Ο Θανάσης Ανδρίτσος, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6, αναφέρθηκε στα προβλήματα στέγασης, σίτισης και μετακίνησης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στη Ζάκυνθο, καθώς και στις πρωτοβουλίες για την άμεση αντιμετώπισή τους.
«Πάγια διεκδίκηση του χώρου των εκπαιδευτικών είναι η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος. Ένα σημαντικό ζήτημα αφορά την εντοπιότητα. Όταν, για παράδειγμα, ο Ζακυνθινός εκπαιδευτικός πηγαίνει στην Κοζάνη και ο εκπαιδευτικός από την Κοζάνη έρχεται στη Ζάκυνθο, προφανώς δημιουργείται πρόβλημα, διότι και οι δύο θα ψάχνουν να βρουν σπίτι.
Αν ενισχυθεί η εντοπιότητα, θα μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που αναγκάζονται να μετακινούνται και να αναζητούν κάπου να μείνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Αυτό, βέβαια, φαίνεται να μην επιλύεται, διότι υπάρχει λίστα η οποία είναι αυστηρά κυρωμένη όσον αφορά τις προσλήψεις. Επομένως, εκεί θα πρέπει ίσως να επιμείνουμε, αλλά και να κάνουμε ένα βήμα πίσω, προκειμένου να δούμε πώς θα λύσουμε άμεσα το πρόβλημα.
Εμείς, βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούμε να μένουμε απλώς παρατηρητές. Κινήσαμε μια διαδικασία ώστε να ενεργοποιήσουμε πιο εντατικά και πιο άμεσα προς τους εκπαιδευτικούς την πρόταση φιλοξενίας και διαμονής τους στα δωμάτια που πρόσφερε ο ξενοδόχος κ. Ξένος μέσω του ομίλου του.
Δεν θέλουμε, όμως, αυτό να αναιρέσει την προσπάθεια ή την όποια υποχρέωση της πολιτείας για την επίλυση του ζητήματος. Ούτε λύνεται το πρόβλημα με την προσφορά αυτή, ακόμη κι αν μπουν και άλλοι σε αυτή τη διαδικασία και προσφέρουν και οι ίδιοι δωμάτια.
Θα προσεγγίσουμε και άλλους επιχειρηματίες, όχι απαραίτητα ξενοδόχους. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Υπάρχει εκπαιδευτικός ο οποίος έρχεται καθημερινά στη Ζάκυνθο. Παίρνει το πρώτο πρωινό δρομολόγιο από την Κυλλήνη και επιστρέφει το μεσημέρι. Είναι φροντιστής συγγενούς ασθενούς και δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι’ αυτόν. Καταλαβαίνετε τα έξοδα που αντιμετωπίζει καθημερινά.
Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πάρει σχεδόν ούτε μία ημέρα άδεια. Έχει υποχρεωθεί να παραμείνει στη Ζάκυνθο και τις ημέρες του χειμώνα κατά τις οποίες δεν επιτρέπεται η σύνδεση στο πορθμείο λόγω καιρικών συνθηκών.
Βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Από τη μία πλευρά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή γι’ αυτόν, διότι, εφόσον είναι εκπαιδευτικός, ο μόνος τρόπος για να διοριστεί είναι να υπηρετεί στη θέση του. Από την άλλη, πρέπει να φροντίζει και το άτομο της οικογένειάς του, το οποίο βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση όσον αφορά την υγεία του.
Θα απευθυνθούμε στη Levante Ferries και θα ζητήσουμε τη βοήθειά της. Έχει ανταποκριθεί πάρα πολλές φορές σε ανάλογα αιτήματα η Levante Ferries και είμαι βέβαιος ότι και πάλι θα το πράξει.
Το πρώτο ζητούμενο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι η στέγη. Το δεύτερο ζητούμενο είναι η σίτιση και το τρίτο η μετακίνηση. Εμείς θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτά τα τρία στοιχεία.
Δεν θέλαμε να πηγαίνουν μόνοι τους οι συνάδελφοι και να ψάχνουν αν υπάρχει κάτι διαθέσιμο. Τους είπαμε: “Δώστε μας το όνομά σας, δώστε μας τα στοιχεία σας. Εμείς θα στέλνουμε καθημερινά ένα e-mail, με συγκεκριμένη λίστα προτεραιότητας, στους υπευθύνους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Από εκεί και πέρα, εσείς θα μπορέσετε να δείτε αν είναι επαρκής ο χώρος και αν μπορείτε να έχετε ένα καλό βιοτικό επίπεδο σε αυτόν”.
Η ΕΛΜΕΖ κρατά μια περίεργη στάση απέναντι στο θέμα. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι αυτή είναι η λύση του προβλήματος. Το γεγονός ότι υπάρχει ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κοιτάξεις, τουλάχιστον άμεσα, να το λύσεις.
Έγινε μια ημερίδα και καταγγέλθηκε αυτή η πρωτοβουλία με διάφορους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι κόβουν την επικοινωνία με όποιον ενδιαφέρεται να βοηθήσει. Όταν αυτές οι πρωτοβουλίες χαρακτηρίζονται “μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο” και “άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων”, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα.
Η ΕΛΜΕΖ δεν είναι ένα κόμμα ούτε μια παράταξη. Έχει και άλλα μέλη. Μπορεί να είναι ένας, μπορεί να είναι δύο. Δεν έχει σημασία αυτό. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν μέλη της έξω από τα γραφεία της Δευτεροβάθμιας, για να παίρνουν από το χεράκι, στην είσοδο, και να πηγαίνουν με συνοδεία τους συναδέλφους που έρχονται στο νησί για να υπηρετήσουν.
Πότε μας ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι προτίθεται η ΕΛΜΕΖ να έχει συναδέλφους στην είσοδο, προκειμένου να υποδεχτούν τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές; Είναι πολύ συγκεκριμένη η ερώτηση προς τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Προβή, και τον καλώ να δώσει μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση.
Η πλειοψηφία είναι δεδομένη και τη σεβόμαστε. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Όταν κάθε ανακοίνωση εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό, εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας από κάτω.
Το “θα διορθώσω κάτι” είναι αόριστο. Το πώς θα το διορθώσω είναι συγκεκριμένο. Το να καταγγέλλω κάτι είναι αόριστο. Το να προτείνω κάτι μαζί με την καταγγελία είναι συγκεκριμένο. Οι συγκεκριμένες λύσεις είναι αυτές τις οποίες θα επιλέξει ένας ψηφοφόρος, όχι οι αόριστες καταγγελίες. Το να καταγγέλλω κάτι εκ του ασφαλούς μπορώ να το κάνω από οποιαδήποτε θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω προτείνει και κάτι.
Το παλιό Νοσοκομείο, το οποίο είναι ένα ερείπιο αυτή τη στιγμή και έχει γίνει πάρκινγκ για τους κατοίκους της πόλης, θα μπορούσε να μετατραπεί εν μέρει σε μια εστία διαμονής εκπαιδευτικών. Είναι μια ενδιάμεση λύση, όχι όμως η λύση. Μέχρι να γίνει αυτό πράξη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε και μια λύση για τον εκπαιδευτικό που θα έρθει φέτος».