Ρόδη Κράτσα (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)
Τε 27/11/2019
«Το όποιο ρίσκο εξόρυξης των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αν ποτέ αυτές γίνουν, είναι πάρα πολύ χαμηλό, καθώς έχουν ληφθεί έξτρα μέτρα, ακόμα και από αυτά που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι τα πιο αυστηρά στον κόσμο. Έχει περιοριστεί το ρίσκο. Η Ζάκυνθος και όλη η Περιφέρειά μας, θα έχουν πόρους από τις εξορύξεις, το κέρδος μας θα είναι ποσοστό 5%.
Εμείς λέμε την αλήθεια, και λέμε ότι ως Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε έναν καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο. Λέμε επίσης, ότι πρέπει να ξέρουμε αν όντως υπάρχει στην περιοχή μας ορυκτός πλούτος που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμος. Να γίνουν έρευνες, όπως γίνονται εκτεταμένα και σε γειτονικές μας χώρες, όπως η Ιταλία και η Κροατία.
Η χώρας μας πληρώνει 5,2 δις ευρώ τον χρόνο για εισαγωγή υδρογονανθράκων. Είμαστε η πιο εξαρτημένη χώρα της Ευρώπης ως προς αυτό, κάτι που ήξερα και όταν ήμουν Ευρωβουλευτής. Άρα, θα είναι προς το συμφέρον της χώρας να μπορεί να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο. Εμείς βέβαια λέμε αυτό να γίνει με την τήρηση των όρων ασφάλειας που θέσαμε.
Γνωρίζουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας, μιας χώρας που αναπτύχθηκε οικονομικά διότι αξιοποίησε τα πετρέλαιά της, και δημιούργησε ένα ταμείο για να καλύπτονται πολλά ζητήματα μέσα από αυτό. Αυτός είναι και ο στόχος της κυβέρνησης για την χώρα μας, να ακολουθήσουμε αυτό το παράδειγμα.
Το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, δεν ήταν ένα θέμα της τρέχουσας ατζέντας της Περιφερειακής Αρχής, το έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μία παράταξη. Είναι ένα θέμα το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε, υπογράφοντας την σύμβαση, ένα θέμα που και η νυν κυβέρνηση προχωρά.
Είχα πει και είχα δεσμευτεί προεκλογικά, ότι θα έφερνα υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε αυτοί να μας ενημέρωναν για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Έτσι λοιπόν, κάλεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο την κα Σδούκου, την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ήρθε συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος, αλλά και τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, ως αρμόδιοι φορείς, μας παρουσίασαν τα δεδομένα αυτής της διαδικασίας.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2017, ζητούσε μια διαφορετική μελέτη περιβαλλοντικών όρων και γνωμοδότησε αρνητικά ως προς αυτή την μελέτη που είχε υποβληθεί. Δεν είπε όχι στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και το λέω γιατί κάποια στιγμή πρέπει να λέμε την αλήθεια στον λαό και να μην χρησιμοποιούμε τεχνάσματα. Έστω ως μια αντίδραση, θα μπορούσε τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο να έλεγε όχι στις εξορύξεις. Έρχεται τώρα ο κ. Γαλιατσάτος και λέει όχι, τότε όμως ως Περιφερειακή Αρχή δεν έλεγε όχι. Το κράτος το ίδιο διασφαλίζει την όποια αποζημίωση χρειαστεί να δοθεί, αν και όποτε, επαναλαμβάνω, προχωρήσουν οι εξορύξεις. Να σταματήσουν λοιπόν αυτά τα παιχνιδάκια από τον κ. Γαλιατσάτο, είναι παιχνίδι να ζητάς δημοψήφισμα για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους.
Η τελευταία εικόνα που είχα από τα αρμόδια Υπουργεία, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ζακύνθου ήταν πως αυτά εμφάνιζαν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση για τις εξελίξεις στον Λίβα και την δημοπράτηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δεν γνωρίζω κάτι για τις προθέσεις της εταιρείας «Μεσόγειος». Θα επικοινωνήσω με τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη για να ενημερωθώ.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: