Current track

Title

Artist

Background

Στέλιος Πέττας
Προϊστάμενος Τμήματος Πρόνοιας Δήμου Ζακύνθου

Ρομά: Αυξημένος αριθμός στη Ζάκυνθο – Δύσκολη η καταγραφή – Δρομολογούνται μέτρα προς διευθέτηση του ζητήματος

Τε 12/06/2024



«Ο πληθυσμός των Ρομά που ζει και δραστηριοποιείται μόνιμα στη Ζάκυνθο είναι 300-350 άτομα. Κάθε καλοκαίρι εδώ και χρόνια, με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, βλέπουμε περαιτέρω αφίξεις Ρομά στο νησί κυρίως από περιοχές της Πελοποννήσου, τον Πύργο, την Καλαμάτα αλλά και τη Λαμία. Εκτίμηση μου είναι ότι ο αριθμός των Ρομά στη Ζάκυνθο, σχεδόν τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Έρχονται να εργαστούν, να δραστηριοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο. Φέτος είναι προφανώς περισσότεροι, αφού αρκετοί εξ αυτών εργάζονται σε ξενοδοχεία. Φυσικά, λόγω της πολυκοσμίας που έχει το νησί, έρχονται και πολλοί για να κάνουν επαιτεία ή κάτι άλλο.

Υπάρχουν νόμοι που άπτονται της προστασίας παιδιών και όχι μόνο. Επειδή παρατηρήσαμε από τον χειμώνα ακόμα, μεγάλες αφίξεις Ρομά στο νησί, προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε τα ανήλικα παιδιά, με τη συνεργασία της υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων και της Ασφάλειας. Η επαιτεία ως αδίκημα έχει καταργηθεί αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένα παιδί για επαιτεία. Στα φανάρια του Αγίου Χαραλάμπη και στη Λούμπα, υπήρχαν πολλά άτομα που επαιτούσαν μαζί με τα παιδιά τους και με προσπάθεια περιορίσαμε το φαινόμενο. Πράγματι, υπάρχουν καταγεγραμμένα και φαινόμενα πορνείας, όχι όμως μόνο από Ρομά, αλλά και από ημεδαπά και αλλοδαπά άτομα.

Σε ότι αφορά την επαιτεία, περάσαμε το μήνυμα στους Ρομά, πως αν χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, θα χάσουν τα επιδόματά τους, είτε από τον Δήμο Ζακύνθου, είτε από όποιον άλλον Δήμο είναι καταγεγραμμένοι. Έχουμε κάνει ενέργειες και συνεχίζουμε να κάνουμε, για να περιορίσουμε την επαιτεία. Κατά κανόνα, οι ντόπιοι Ρομά δεν επαιτούν με τα παιδιά τους, τα οποία ως επί των πλείστων πηγαίνουν σχολείο, έστω και με τα όποια προβλήματα ενσωμάτωσης υπάρχουν.

Στη Ζάκυνθο οι περίπου 350 Ρομά που ζουν μόνιμα, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι κυριότερες είναι δύο. Υπάρχουν αυτοί που έχουν σπίτι, ακόμα και επιχείρηση και ζουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν επίσης και περί τους 70-80 Ρομά, που παλαιότερα έμεναν στη περιοχή του Πλάνου, σε μια μεγάλη οικοδομή, με την έγκριση του ιδιοκτήτη. Όταν πουλήθηκε η έκταση που έμεναν στον Πλάνο, αυτοί οι άνθρωποι έμειναν κυριολεκτικά στον δρόμο.
Οι περισσότεροι πήγαν να μείνουν στη περιοχή του αεροδρομίου, εκεί που είναι η ανακύκλωση. Όταν λόγω καταρρακτωδών βροχών πλημμύρισε η περιοχή και κινδύνεψαν οι ζωές τους, εκδιώχθηκαν και από εκεί.
Υπάρχουν Ρομά που έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν ένα σπίτι, όμως για πολλούς λόγους κανείς δεν τους το νοικιάζει και έτσι παραμένουν άστεγοι. Αυτά τα άτομα επειδή έφτασαν στο αμήν, έπρεπε να βρουν κάπου να εγκατασταθούν. Έτσι αναγκάστηκαν να αγοράσουν δύο οικόπεδα στον Άγιο Κήρυκα, πλησίον του οικοπέδου του Δήμου, στο οποίο πριν από χρόνια δημιουργήθηκε ο καταυλισμός των Ρομά. Σε αυτή την έκταση έφτιαξαν και κάποιες αυθαίρετες κατασκευές.

Χθες ένα πολυμελές μικτό κλιμάκιο με επικεφαλής το Δήμαρχο Ζακύνθου κάναμε αυτοψία στον Άγιο Κήρυκα και διαπιστώσαμε ότι η εικόνα δεν είναι καλή σε ότι έχει να κάνει με τις υγειονομικές συνθήκες, τόσο εντός του καταυλισμού, όσο και δίπλα σε αυτόν. Ο καταυλισμός δεν ηλεκτροδοτείται, υπάρχει όμως παροχή νερού. Στο οικόπεδο που έχουν εγκατασταθεί Ρομά, εκτός του καταυλισμού, δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα.

Πρέπει να βρεθεί ένας άλλος χώρος με στοιχειώδεις υποδομές για να γίνει η μετεγκατάστασή των Ρομά, αλλά το πρόβλημα είναι δύσκολο και σύνθετο.

Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες, επομένως δεν υπάρχει νομοθεσία που να τους απαγορεύει να μετακινούνται όπου θέλουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους απαγορεύσει στο λιμάνι της Κυλλήνης, να επιβιβαστούν στο πλοίο για να έρθουν στη Ζάκυνθο. Μόνο αν ανάμεσά τους υπάρχουν υπόδικοι, μπορεί να επέμβει η Αστυνομία ή το Λιμενικό.

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ως Τμήμα Πρόνοιας και ως Δήμος. Η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που καταθέσαμε. Υπάρχει τοπικό σχέδιο δράσης το οποίο εκπονήσαμε το 2022, το υποβάλλαμε στο Υπουργείο και έγινε αποδεκτό. Θα γίνει μια επικαιροποίηση αυτού του σχεδίου και θα εξετάσουμε τη μετεγκατάστασή των Ρομά, σε κάποια άλλη χωροθετημένη κατάλληλη έκταση, όπου θα πληρούνται οι υγειονομικοί κανόνες, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι κάτι εύκολο για πολλούς και ευνόητους λόγους. Ασφαλώς θα γίνει και μια διαβούλευση με τους ίδιους τους Ρομά, γιατί θέλουμε τη συνεργασία τους.

Από Δευτέρα θα κάνουμε μια πλήρη καταγραφή των Ρομά που είναι στον Άγιο Κήρυκα, αν είναι από εδώ, αν έχουν έρθει άλλοι και από ποια περιοχή, αν παίρνουν και πόσοι τα επιδόματά τους, αν τα παιδιά τους είναι εμβολιασμένα, κ.α.»


Current track

Title

Artist

Background