Πρόστιμο ΧΥΤΑ: Αποτέλεσμα διαχειριστικών αποφάσεων προηγούμενων ετών
Δε 13/10/2025

Πρέπει να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι συμμορφωνόμαστε, για να μειώσουμε το πρόστιμο
Επί χρόνια κάποιοι άνοιγαν τις πόρτες του Σκοπού ενώ ήταν κλειστός.
Κάποιοι καθυστέρησαν τις διαδικασίες και τώρα πληρώνουμε 5,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο.
Δεν είχε τρέξει τις διαδικασίες ο κ. Γαλιατσάτος και τώρα μας «κουνάει» το δάχτυλο.
Ο κ. Αρετάκης έλεγε ότι θα κάνει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ με λίγα χρήματα και δεν παρουσίασε τίποτα.
«Υπάρχουν ευθύνες για το πρόστιμο που αφορά τον ΧΥΤΑ, δεν χωρά αμφιβολία. Το πρόστιμο είναι μεγάλο, κακά τα ψέματα. Και είναι το αποτέλεσμα των διαχειριστικών αποφάσεων που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, είναι πολύ άσχημο η Ζάκυνθος να βρίσκεται στο προσκήνιο για αυτούς τους λόγους.
Μην ξεχνάτε ότι τόσα χρόνια τις πόρτες του Σκοπού κάποιοι τις άνοιγαν και κάποιοι τις έκλειναν. Οι κάτοικοι έκαναν αγώνα για να κλείσει ο Σκοπός. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν και άλλοι που προσπαθούσαν να τον ανοίξουν.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Γαλιατσάτου είχε ανοίξει τον Σκοπό ενώ ήταν κλειστός με σχετική απόφαση. Παρόλα αυτά, τώρα έρχεται ο κ. Γαλιατσάτος και «κουνάει» το δάχτυλο, ενώ τότε δεν είχε τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε σήμερα τα πρόστιμα.
Ως Δημοτική Αρχή, με το που αναλάβαμε σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ, ολοκληρώσαμε τις περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες είχαν κολλήσει στην Αποκεντρωμένη. Χρειάστηκε να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσουν οι μελέτες. Σήμερα έχουμε και τις δημοπρατήσεις και η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει πιστώσεις για την αποκατάσταση του Σκοπού.
Από το τέλος Δεκεμβρίου έχει παραδοθεί η μελέτη αποκατάστασης, μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε. Οπότε για την υλοποίηση του έργου, όλα είναι έτοιμα. Το είχαμε ανακοινώσει και σε επίσκεψη που είχα κάνει με τον Περιφερειάρχη στην Κέρκυρα, είχε γίνει και συγκεκριμένη ανακοίνωση.
Το πρόστιμο το έχουμε υποστεί ως χώρα, όχι ως Ζάκυνθος. Το 2014 με τον κ. Σπύρου, είχε κλείσει ο ΧΥΤΑ, όπως έπρεπε να γίνει, υπό πίεση των κατοίκων. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό τότε. Μην ξεχνάμε τους κατοίκους τότε του Καλαμακίου, που τους κατηγορούσαν και τους θεωρούσαν υπεύθυνους. Καλώς έκαναν και είχαν κλείσει τον Σκοπό εκείνη την εποχή. Αν ο Σκοπός παρέμενε συνέχεια κλειστός, θα είχε προχωρήσει η αποκατάστασή του και δεν θα είχαμε υποστεί σήμερα το πρόστιμο.
Θυμηθείτε που προσπαθούσαν να επεξεργαστούν τα σκουπίδια στον Σκοπό και ανακάλυψαν ότι υπήρχαν 300 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων παραπάνω από τον επιτρεπόμενο όγκο. Τότε δεν υπήρχε χώρος για εναλλακτική διαχείριση, ούτε ο Λίβας ήταν έτοιμος. Η Δημοτική Αρχή του κ. Κολοκοτσά, προσπαθούσε να βρει χώρο για τη διαχείριση, αλλά κανείς δεν ήθελε να φιλοξενηθεί στο χωριό του. Ως αποτέλεσμα, οι πόρτες άνοιγαν παράνομα και τα σκουπίδια τοποθετούνταν εκεί.
Όλα αυτά τα χρόνια, τα σκουπίδια συνέχιζαν να πηγαίνουν στον Σκοπό. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε, κάποιοι καθυστέρησαν τις διαδικασίες. Και φτάνουμε σήμερα να πληρώνουμε ως χώρα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με επιβάρυνση 12.500 ευρώ την ημέρα, για καθυστερήσεις και παραλήψεις εκείνης της εποχής.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Αρετάκη θεωρούσε ότι το έργο θα μπορούσε να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά τελικά δεν παρουσίασε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, έχει στείλει όλα τα στοιχεία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και υπάρχει επαφή για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης. Όσο γρηγορότερα προχωρήσει η αποκατάσταση του Σκοπού, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα να μειωθεί το πρόστιμο και να προστατευθεί το περιβάλλον και ο Κόλπος του Λαγανά.
Είναι σημαντικό να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους ότι συμμορφωνόμαστε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Αυτό θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το πρόστιμο και να αποφύγουμε περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή.»