Σιγούρος Θεοδόσης (Επιμελητής Ά Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Ζακύνθου)
Πα 13/12/2019
«Σε επίπεδο πρόληψης, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, είναι το πιο σημαντικό μέτρο που μπορούμε να λάβουμε. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Απριλίου αν και η πιο ενδεδειγμένη περίοδος είναι τον Οκτώβριο. Το εμβόλιο γίνεται μία φορά τον χρόνο, εκτός της περίπτωσης των παιδιών ηλικίας κάτω των εννέα ετών, όπου για πρώτη φορά εμβολιάζονται, σε αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνεται Μάρτιο ή Απρίλιο. Η κορύφωση των κρουσμάτων γρίπης, εμφανίζονται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Πρέπει να εμβολιάζονται όσοι είναι άνω των 60 ετών, όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, όσοι έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως άσθμα, πνευμονοπάθειες, καρδιακές νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια, και άλλα νευρολογικά νοσήματα. Επίσης πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες, οι λεχώνες, οι θηλάζουσες, οι λεγόμενοι κλειστοί πληθυσμοί, δηλαδή σπουδαστές, όσοι φοιτούν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, και όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα.
Ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί αυτό το εμβόλιο από ένα φαρμακείο, ή το Νοσοκομείο, όπου και μπορεί να συνταγογραφηθεί ώστε να γίνει δωρεάν. Όσο αυξάνεται η ηλικία κάποιου που εμβολιάζεται, τόσο μειώνεται και η κάλυψη που έχει από την γρίπη. Σε μεγάλες ηλικίες, η κάλυψη είναι στο 50 με 60%, ενώ σε μικρότερες ηλικίες η κάλυψη φτάνει στο 90%.
Όσοι εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης, που σημαίνει υψηλό πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο, έντονους πόνους στους μυς και στα κόκκαλα, θα πρέπει να προσέξει. Καταρχάς να συμβουλευτεί έναν γιατρό ώστε να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για γρίπη, και από εκεί και πέρα να παραμείνει σπίτι του, να αποφύγει να έρθει σε επαφή με άλλα άτομα, να πάρει πολλά υγρά, τα αντιπυρετικά που χρειάζονται και ότι άλλο ο γιατρός του συστήσει.
Ευτυχώς τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχαμε στο Νοσοκομείο μας σοβαρά κρούσματα γρίπης.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: