Προκύρηξη νέου διεθνούς διαγωνισμού 10.000.000€ για την διαχείριση απορριμμάτων στο Λίβα
Τε 11/05/2022
- Λύση πακέτο για προσωρινή και ολοκληρωμένη διαχείριση.
- Φόρμουλα απομείωσης ενεργειακού κόστους – Η διαχείριση παραμένει στη τιμή των 58 ευρώ ανά τόνο.
- 2ος διαγωνισμός μέσα στο καλοκαίρι για την κατασκευή 2ου κυττάρου ταφής.
- Σχεδιασμός για 3ο κύτταρο αλλά και επέκταση-αναβάθμιση του εργοστασίου.
- Μέχρι το τέλος του έτους προσωρινή διαχείριση με υγειονομική ταφή.
- Η καινοτόμος απόφαση του Δημάρχου για την λειτουργία της μονάδας θα επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα.
- Ίσως κάνω και εγώ κάποια ευεργεσία όπως ο κ.Αρετάκης αν κατέβω για Δήμαρχος.
- Υπάρχει αγεφύρωτο πολιτισμικό χάσμα μεταξύ μας – Η υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.
«Εντός των επόμενων εβδομάδων λήγει η σύμβαση με τον ιδιώτη που τώρα διαχειρίζεται τα απορρίμματα στον Λίβα. Για να μην πηγαίναμε σε μια νέα σύμβαση μαζί του, αποφασίσαμε να λύσουμε πακέτο όλα τα ζητήματα με έναν διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Τώρα κατασκευάζεται το κύτταρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και σε λίγους μήνες που θα έχει ολοκληρωθεί, η προσωρινή διαχείριση αλλάζει μορφή. Θα έχουμε διαλογή και ταφή, θα έχουμε προσωρινή διαχείριση με υγειονομική ταφή, μέχρι να πάμε στην οριστική και ολοκληρωμένη διαχείριση. Παράλληλα με το κύτταρο θα κατασκευαστεί και ο βιολογικός, και η κινητή μονάδα με την οποία σήμερα γίνεται η προσωρινή διαχείριση θα μετεγκατασταθεί.
Όλα αυτά λύνονται με έναν διεθνή διαγωνισμό που θα κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τις όποιες απευθείας αναθέσεις για να μην μας προσάψει κάποιος το οτιδήποτε. Φυσικά αν δούμε ότι καθυστερεί η διαδικασία, προφανώς και θα πάμε σε κάποια απευθείας ανάθεση, για να βρεθεί ένας προσωρινός ανάδοχος μέχρι να βρεθεί ο οριστικός. Η όλη διαδικασία για την αναζήτηση οριστικού αναδόχου θα διαρκέσει περί τους έξι με επτά μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη χειρότερη, μπορεί και να φτάσει στον ενάμιση χρόνο.
Επειδή ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το ενεργειακό κόστος, στον διαγωνισμό που θα γίνει προβλέπεται ένα ποσοστό αξιολόγησης που φτάνει στο 30%, που αφορά την απορρόφηση ή αν θέλετε την απομείωση αυτού του ενεργειακού κόστους από τον όποιο ανάδοχο αναλάβει, με τις όποιες προτάσεις καταθέσει, οι οποίες φυσικά θα αξιολογηθούν. Αυτό θα συμβάλει στη συνολική συμπίεση του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου για τα επόμενα έξι χρόνια. Το σύνολο του προϋπολογισμού για την προσωρινή και την οριστική για έξι χρόνια λειτουργία, ανέρχεται περίπου στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις δημοπράτησης τέτοιων έργων, η μία λέει πως αυτός που θα κατασκευάσει τη μονάδα θα είναι και αυτός που θα την λειτουργήσει. Η δεύτερη κατεύθυνση, λέει πως αυτός που θα κατασκευάσει τη μονάδα θα την λειτουργήσει δοκιμαστικά για έξι μήνες και μετά θα αναλάβει την όλη λειτουργία της ο όποιος ανάδοχος. Σε αντίθεση με τον σχεδιασμό του προηγούμενου Δημάρχου, ο κ. Αρετάκης επέλεξε την δεύτερη κατεύθυνση και αυτή η επιλογή αποτέλεσε μείζον πρόβλημα. Το ότι αφαιρέθηκε η λειτουργία από την κατασκευή προκάλεσε καθυστερήσεις και προβλήματα. Αυτή η μέθοδος δεν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα, αντίθετα μπορεί ο κατασκευαστής να ρίξει την ευθύνη για την όποια αστοχία ή δυσλειτουργία της μονάδας σε αυτόν που μετά θα την λειτουργήσει ή και το αντίθετο, και έτσι να έχουμε ένα μπαλάκι ευθυνών. Αυτή η καινοτόμος απόφαση του κ. Αρετάκη θα επέφερε καταστροφικά αποτελέσματα και δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού.
Ο ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων με τη φόρμουλα της απομείωσης του ενεργειακού κόστους, πέτυχε να μην μετακυληθεί το οικονομικό βάρος στον πολίτη. Η διαχείριση ανά τόνο παραμένει στη τιμή των 58 ευρώ, όπως είχαμε πει από το 2019, με αυτή τη τιμή θα γίνει ο διαγωνισμός. Αν κάποιος πει ότι τα 58 ευρώ ο τόνος είναι πολλά χρήματα, ας δει τι γίνεται αντίστοιχα στη Κεφαλονιά, όπου εκεί το κόστος διαχείρισης είναι στα 61 ευρώ ο τόνος, ή στη Κέρκυρα που μπορεί να φτάσει στα 70 ευρώ ο τόνος. Ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι σχετικά με τον διαγωνισμό, που τώρα καθαρογράφεται και σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμος να αναρτηθεί.
Εντός του 2022 παραδίδεται προς χρήση το κύτταρο ταφής, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο έχει προβλέψει χρηματοδότηση για το 2ο κύτταρο, σχεδιασμό για ένα 3ο κύτταρο και επέκταση-αναβάθμιση του εργοστασίου για να μειώσει τα ποσοστά του υπολείμματος που θα καταλήγει σε υγειονομική ταφή. Εκτιμώ ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχει καλυφθεί το 1ο κύτταρο ταφής που κατασκευάζεται σήμερα, όμως μέχρι τότε θα έχουμε έτοιμο το 2ο κύτταρο. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε έναν 2ο διαγωνισμό για το 2ο κύτταρο ταφής.
Ο στόχος μας είναι να θάβεται το 10% υπολείμματος, από τα απορρίμματα που παράγονται στη Ζάκυνθο. Η ολοκληρωμένη μονάδα στο Λίβα είναι ένα έργο αιχμής που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, όπως αντίστοιχα έργο αιχμής θα είναι και αυτό που θα κατασκευαστεί στη Κεφαλονιά. Στο Υπουργείο θεωρούν και τα δύο αυτά έργα πρότυπα.
Δεν θάβονται σκουπίδια στον Λίβα. Ο χώρος της διαχείρισης δεν βρίσκεται στην έρημο Σαχάρα, ούτε στον Βόρειο Πόλο, βρίσκεται στη Ζάκυνθο και τίποτα δεν κρύβεται, άλλωστε έχει γίνει έλεγχος από επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Όλοι οι εργαζόμενοι του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων αμείβονται όπως όλοι οι δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, οι αμοιβές μας είναι αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και εκεί μπορεί να τις δει και ο κ. Αρετάκης, αν ξέρει τι είναι η ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Το αναφέρω, γιατί στην προσπάθειά του ο κ. Αρετάκης να δικαιολογήσει μια απρεπή συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου σε μια πρόσφατη συνεδρίαση του φορέα, χρησιμοποίησε ατυχώς ως δικαιολογία αυτές τις αμοιβές. Μάλιστα, μέσω μιας επιστολής του προς τα μέλη του Δ.Σ του φορέα, με προτρέπει για το πως θα γίνω ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας μετά την ενασχόλησή μου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, προφανώς με τον τρόπο που και αυτός έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας. Το μόνο που δεν γράφει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, είναι το πως θα κάνω και εγώ μια ευεργεσία όπως ο ίδιος. Θα το σκεφτώ, ίσως κάνω αν κατέβω για Δήμαρχος. Υπάρχει αγεφύρωτο πολιτισμικό χάσμα μεταξύ εμού και του κ. Αρετάκη. Είναι βέβαιο πως αυτή η μεταξύ μας υπόθεση θα καταλήξει στα δικαστήρια.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: