι χειρουργικές αίθουσες είναι ασφαλής και όχι μόνο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τέλος αφού δεν εισακούεται η εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου θα αναλάβει η Διοίκηση την πλήρη ευθύνη για οτιδήποτε πιθανώς συμβεί.

Η διοίκηση θα πρέπει να εκδώσει μία απόφαση ακριβώς όπως την περιέγραψα κατά λέξη και από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε. Όταν εκδώσει αυτή την απόφαση τότε θα λυθεί το θέμα, διαφορετικά την όποια διαφορά μας ενδεχομένως θα την λύσει ο εισαγγελέας.

Είναι πολύ απλό οι γιατροί στα χειρουργεία δεν μπαίνουν.

Το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Ζακύνθου κρύβεται και είναι φοβισμένο υπό το βάρος των ευθυνών του, οι γιατροί δεν θα παίξουν με την καριέρα τους, την υγεία και την ζωή των συμπολιτών μας.

Βάλτε στη ζυγαριά από τη μία μεριά το αυξημένο κύρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου που απαρτίζεται από εννέα επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και από την άλλη μεριά τα τρία μέλη του Δ.Σ. που είναι παντελώς άσχετα με την ιατρική (απουσίαζε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και καταψήφισε ο πρόεδρος των εργαζομένων), μία διοικητική υπάλληλο, έναν τεχνικό-ξενοδόχο και έναν δικηγόρο που αποφάσισαν για ένα εντελώς επιστημονικό και εξειδικευμένο τεχνολογικό πρόβλημα.

Το επιστημονικό συμβούλιο έκανε μία γραπτή τεκμηριωμένη γνωμοδότηση η οποία βασίζεται σε αυτά που είχαμε αποφασίσει και συμφωνήσει άπαντες. Τώρα δεν γνωρίζω τι έγινε και η διοίκηση υπαναχωρεί μονομερώς από αυτά που είχαμε συμφωνήσει.

Ως εκ τούτου επειδή είμαστε γιατροί, και εμείς θα υπογράψουμε και έχουμε την ευθύνη και επειδή το ΔΣ κατά καιρούς λέει διάφορα ή γράφει διάφορα ανακριβή πράγματα και επειδή είναι φοβισμένο και κρύπτετε από τις ευθύνες του αντιλαμβάνεστε ότι αν δεν τηρηθούν κάποια πράγματα οι γιατροί δεν θα παίξουν ούτε με την υγεία ούτε με τη ζωή των πολιτών, και τη διαφορά μας θα την λύσουν τα αρμόδια όργανα και αυτά είναι η δικαιοσύνη.

Ο νέος Διοικητής της 6ης Υ.Π.Ε κ. Νικολόπουλος, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο για λίγες ώρες και δεν συνάντησε το Επιστημονικό Συμβούλιο, μιλάμε για πρωτόγνωρες διοικητικές διαδικασίες αλλά στην εποχή που ζούμε όλα είναι δυνατά.

Το αδιέξοδο το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι γιατί δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτά που τους έχουμε εισηγηθεί και που εισηγούνται όλοι (Επιστημονικό συμβούλιο, Πέτρου, Κωστοπαναγιώτου).
Εμείς γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας, τα δικαιώματα μας και τις ευθύνες μας και το πιο πιθανό είναι τις όποιες διαφορές μας να κληθεί να τις λύσει η δικαστική εξουσία.

Δεν υπάρχει γραπτή γνωμοδότηση της καθηγήτριας κας Κωστοπαναγιώτου. Οι γνωμοδοτήσεις είναι γραπτές, προφορικές δεν υπάρχουν. Επειδή έχουμε δει διάφορα κατά καιρούς στα πρακτικά του ΔΣ και για αυτό διατηρούμε επιφυλάξεις, οι αποφάσεις αυτές στα πρακτικά αμφισβητούνται. Το πρακτικό του ΔΣ στο οποίο φέρεται να έχει μιλήσει η κα Κωστοπαναγιώτου δεν έχει καμία νομική αξία, αυτές οι αποφάσεις αμφισβητούνται. Οι δημόσιες συνεδριάσεις του ΔΣ θα έπρεπε να μαγνητοσκοπούνται.

Δυστυχώς αυτοί που θα έπρεπε να είχαν καταλάβει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος δεν το έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα και για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Εάν είχαν καταλάβει, τουλάχιστον το πρόβλημα με την επαναλειτουργία των χειρουργείων, θα το είχαμε λύσει.

Οι έλεγχοι για τα αίτια που δημιουργήσαν τις μετεγχειρητικές επιπλοκές συνεχίζονται, μπορεί να προκύψουν δεδομένα που θα οδηγήσουν σε άλλους ελέγχους και για αυτό ο υπουργός ορθά όρισε μία επιτροπή αφενός μεν να εξετάσει τα αίτια και αφετέρου να κάνει προτάσεις για την επαναλειτουργία των χειρουργείων. Είναι δύο διαδικασίες ξεχωριστές, μπορεί η μία ως ένα βαθμό να επηρεάζει την άλλη αλλά δεν δεσμεύει.
Οι πάντες συμφωνήσαμε ότι θα πάρουμε τα στοιχεία που μας χρειάζονται για την επαναλειτουργία των χειρουργείων. Απομένουν πάρα πολλά πράγματα για να βγει ένα συνολικό πόρισμα στο τέλος. Πρέπει να τελειώσει η ΕΔΕ, πρέπει να ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι και οι προσομοιώσεις στα αναισθησιολογικά μηχανήματα που δόθηκε αναισθησία στους συγκεκριμένους ασθενείς και μία σειρά παραμέτρων.
Έχουμε ζητήσει  τοξικολογικό έλεγχο του δικτύου παροχών αερίων και βλέπω ότι τον αποφεύγουν σαν το διάβολο το λιβάνι.
Εμείς τα λέμε αναλυτικά στην εισήγησή μας. Αφού βγει και η τοξικολογική εξέταση από την ιατροδικαστική έκθεση από την νεκροψία νεκροτομή αλλά και άλλα πολλά στοιχεία που εκκρεμούν, όλα αυτά θα είναι πολύ χρήσιμα όσο αφορά τον αιτιολογικό παράγοντα που δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Όταν θα γίνουν όλα αυτά τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει.

Οι πρώτοι που θέλουμε να ξεκινήσουμε τα χειρουργεία είμαστε εμείς για πολλούς και διάφορους λόγους.
Θα ξεκινήσουμε σταδιακά και σταθερά τα χειρουργεία η κοινωνία θα αποκτήσει εμπιστοσύνη και μετά θα συνδεθούν τα δίκτυα.

Εμείς τρέλες και σάλτο στο κενό δε θα κάνουμε.»


Current track

Title

Artist

Background