Παύλος Καψαμπέλης (Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου)
Τε 23/01/2019
«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις τρεις οικογένειες που έχασαν τους συγγενείς τους, που είχαν διασωληνωθεί στο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής έκανε και με το παραπάνω το ιατρικό του καθήκον.
Πέραν όμως των γιατρών, αυτοί που διοικούν το δημόσιο σύστημα υγείας οφείλουν να πράττουν τα δέοντα ώστε ο ασθενής να έχει την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Εδώ λοιπόν υπάρχουν διοικητικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Επί δέκα ημέρες δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά αυτών των ασθενών σε ΜΕΘ, κάτι το πρωτοφανές. Έχει ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, αλλά το πολύ για δύο με τρεις ημέρες. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει η διακομιδή των ασθενών, η διοίκηση τι ενέργειες έκανε;
Εδώ πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη. Υπάρχουν τρεις θάνατοι, γιατί δεν ζητά προκαταρκτική έρευνα ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Κοντονής, όπως έκανε και στο παρελθόν για άλλη υπόθεση;
Αν αξιολογηθεί από την δικαιοσύνη ότι υπάρχουν διοικητικές ευθύνες για τους τρεις θανάτους, τότε ενδέχεται να ζητήσουν αποζημίωση οι οικογένειες των θανούντων και μιλάμε για μεγάλα ποσά.
Δεν λαμβάνω καθόλου σοβαρά υπ όψιν μου τα όσα λέει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Νικολόπουλος και το λέω αυτό γιατί αποκρύπτει την αλήθεια. Ότι δηλαδή υπάρχουν 150 κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν αφού δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 30% η ζήτηση στη δημόσια περίθαλψη, φεύγουν συνεχώς γιατροί και δεν προσλαμβάνονται νέοι.
Ασφαλώς και είναι διαχρονική η ευθύνη για τη μη λειτουργία της ΜΕΘ, όμως στο παρελθόν διορίστηκαν γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι μετά εξαφανίστηκαν και μιλάω για τα τελευταία χρόνια.
Τι ενέργειες έκανε ο κ. Νικολόπουλος ώστε να προσληφθεί εξειδικευμένο προσωπικό για την ΜΕΘ;
Ποτέ δεν ανοίγει ΜΕΘ με συμβασιούχους μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, θέλει μόνιμο προσωπικό.
Η μη λειτουργία της ΜΕΘ είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 90% από Ευρωπαϊκούς πόρους και βάση των συμβατικών υποχρεώσεων του έργου, η Ευρώπη όταν χρηματοδοτεί το έργο, ζητά την πλήρη λειτουργία του. Αν δεν συμβαίνει αυτό, όπως δεν συμβαίνει για το Νοσοκομείο μας, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναζητά ευθύνες, πιθανότατα επιβάλλει και πρόστιμα. Μιλάμε για έλλειψη των συμβατικών υποχρεώσεων για το έργο.
Κακώς έγινε η αναφορά προς τον κ. Αγαλιώτη, αν όντως έγινε, από τον προϊστάμενο της νοσηλευτικής υπηρεσίας, ο οποίος δεν έχει καμιά δουλειά να επεμβαίνει σε μια ιατρική πράξη.
Τραγέλαφος η Παιδιατρική Κλινική.
Αποχώρησε από το Νοσοκομείο ο Παιδίατρος κ. Διακάκης και δεν υπάρχει γιατρός που θα αναλάβει την ευθύνη για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Η κα Λαγάτουρα δεν είναι ακόμα γιατρός του Νοσοκομείου, ούτε είναι Επιμελήτρια Α για να έχει την επιστημονική ευθύνη μιας Κλινικής, είναι επιμελήτρια Β.
Η Παιδιατρική είχε τέσσερεις γιατρούς του ΕΣΥ, πλήρους απασχόλησης, με διευθυντή επιμελητή Α και δύο επιμελητές Β. Τώρα έχει σοβαρότατες ελλείψεις. Θα έπρεπε η διοίκηση, εδώ και μήνες που σέρνεται αυτή η ιστορία, να είχε ήδη μετακινήσει έναν γιατρό επιμελητή Α από άλλο Νοσοκομείο, ως επιστημονικό υπεύθυνο της κλινικής.»