Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Τουρκάκης
Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, Διευθυντής Υπηρεσίας Καθαριότητας

Προβλέπω να μην έχουμε πεζή καθαριότητα το καλοκαίρι αλλά ας δούμε πρώτα αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αποκομιδή

Πε 19/05/2022«Η χθεσινή μας ανακοίνωση, είναι συνέχεια μιας προηγούμενης, από τον περασμένο Ιανουάριο, στην οποία αναφερόμασταν και πάλι στο ίδιο πρόσωπο, στην Αντιδήμαρχο Ελατίων και στα προβλήματα που η ίδια προκαλεί με τις ενέργειές της. Και τότε, όπως και τώρα, επισημαίνουμε αυτές τις συμπεριφορές και καλούμε τον Δήμαρχο να πάρει θέση. Μετά την ανακοίνωσή μας μίλησα με τον Δήμαρχο, όμως μου είπε πως δεν έχει κάτι να μας πει.

Γινόμαστε αποδέκτες όλων των ενεργειών που καθημερινά γίνονται στον Δήμο, σταχυολογούμε και αξιολογούμε όλες τις περιπτώσεις, ώστε ο λόγος μας να έχει σοβαρότητα. Πρέπει να μπει ένας φραγμός στην κα Αντιδήμαρχο και ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβει αυτό ο Δήμαρχος. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες που διέπουν τη διοίκηση, υπάρχουν Προϊστάμενοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως υπάρχουν και υπάλληλοι.

Στον Δήμο Ζακύνθου για κάθε αναρρωτική άδεια που δίνεται σε έναν εργαζόμενο, υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση.
Αν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι ένας υπάλληλος πράττει εσφαλμένα στη δουλειά του, μπορεί να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Να το πως απλά, αν ο Δήμαρχος διαπιστώσει ότι ο Τουρκάκης κλέβει τον Δήμο, μπορεί να διατάξει ΕΔΕ και να στείλει το πόρισμα στην Αποκεντρωμένη και τον Εισαγγελέα. Όχι όμως να κινήσει μια τέτοια διαδικασία επειδή ένας υπάλληλος ίσως δεν κάνει καλά τη δουλειά του, ή επειδή έτσι του είπαν.

Το να μπαίνει ένας Αντιδήμαρχος σε ένα γραφείο και να κάνει πράγματα εκτός των αρμοδιοτήτων του, είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Η κα Καψαμπέλη είναι Προϊσταμένη των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στη Πολεοδομία, που ναι μεν ανήκει στον Δήμο, όμως είναι αυτόνομη, και δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτήν ούτε ο Δήμαρχος, πόσο δε μάλλον ένας Αντιδήμαρχος. Δεν έχει το δικαίωμα ένας Αντιδήμαρχος να πηγαίνει στη Πολεοδομία και να ζητά τον φάκελο μιας άδειας, όπως φυσικά δεν έχει και το δικαίωμα να παρεμβαίνει στον ιατρικό φάκελο ενός υπαλλήλου. Δεν μπορεί να ζητά από την ιατρό εργασίας του Δήμου, να του πει τον λόγο που ένας εργαζόμενος πήρε αναρρωτική άδεια, ούτε να αμφισβητεί τη γνωμάτευση του ιατρού.

Υπάρχουν δελτία καταλληλόλητας υπαλλήλων. Όταν ένας υπάλληλος έχει ένα ψυχολογικό, ή ένα ορθοπεδικό πρόβλημα, απευθύνεται σε έναν εξειδικευμένο γιατρό και παίρνει γνωμάτευση. Οι γνωματεύσεις των υπαλλήλων που βρίσκονται στα χέρια της γιατρού εργασίας του Δήμου δεν έδειξαν ότι κάποιοι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν μπορούν να εργαστούν. Εκεί υπήρξε αμφισβήτηση από τη διοίκηση και ζητήθηκε από την γιατρό εργασίας να πάει τις γνωματεύσεις στην υγειονομική επιτροπή, όμως η γιατρός απάντησε ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η διοίκηση και μάλιστα αιτιολογημένα.

Ως Διεύθυνση Καθαριότητας, έχουμε στείλει πολλά έγγραφα προς τον Δήμο, ζητώντας να προσληφθεί προσωπικό. Από τον Μάρτιο του 2021 έχουμε στείλει έξι έγγραφα, με τις συγκεκριμένες θέσεις των εργαζόμενων που ζητάμε και πόσους χρειαζόμαστε. Η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάτι. Φρόντισαν μέχρι και πρόσφατα να μην υπάρχουν χρήματα στον Προϋπολογισμό για να προσληφθεί προσωπικό. Τον προηγούμενο μήνα έκαναν τελικά κάποιες ενέργειες, για να πάρουν κάποιους συμβασιούχους, όμως καταλαβαίνει ο καθένας ότι και φέτος, η πεζή καθαριότητα και ο καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων θα είναι προβληματικός.

Έχουμε 45 χωριά και θα πρέπει το καλοκαίρι να υπάρχει ένας άνθρωπος σε κάθε χωριό που θα καθαρίζει, ήτοι 45 εργαζόμενοι. Άρα, πως θα γίνει αυτός ο καθαρισμός με 15 εργαζόμενους; Εξοπλισμό έχουμε, υπάρχουν χορτοκοπτικά, τρακτέρ και καταστροφείς, όμως χρειάζονται συντήρησή. Για να καταστούν λειτουργικά δύο τρακτέρ και δύο συρόμενοι καταστροφείς, απαιτούνται περίπου 15 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα με τρεις εργαζόμενους καθαρίζουμε την πόλη της Ζακύνθου. Οι συμβασιούχοι που προσλήφθηκαν λόγω COVID δεν υπάρχουν. Έχουμε 15 με 16 εργαζόμενους που ασχολούνται με την αποκομιδή και την ανακύκλωση και με το ζόρι σήμερα βγαίνουν έξι βάρδιες, όταν για το καλοκαίρι απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι βάρδιες. Ακόμα και αν προσληφθούν 80 εργαζόμενοι συμβασιούχοι, όπως το προσπαθεί τώρα η Δημοτική Αρχή, θα έχουμε εργαζόμενους με δίμηνη σύμβαση, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Μετά τι θα γίνει; Δεν θα έχουν το δικαίωμα αυτοί οι εργαζόμενοι να ανανεώσουν τις δίμηνες συμβάσεις τους. Μόνο αν προσληφθούν εργαζόμενοι με τετράμηνη σύμβαση, μπορεί να γίνει ανανέωση.

Όλος αυτός ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Φεβρουάριο, όχι τώρα. Προβλέπω να μην έχουμε πεζή καθαριότητα φέτος, αλλά ας δούμε πρώτα αν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων και την ανακύκλωση και μετά συζητάμε για την πεζή καθαριότητα. Χωρίς προσωπικό πως θα ανταποκριθούμε; Αν μείνουν καλοκαίρι τα απορρίμματα στους δρόμους, ενδέχεται να έχουμε και ποινικές ευθύνες. Ως Διεύθυνση Καθαριότητας θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες.»

 


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:

 


Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ | 18/05/2022 

Για ακόμα μια φορά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ενημερωνόμαστε για περιστατικά τα οποία συμβαίνουν στο χώρο εργασίας μας και προδήλως καταπατούν τα εργασιακά και προσωπικά δικαιώματα των εργαζομένων του Δήμου μας.
Σε συνέχεια των περιστατικών που ήδη έχουμε καταγγείλει, η κυρία Αντιδήμαρχος Δ.Ε Ελατιών, σε κατάχρηση της εξουσίας που έχει ως υπεύθυνη Διοικητικών θεμάτων, επαναλαμβάνεται στο να παρακάμπτει υπηρεσίες και προϊσταμένους Τμημάτων και Διευθύνσεων.

Συγκεκριμένα, έχουν αναφερθεί στο Σύλλογο τα εξής περιστατικά:
-Την περίοδο των εορτών έγιναν μειώσεις σε αιτούμενες ημέρες άδειας υπαλλήλων, χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται (αρθ.56 του Ν. 3584/2007 – ΦΕΚ 143/Α/2007).

-Υπήρξε έντονη αμφισβήτηση επί χορηγηθείσας από ιατρό αναρρωτικής άδειας υπαλλήλου, όπου επικαλούμενη την ιδιότητα της Αντιδημάρχου, όχλησε τον ιατρό ζητώντας του πληροφορίες που άπτονται του ιατρικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων και παρεκκλίνοντας των διαδικασιών που προβλέπονται στα άρθρα 60-63 του Δ.ΚΚ.
Περιστατικά σαν αυτό, δείχνουν την αντίληψη της κυρίας αντιδημάρχου ότι η άδεια που αιτείται ο οποιοσδήποτε υπάλληλος δεν αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του, αλλά “σκασιαρχείο” ή απόδειξη τεμπελιάς και μη προσήκουσας εκτέλεσης της εργασίας μας, υποβάλλοντας τους εργαζόμενους στην δυσάρεστη θέση να καλούνται να αιτιολογούν κάθε φορά γιατί αρρώστησαν ή τι θέμα έχουν και ζητούν κανονική άδεια.

-Ζητήθηκε από την ιατρό εργασίας του Δήμου να παρέμβει και να γνωματεύσει για ζητήματα υγείας και εργασιακής επάρκειας Συναδέλφων, που άπτονται του ιατρικού απορρήτου και δεν υπάγονται στις Συμβατικές της Αρμοδιότητες, οι οποίες είναι συγκεκριμένες και ορίζονται ακριβώς στα άρθρα 17-20 του Ν. 3850/2010 και σίγουρα δεν πρέπει να συζητούνται στους διαδρόμους του Δημαρχείου!!!

-Επανειλημμένως είτε εγγράφως, είτε με τηλεφωνικές επικοινωνίες, είτε με φυσική παρουσία η κυρία Αντιδήμαρχος, ασκεί πίεση και παρεμβαίνει σε υποθέσεις που αφορούν τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Δήμου Ζακύνθου, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, σύμφωνα με τον Νόμο και τον ΟΕΥ του Δήμου και σε υποθέσεις που ενδέχεται να έχει και έννομο συμφέρον.

Μάλιστα αρωγός σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της είναι και ο κύριος Δήμαρχος, που πριν καν ενημερωθεί από ‬ τις‭ ‬ ‭ ‬Υπηρεσίες‭ ‬ στις ‬ ‭ οποίες ‭ διοικητικά ‬ προΐσταται ‬ ‭ καταφεύγει ‬ ‭ ‬σε‭ ‬ ‭ πειθαρχικές ‭ διώξεις υπαλλήλων ή σε κλήσεις για ένορκες διοικητικές εξετάσεις, ή ακόμα και σε καταδώσεις για κλήσεις από την εισαγγελική αρχή των ίδιων του των υπαλλήλων.

Βεβαιώνουμε ότι‭ ‬ αυτός ο‭ ‬ Δήμος στηρίζεται ‬ στην ‭ φιλότιμη ‬ ‭ προσπάθεια των‭ ‬ ‭ υπαλλήλων ελλείψει μάλιστα προσωπικού και εξοπλισμού. ‭ ‬Αντί λοιπόν να εκτιμάται και να υποβοηθείται το έργο μας, δεχόμαστε συχνά εργασιακό καταναγκασμό, που στέκεται τροχοπέδη στο έργο μας και καθίσταται ιδιαίτερα ψυχοφθόρο.
Οι υπάλληλοι του Δήμου Ζακύνθου υπηρετούν με ευσυνειδησία το έργο τους. Δυστυχώς όμως γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση, να μας αποδοθεί η όποια ανεπάρκεια και αδυναμία τους!

Καλούμε επίσης όποιον υπάλληλο τυχόν πιέζεται να εκτελέσει ΕΔΕ να απευθυνθεί στον σύλλογο μας, ώστε να παρέμβουμε για τυχόν εξαίρεση.
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, δημιουργούν ένα δυσμενές και αγχωτικό κλίμα με Συναδέλφους που πιέζονται, διαβάλλονται, ενοχοποιούνται και γίνονται επαίτες για τα αυτονόητα δικαιώματα τους.

Εμείς ως Σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Ζακύνθου εγκαλούμε την κυρία Αντιδήμαρχο, να ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητες της και όσα ορίζει ο Νόμος , δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε δε κανέναν να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα μας, ότι είμαστε δίπλα σε κάθε Συνάδελφο που θα χρειαστεί τη βοήθεια μας και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας.
Εκ του Δ. Σ.

 


Κοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου – Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας – Σωματείου εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Ζ |  18/04/2022 

Θέμα : Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών Δήμου Ζακύνθου και απαξίωση Δημοτικών Υπαλλήλων.

Προς
1. κ. Δήμαρχο Ζακύνθου
2. κ. Πρόεδρο Δ.Σ. (προκειμένου να διαβαστεί στο επόμενο Δ.Σ.)
3. Δημοτικές Παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου
4. Μ.Μ.Ε.
5. Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.
6. Π.Ο.Ε ΔΕΥΑ
7. Π.Ο.Π ΟΤΑ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, το Σωματείο εργαζομένων στην Καθαριότητα και το Σωματείο Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Ζ. το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε από κοινού ένα μπαράζ δηλώσεων, ανακοινώσεων και Δελτίων τύπου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με κύριο εκφραστή αυτών τον κ. Δήμαρχο Ζακύνθου και άξιους συμπαραστάτες του τους κ.κ. Αντιδημάρχους των Δημοτικών Ενοτήτων , οι οποίοι με την εκκωφαντική σιωπή τους, συμπράττουν και συνεπικουρούν με τα όσα υποστηρίζει στις ανακοινώσεις του, την ώρα που για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση τους αφορά είναι πρόθυμοι να δώσουν σωρεία συνεντεύξεων για την προβολή τους. Πέρα όμως από τους κ.κ. Αντιδημάρχους και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ουδέποτε έφερε δημόσια διαφωνία συντασσόμενος και αυτός πλήρως με τα όσα δημόσια καταλογίζει ο κύριος Δήμαρχος.
Υπάρχουν βέβαια και κ. Αντιδήμαρχοι όπως ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αλυκών ο κ. Νικήτας Σπίνος που της τελευταίες ημέρες «υποδύεται» το ρόλο γνωστού υπουργού που ενδιαφέρετε για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και λειτουργεί ως εκπρόσωπος τύπου των ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή.
Σε συνέχεια λοιπών ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου των Συλλόγων μας και προς ενημέρωση των πολιτών και των αρχών του Δήμου Ζακύνθου οφείλουμε να τονίσουμε κάποια θέματα πέρα των εργασιακών που μας αφορούν σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου και ειδικότερα στo τρέχον, σοβαρό ζήτημα της πεζής καθαριότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143/28.07.2007 τεύχος Α): Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων «….Ο υπάλληλος είναι εκτελεστής της θέλησης του Κράτους, υπηρετεί το Λαό και οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία…» εν συνεχεία σύμφωνα με το άρθρο 171 του ίδιου Νόμου «…οι διατάξεις του άρθρου 31 ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου…».
Σύμφωνα με τα ανωτέρω και μετά τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Σπίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13 Απριλίου 2022 και τις δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα fm» στις 14-4-2022, είναι προφανές ότι η δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση της Ανάθεσης της πεζής καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο για το έτος 2022.
Από τις δηλώσεις του κ. Αντιδημάρχου αντιλαμβανόμαστε ότι ουσιαστικά παραδέχεται ότι εσκεμμένα η δημοτική αρχή καθυστέρησε τις διαδικασίες και επίσης εσκεμμένα δεν προχώρησε στον προγραμματισμό προσλήψεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, προκειμένου να οδηγήσει την κατάσταση και τη Ζάκυνθο στο απροχώρητο, ένα βήμα από το να μην υπάρχει καθαριότητα και δυο βήματα πριν να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο ξανά.
Η τακτική αυτή είναι γνωστή αφού έχει εφαρμοσθεί πολλές φορές στην Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, που για παράδειγμα έχει γερανοφόρο όχημα και υπάλληλο χειριστή, αυτό έχει αδρανοποιηθεί και την εργασία την εκτελούν ιδιώτες.
Το έτος 2021 προσπάθησε ξανά η δημοτική αρχή να ιδιωτικοποιήσει την πεζή καθαριότητα και παρά τα συνεχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Καθαριότητας δεν προέβη σε κανένα προγραμματισμό προσλήψεων. Τελικά η ανάθεση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω υψηλού κόστους που απαίτησε ο ιδιώτης εργολάβος με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να παραμείνει χωρίς πεζή καθαριότητα για όλο το καλοκαίρι.
Το ότι η Ζάκυνθος μπόρεσε να κρατηθεί σε μία σχετικά καλή κατάσταση ως τώρα , οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των λιγοστών εργαζομένων στην Καθαριότητα, που εργάζονται παρά τα πολλά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.
Για τον κύριο Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή πάντα φταίνε οι άλλοι:
• Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, εκτός από όλες τις αμαρτίες που κουβαλούν από τα προηγούμενα χρόνια, κατά την Δημοτική Αρχή, παρουσιάζονται ως ανειδίκευτοι και χωρίς να πληρούν τα προσόντα, παρόλο που γνωρίζουν τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.
• Η τεχνική υπηρεσία , σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, είναι μη επαρκής και ευθύνεται αποκλειστικά για όλες τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις των έργων, παρόλο που δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους ιδίους να στελεχωθεί.
• Για τον κ. Δήμαρχο ούτε η Πολιτική Προστασία μπορεί να ανταποκριθεί και όλες οι εργασίες αρμοδιότητας της πρέπει να γίνουν από ιδιώτες, παρά το ότι ούτε και εκεί έχουν γίνει τα προβλεπόμενα από τη Δημοτική Αρχή.
• Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης είναι δυο χρόνια χωρίς Προϊστάμενο Διεύθυνσης και η Δημοτική αρχή έχει την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί χωρίς υπογραφή Προϊσταμένου Διεύθυνσης.
Για όλα τα ανωτέρω για την Δημοτική Αρχή, τον κ. Δήμαρχο τους κ. Αντιδημάρχους και των πρόεδρο του Δ.Σ. υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι υπάλληλοι.
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει βρει ούτε έναν υπάλληλο στους περίπου πεντακόσιους του Δήμου που να κάνει σωστά τη Δουλειά του.
Αντίθετα η Δημοτική Αρχή, ο κ. Δήμαρχος, οι κ. Αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεν έχουν παραδεχθεί ποτέ δημόσια ότι έχουν κάνει ένα λάθος και ότι έχουν την ευθύνη για κάτι.
Οι υπηρεσίες που κατηγορούνται, έχουν κάνει εγγράφως τις προτάσεις τους και έχουν γνωστοποιήσει τι ακριβώς πρέπει να πράξει η Δημοτική Αρχή, η οποία εκκωφαντικά τις αγνόησε και όταν πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο τις κατηγορεί ότι δεν υπογράφουν για να εκτελεσθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Είναι γνωστή η «συνταγή» των κακών υπαλλήλων που κάνουν πολιτική και δυσκολεύουν τη δημοτική αρχή να κάνει τη δουλειά της. Η υπηρεσίες είναι απόλυτα ικανές να ανταποκριθούν, εφόσον τους δοθούν από τη διοίκηση το αναγκαίο προσωπικό και επισκευασθούν τα μέσα που υπάρχουν σε αχρησία.
• Δηλώνουμε ότι θα προσβάλουμε όποια απόφαση και αν παρθεί σε οποιοδήποτε όργανο για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
• Προγραμματίζουμε κοινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, του Σωματείου Καθαριότητας και Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, για να χαράξουμε από κοινού την πορεία μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών από την Δημοτική Αρχή, στην οποία θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις μας και θα κοινοποιηθούν στο κοινό με κοινή συνέντευξη τύπου.
• Υπενθυμίζουμε στον κύριο Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή ότι η διεύθυνση καθαριότητας, όπως οι ίδιοι επαίρονται, είναι δικό τους Δημιούργημα και επιλογή και τώρα την απαξιώνουν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι «εντιμότατοι φίλοι μας».
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της πεζής καθαριότητας και ύστερα από επικοινωνία με την Διεύθυνση Καθαριότητας, ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες που είχε κάνει όσο οι θέσεις ήταν καλυμμένες με συμβασιούχους (το διάστημα δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021) και είχε εκτελέσει πάνω από 130 καθαρισμούς σε κοινοχρήστους χώρους, όμως από εκεί και μετά και παρά τα τουλάχιστον έξι έγγραφα της Διεύθυνσης, επί ένα σχεδόν χρόνο, η Δημοτική Αρχή αρνείται να πάρει έστω έναν συμβασιούχο και έως και σήμερα 17 Απριλίου 2022 στον κωδικό του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το έκτακτο προσωπικό το ποσό είναι 0 ευρώ!!! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δεν θα καλυφθούν από πόρους απαραίτητους για την ανάπτυξη των περιοχών της Ζακύνθου. Επίσης δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι όποιες διαδικασίες ανάθεσης θα γίνουν με απευθείας αναθέσεις γιατί κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις προγραμματικές δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής. Τέλος δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η όποια ανάθεση σε ιδιώτη επιχειρηθεί θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε σκόπιμα να αποφευχθεί ο έλεγχος από τον κ. Επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί αν γίνει αυτό θα βοηθήσουμε εμείς την δημοτική αρχή να σταθεί συνεπής σε ότι πιστεύει και προωθήσουμε εμείς τις αναθέσεις στον Επίτροπό είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά στον ετήσιο έλεγχο.
Τα ανωτέρω στοιχεία δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης και αποδεικνύουν ότι οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι, εκτελούν έργο προς την κοινωνία, εκπληρώνουν τον σκοπό της ανταποδοτικότητας και η πρόσληψή τους είναι απαραίτητη για την λειτουργία του Δήμου.
Αυτή άλλωστε είναι και η ορθή πρακτική η οποία υπαγορεύεται από τον νόμο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Κάθε άλλη πρακτική (ανάθεση σε ιδιώτη) εφαρμόζετε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αφού έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και όχι να εξαντλούνται σκοπίμως και πάντα με βάση την αρχή της οικονομικότητας.
Αλήθεια, ας μας πουν όσοι υποστηρίζουν ότι η ανάθεση σε ιδιώτη είναι συμφέρουσα για το Δήμο, όταν ο ιδιώτης θα προσλάβει προσωπικό, θα πληρώνει το μισθό και την ασφάλεια του, όπως και ο Δήμος, αλλά θα έχει το επιπλέον κόστος του κέρδος του και τον Φ.Π.Α. Προκειμένου να ανταποκριθεί, μήπως θα περιορίσει την ποιότητα των υπηρεσιών;
Τέλος αφού αποτελεί απόφαση της Δημοτικής Αρχής και των Αντιδημάρχων η πρόθεση ανάθεσης σε ιδιώτη, θέτουμε το εξής ερώτημα: Κατά την περίοδο 2021 ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε την κοπή χόρτων στις δημοτικές ενότητες σε εργολάβους με το συνολικό κόστος να ανέρχεται πάνω από 60.000,00 €. Στην Σύμβαση περιγραφόταν σαφώς ότι οι εργασίες περιελάμβαναν την κοπή χόρτων και καθαρισμούς οδών, κοιμητηρίων, σχολείων, και λοιπών κοινόχρηστων χώρων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
Υπεύθυνοι για την καλή εκτέλεση των συμβάσεων ήταν οι Αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Ενοτήτων και οι οποίοι υπέγραψαν τις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης αυτών, ώστε να πληρωθούν τα χρηματικά εντάλματα, όπως προβλέπεται, διότι χωρίς αυτές οι εργολάβοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν.
Ζητάμε λοιπόν να μας απαντήσουν οι κύριοι αντιδήμαρχοι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο που ήταν σε ισχύ οι συμβάσεις, πόσες φορές κόπηκαν τα χόρτα των οδών; Πόσες φορές καθαριστήκαν τα κοιμητήρια; Πόσες φορές καθαρίσθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των χωριών; Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν ήταν οι προβλεπόμενες από την σύμβαση;
Ρωτάμε επίσης ευθέως τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ζακυνθίων η όποιον τον αντικαθιστά, πόσες φορές καθάρισε ο ιδιώτης εργολάβος τα νεκροταφεία της πόλης; Πόσες φορές καθάρισε τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης; Μήπως για παράδειγμα ο ιδιώτης που κλάδεψε τα δέντρα στην οδό Υφαντουργείων, παράτησε τα κλαδιά και μετά έτρεχαν πανικόβλητοι οι υπάλληλοι του Δήμου να τα μαζέψουν, καθώς η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν ήξερε απολύτως τίποτα; Μήπως ο ιδιώτης «κούρεψε» του φράχτες των εργατικών κατοικιών ΙΙΙ στην Παναγούλα με «Καταστροφέα» αντί για μπορντουροψάλιδο;
Ψιλά γράμματα αυτά κύριοι της Δημοτικής Αρχής και λοιποί υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης. Για τους επιβλέποντες των συμβάσεων και όσους συνέβαλαν στην πληρωμή των ενταλμάτων, αυτά δεν είχαν σημασία και οι εργολάβοι έκαναν καλά τη δουλειά τους άρα όλα είναι «καλώς καμωμένα».
Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε είναι απολύτως αληθή και έχουμε στην κατοχή μας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αφού είναι Δημόσια έγγραφα.
Έχουμε ενημερώσει με προηγούμενο δελτίο ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας, τώρα ενημερώνουμε ότι είμαστε θεματοφύλακες της δημόσια παροχής αγαθών με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα και την λιγότερη επιβάρυνση για τον πολίτη, ενώ θα είμαστε απέναντι σε όποιον πιστεύει ότι είναι έξυπνος και εμείς και η Ζακυνθινή Κοινωνία κορόιδα.
Εκ των Δ. Σ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΡΙΑΤΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΝΙΣΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ζ.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Current track

Title

Artist

Background