Πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς στη Ζάκυνθο. Περιστατικά COVID μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στη ΜΕΘ
Δε 23/11/2020
Tο δεύτερο κύμα κορωναϊού βρίσκεται στην κορύφωσή του και είναι πολύ πιο σφοδρό από το προηγούμενο, αλλά το θετικό είναι ότι η φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις ΜΕΘ για ασθενείς με covid βρίσκεται στο 80% και αυτό που θέλουμε είναι να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ με νοσηλείες και διασωληνώσεις. Άλλωστε για αυτό το λόγο έγινε το γενικό lockdown.
To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχει μεγάλη πληρότητα αυτή την στιγμή. Την περασμένη Παρασκευή άνοιξε μια νέα ΜΕΘ, στην οποία νοσηλεύονται 8 με 9 κρούσματα COVID, άλλα 10 περιστατικά νοσηλεύονται στη γενική ΜΕΘ αλλά δεν αφορούν COVID. Έχουμε βέβαια και αρκετούς νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ. Σε γενικές γραμμές στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχουμε μια καλή επιδημιολογικά εικόνα, σε Αχαΐα, Ηλεία, και Ιόνια Νησιά, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, κάτι που επηρεάζει και εμάς. Σε ότι αφορά την 6 Υγειονομική Περιφέρεια, στη βόρεια Ελλάδα είναι χειρότερα τα πράγματα.
Ο COVID είναι μια ιογενής λοίμωξη όπως είναι και η γρίπη, όμως πρόκειται για μια υπερμεταδοτική πνευμονία. Το θέμα είναι να έχουμε μια σταδιακή εξάπλωση του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Φοβόμαστε μην συμβεί ότι συνέβη στην Ιταλία, όπου απότομα μολύνθηκε όλο το βόρειο τμήμα της χώρας. Αν πιεστεί το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Αυτό τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε μια μεγάλη μεταδοτικότητα. Αν η μόλυνση εξαπλωθεί σταδιακά στον πληθυσμό τότε το σύστημα θα ανταποκριθεί και πολλοί ασθενείς θα βγουν από τα νοσοκομεία. Ο COVID δεν έχει μεγάλη θνησιμότητα όπως άλλες ασθένειες. Αυτό που όμως έχει ο κορωναϊός είναι ότι μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, πολύ πιο εύκολα από την κοινή γρίπη και δεν έχουμε εμβόλιο, άρα ανόσιά στον πληθυσμό. Το μείζον πρόβλημα το έχουν οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Αυτές οι ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά πλέον λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης κινδυνέυουν και οι νεότερες ηλικίες γιατί είναι πιθανόν να χρειαστούν νοσηλεία και το σύστημα ενδέχεται να αδυνατεί να τους καλύψει.
Ο χρόνος νοσηλείας σε ΜΕΘ διαφέρει. Στη Ζάκυνθο έχουμε τώρα έναν ασθενή, νοσηλευόμενο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, στον θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο οποίος δεν είναι διασωληνωμένος γιατί δεν έκανε πνευμονία, δεν έχει επιβαρυνθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα και αναμένεται να βγει από τη ΜΕΘ σήμερα ή αύριο.
Αν κάποιος όμως νοσηλεύεται σε ΜΕΘ και εμφανίσει μια επιβάρυνση, μπορεί να παραμείνει ακόμα και δέκα ημέρες μέχρι να αναρώσει. Το ποσοστό της θνητότητας του COVID στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 30 με 35%, αυτός είναι και ο διεθνής μέσος όρος.
Έχουμε μια αισιοδοξία γιατί παρατηρούμε μια σταθερότητα στον αριθμό των κρουσμάτων, όμως η πίεση στο σύστημα υγείας από τα κρούσματα που ανακοινώνονται ασκείται μετά από 7 με 10 ημέρες, τότε θα δούμε που βαδίζουμε και πόσοι θα χρειαστούν νοσηλεία από αυτούς που έχουν μολυνθεί, για αυτό και το διάστημα αυτό θεωρείται κρίσιμο. Θεωρώ ότι θα παραταθεί το γενικό lockdown για δέκα με δεκαπέντε ημέρες ακόμα. Μετά, το πιθανότερο είναι να έχουμε επαναλαμβανόμενα lockdown γιατί δεν έχει ανοσία ο πληθυσμός.
Είναι πάρα πολύ μικρά τα ποσοστά αυτών που έχουν νοσήσει λόγω COVID και ξανά-νοσούν. Συνήθως αποκτάς ανοσία αφού έχεις νοσήσει.
Είναι παγίδα αυτό που λέγεται ότι είμαστε νησί και έχουμε ασφάλεια. Υπάρχει πληθυσμός που μετακινείται, και δεν αναφέρομαι μόνο στις προμήθειες. Μετακινείται περισσότερος κόσμος από ότι νομίζουμε παρά την απαγόρευση. Επειδή είμαστε μια κλειστή κοινωνία, αν αύριο έχουμε στη Ζάκυνθο δέκα κρούσματα, θα είναι κάτι επικίνδυνο γιατί μπορεί εύκολα να έχουμε μια γρήγορη μετάδοση. Αν προκύψουν πέντε-δέκα κρούσματα πολύ εύκολα θα εξαπλωθεί ο κορωναϊός και τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα ακριβώς επειδή ως νησί είμαστε απομονωμένοι.
Ο πληθυσμός εφαρμόζει τα μέτρα αν και έχει κουραστεί μετά και το πρώτο lockdown . Εκεί που διακρίνω μια υπερβολή είναι στην έξοδο για λόγους άσκησης. Ξαφνικά όλοι αγαπήσαμε τον αθλητισμό.
Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά μολυσμένα άτομα, ασυμπτωματικούς φορείς που δεν τους ξέρουμε και δεν είναι καταγεγραμμένοι, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τεστ σε όλον τον πληθυσμό. Προφανώς ούτε και οι ίδιοι δεν θα αισθάνονται ότι είναι φορείς. Όταν αρθεί το γενικό lockdown και ανοίξει η αγορά, αυτοί οι άνθρωποι, εν αγνεία τους θα μολύνουν και άλλους. Άρα είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα, ειδικά τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα και να κάνουμε συχνή υγιεινή των χεριών. Αυτά τα μέτρα μαζί με το lockdown μειώνουν τα κρούσματα.
Για να μπορέσουμε να έχουμε την πραγματική εικόνα της πανδημίας στη χώρα θα πρέπει να κάνουμε πολλά τεστ, όπως έχουν κάνει κάποιες άλλες χώρες πράγμα που όμως δεν συμβαίνει.
Έχω μια δεκαετή εμπειρία στη πολυδύναμη ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Ρίου και όταν κλήθηκα από τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη να βοηθήσω στο άνοιγμα της ΜΕΘ Ζακύνθου, αναλαμβάνοντας την επιστημονική ευθύνη από τη θέση του διευθυντή, το δέχτηκα επειδή γνώριζα ότι μπορούσα να ανταποκριθώ δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ακόμα και χωρίς να είμαι παρών στη Ζάκυνθο, παρόλο που έρχομαι τακτικά στο νησί και κάνω κάποιες εφημερίες, αλλά κανείς διευθυντής κάποιας Κλινικής ή μονάδας, δεν είναι καθημερινά παρών.
Η ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά. Κάθε ΜΕΘ, όπως και αυτή της Ζακύνθου, μπορεί να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα περιστατικά και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κάποιες εξειδικευμένες ειδικότητες στο νοσοκομείο, όπως νευροχειρουργού, καρδιοχειρουργού, ή θωρακοχειρούργου και αν συμβεί επιπλοκή σε κάποιον ασθενή δεν θα υπάρχει αντιμετώπιση. Είναι γεγονός ότι πολυτραυματία δεν μπορούμε να κρατήσουμε στο Νοσοκομείο Ζακύνθου γιατί δεν διαθέτουμε τις ανάλογες ειδικότητες γιατρών.
Στο τελευταίο οκτάμηνο που εγώ είμαι διευθυντής στη ΜΕΘ Ζακύνθου, ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων είναι τα δύο άτομα. Με βάση τα περιστατικά που μπορούμε να υποστηρίξουμε στη Ζάκυνθο λόγω των ιατρικών ειδικοτήτων που διαθέτει το νοσοκομείο, μπορούμε να λειτουργήσουμε άνετα ταυτόχρονα και τα πέντε κρεββάτια της ΜΕΘ, αυτό πρότεινα και στον διοικητή του ιδρύματος κ. Ραγκούση, και αυτό έγινε. Ένα η πέντε περιστατικά δεν έχει σημασία. Σήμερα η ΜΕΘ Ζακύνθου λειτουργεί με πέντε κλίνες και αυτό γιατί το νοσοκομείο μπορεί να υποστηρίξει την λειτουργία τους για συγκεκριμένα περιστατικά, με βάση τις ειδικότητες των γιατρών που διαθέτει. Δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ χειρουργημένη καρδιά γιατί δεν έχουμε καρδιοχειρουργό στη Ζάκυνθο. Περιστατικά για την νοσηλεία των οποίων το νοσοκομείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες αναγκαστικά θα διακομίζονται.
Εφόσον χρειασθεί, μπορούμε να κρατήσουμε περιστατικά COVID σε κλίνες της γενικής ΜΕΘ Ζακύνθου, παρότι έχουμε μόνο έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αν παραστεί ανάγκη, ακόμα και αν έχουμε πέντε περιστατικά, θα νοσηλευτούν στη γενική ΜΕΘ, δεν είναι απαραίτητο να είναι σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Αυτή η εντολή άλλωστε υπάρχει και για όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και αυτό εφαρμόζεται παντού σε όλο το κόσμο. Δεν υπάρχει πάντα κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο, και αν παραστεί ανάγκη διασωληνώνεται κάποιος ασθενής ακόμα και εκτός ΜΕΘ. Την κρίση την διαχειριζόμαστε σε κάθε νοσοκομείο ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουμε. Αυτό συμβαίνει παντού. Προφανώς και οι ασθενείς με COVID θα είναι απομονωμένοι από τους υπόλοιπους.
Μέχρι τις αρχές του 2021 πιστεύω ότι θα έχει λυθεί το θέμα της προκήρυξης και της μόνιμης παρουσίας μου ως διευθυντής στη ΜΕΘ Ζακύνθου. Ήδη έχουμε πάρει ακόμα έναν εντατικολόγο και πιστεύω ότι θα είμαστε πλήρεις σαν ΜΕΘ. Τώρα ποια δεν έχουμε τον φόβο του πρώτου καιρού της πανδημίας, έχουμε αποκτήσει περισσότερη γνώση του κορωναϊού και δίνουμε καθημερινά την μάχη μας.
Οι συμπατριώτες μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στη Ζάκυνθο. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου. Ας ελπίσουμε να παραμείνουμε σε μικρό αριθμό κρουσμάτων.»
Ακούστε την συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: