Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)
Δε 30/09/2019
«Κυκλοφόρησαν διάφορα δημοσιεύματα, σε σχέση με τον καταμερισμό των προσφύγων, που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και πρέπει να πω τι συμβαίνει.
Με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, την περασμένη Παρασκευή, όλοι οι περιφερειάρχες της χώρας κάναμε μια συζήτηση με αντικείμενο το προσφυγικό ζήτημα, τους μετανάστες και με την παρατηρούμενη αυξανόμενη προσφυγική ροή.
Ο υπουργός δεν εστίασε σε καμιά συγκεκριμένη Περιφέρεια, δεν ζήτησε, ή απαίτησε από κάποια Περιφέρεια, να παρουσιάσει τις δομές που διαθέτει και που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι φιλοξενίας μεταναστών. Κατά συνέπεια, ούτε εγώ παρουσίασα κάποια δομή της Ζακύνθου, ή άλλου νησιού της Περιφέρειάς μας.
Έγινε μια γενικότερη συζήτηση, κατά την οποία ο υπουργός μας παρουσίασε το σχέδιο μετακίνησης και καταμερισμού των μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τονίζοντας την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί σε αυτά τα επιβαρυμένα νησιά, με τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων. Το μεταναστευτικό, με τους όποιους κινδύνους αυτό απορρέει, είναι ένα εθνικό θέμα και αποτελεί υποχρέωσης της χώρας μας, να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους σε σύγχρονες δομές.
Σύμφωνα με το σχέδιο που μας παρουσίασε ο Υπουργός, ένα μέρος αυτών των μεταναστών που θα μετακινηθούν από τα νησιά του Αιγαίου, θα επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, και ένα άλλο μέρος, θα φιλοξενηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, έστω και σε προσωρινό στάδιο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις μας, είπε ότι θα συζητήσει με τον κάθε Περιφερειάρχη ξεχωριστά, με εμένα δεν έχει μιλήσει ακόμα.
Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες.
Στην όλη συζήτηση, εγώ εξέφρασα τις ισχυρές επιφυλάξεις μου, στην πιθανότητα να φιλοξενήσουμε μετανάστες στην Περιφέρειά μας και είπα ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.
Στα Ιόνια Νησιά έχουμε τα προβλήματά μας και δεν θέλουμε επιπλέον προβλήματα.
Εμείς στα Ιόνια Νησιά, είμαστε μικρές κοινωνίες, είμαστε μικρές νησιωτικές περιοχές και θα είναι δύσκολο να ενσωματωθούν εδώ ομαλά αυτοί οι άνθρωποι. Με βάση την διεθνή εμπειρία θα είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν σε πολυπληθείς κοινωνίες.
Επίσης εμείς στα Ιόνια Νησιά δεν έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια. Η οικονομία μας που βασίζεται στον τουρισμό, έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη σε άλλες περιοχές.
Είμαστε μια ήδη ταλαιπωρημένη κοινωνία, κυρίως με την διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και με άλλα ζητήματα, με τελευταίο, αυτό της κατάρρευσης της Thomas Cook, από όπου ζημιωθήκαμε πάρα πολύ.
Επίσης ζήτησα το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναπροώθηση αυτών των ανθρώπων, γιατί και στο παρελθόν ακούγαμε από προηγούμενες κυβερνήσεις για ανάλογα σχέδια, τα οποία όμως απέτυχαν.
Αυτές είναι οι δικές μου απόψεις, οι προσωπικές μου απόψεις, δεν έχω συζητήσει το θέμα με τις τοπικές κοινωνίες. Όπως και να έχει, οι αποφάσεις θα είναι συλλογικές, εγώ πάντως εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου, επιμένω, και με αυτές θα πορευτώ.
Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν μου έχει τεθεί θέμα χρήσης του κτιρίου του παλιού νοσοκομείο Ζακύνθου ή άλλου κτιρίου στη Ζάκυνθο, για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών.
Υπάρχουν σχέδια για το κτήριο του παλιού Νοσοκομείου, το οποίο δυστυχώς έχει λεηλατηθεί και εγκαταλειφθεί. Θα κάνουμε έναν σχεδιασμό για το κτήριο αυτό, όπως και για το Εργατικό Κέντρο αλλά και για άλλα κτήρια που καταρρέουν και τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όταν υπάρχει έλλειψη χώρων για γραφεία της περιφέρειας που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες μας, εδώ έχουμε κτήρια που ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Θέλω να κάνω ένα γραφείο στη Ζάκυνθο, όπως θα κάνω και σε κάθε νησί, ενώ γραφεία χρειάζονται και οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες.
Σχετικά με την πρόθεσή του δημάρχου κ. Αρετάκη να διεκδικήσει ο Δήμος τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, είπα στον Δήμαρχο, ότι λόγω και της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στην παραλιακή ζώνη της πόλης μας, είμαι υπέρ του να δοθεί η καταλληλότερη λύση. Ας κοιτάξει αν μπορεί να διεκδικήσει ένα κρατικό λιμάνι, όπως είναι το δικό μας, από το αρμόδιο υπουργείο το οποίο και θα αποφασίσει.
Με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η περιοχή μας και αυτό είναι θετικό. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει χρονικά στο μέλλον. Ως περιφέρεια θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση για το ζήτημα της εξόρυξης γενικότερα, όπως και για τον περιφερειακό φόρο και τους δικαιούχους του.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: