ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 01/07/2026

Σοκαριστικό περιστατικό κακοποίησης σκύλου στο Κρυονέρι – Βρέθηκε να κρέμεται με αγκίστρι από το στόμα

Παναγιώτης Σάντας
Κάτοικος Κρυονερίου
00:00

• Τα δύο πίσω πόδια του πατούσαν στο έδαφος, ενώ τα μπροστινά αιωρούνταν.
• Καταγγελία στην Αστυνομία και έρευνα στον χώρο κοντά στο Νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής.
• «Μιλάμε για βασανισμό ζώου» τονίζει ο ιδιοκτήτης. Έχει κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων.
• Αυτός που το έκανε, είναι ικανός να προκαλέσει μεγάλο κακό και σε άνθρωπο.

Ο Παναγιώτης Σάντας, κάτοικος Κρυονερίου, περιγράφει με λεπτομέρειες το φρικτό περιστατικό που βίωσε ο ίδιος και το σκυλί του, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ 97,6. «Η διεύθυνση που μένω είναι Κρυονερίου 80, απέναντι από τον Παιδικό Σταθμό. Στην πίσω αυλή του σπιτιού έχουμε μια περιφραγμένη έκταση, όπου φιλοξενούμε τρία σκυλιά. Συχνά μαζεύουμε αδέσποτα, τα περιθάλπουμε και τα φροντίζουμε», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, κάποια στιγμή άνοιξε η πόρτα της περίφραξης και τα τρία σκυλιά βγήκαν έξω. «Τα δύο τα βρήκα σχετικά γρήγορα, όμως το τρίτο αγνοούνταν. Ψάχνοντάς το, ακούσαμε κλαψουρίσματα από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο Νεκροταφείο», είπε.

Προχώρησε μέσα από τα χωράφια και όπως αφηγείται, «μόλις το εντόπισα, έπαθα σοκ. Ο σκύλος μου κρεμόταν από μια θηλιά, δίπλα σε κάποια κοτέτσια και πρόχειρα παραπήγματα. Τα δύο πίσω πόδια του πατούσαν στο έδαφος, ενώ τα μπροστινά αιωρούνταν. Τότε είδα ότι από το στόμα του κρεμόταν ένα μεγάλο αγκίστρι».

«Έτρεξα κοντά του, τον πήρα στην αγκαλιά μου και διαπίστωσα ότι έτρεχαν αίματα. Το αγκίστρι ήταν πολύ μεγάλο, περίπου επτά εκατοστά, κατάλληλο για μεγάλα ψάρια. Επειδή έχω ασχοληθεί με το ψάρεμα, γνωρίζω ότι πρόκειται για αγκίστρι ιδιαίτερα ανθεκτικό, σχεδιασμένο να αντέχει μεγάλο βάρος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, «πάνω στο αγκίστρι υπήρχε δόλωμα αποξηραμένου κρέατος. Σταθήκαμε πολύ τυχεροί, γιατί ο σκύλος δεν το κατάπιε. Το αγκίστρι είχε πιαστεί μόνο στο χείλος του και δεν είχε καρφωθεί βαθύτερα». Μέσα στον πανικό του κάλεσε τον αδελφό του, και οι δυο τους προσπάθησαν να κόψουν το χοντρό συρματόσχοινο της παγίδας, κάτι που, όπως είπε, «δεν ήταν εύκολη υπόθεση».

«Τελικά βρήκαμε έναν κόφτη, απελευθερώσαμε τον σκύλο και τον μεταφέραμε αμέσως στον κτηνίατρο. Χρειάστηκε ακόμη και η βοήθεια σιδερά για να αφαιρεθεί το αγκίστρι, καθώς δεν μπορούσε να κοπεί με τα συνηθισμένα εργαλεία», τόνισε.

Αμέσως μετά, προχώρησε σε καταγγελία στην Αστυνομία και επικοινώνησε με τον ιερέα της Ενορίας, καθώς το οικόπεδο όπου βρέθηκε το ζώο ανήκει στην Ενορία της Αγίας Τριάδας. «Ο ιερέας μου είπε ότι τη διαχείριση του χώρου την έχει ένας κάτοικος της περιοχής. Τον συνάντησα και μου είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα, ότι επισκέπτεται καθημερινά το σημείο. Όταν του έδειξα την παγίδα, υποστήριξε ότι δεν την είχε τοποθετήσει ο ίδιος», αναφέρει.

Ωστόσο, δηλώνει πως το περιστατικό τον ανησύχησε ακόμη περισσότερο. «Η παγίδα βρισκόταν σε ύψος μεγαλύτερο από μισό μέτρο από το έδαφος. Ήταν ξεκάθαρο ότι είχε τοποθετηθεί για να παγιδεύσει κάποιο ζώο και όχι για τρωκτικά ή άλλο μικρό θήραμα. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη παγίδα είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα για να πιαστεί σκύλος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση στον χώρο, εντόπισε και μία ακόμη συρμάτινη θηλιά πάνω σε ένα τραπέζι. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για παγίδα, όμως η εικόνα της δημιουργούσε εύλογες υποψίες», εξήγησε. Όπως τόνισε, «προσωπικά δεν έχω ξανακούσει να έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στη γειτονιά. Έχουν κατά καιρούς εξαφανιστεί γάτες, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους και δεν μπορώ να το συνδέσω με το συγκεκριμένο περιστατικό».

Ο ίδιος εξέφρασε έντονη ανησυχία: «Αυτό που με ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι, αν ισχύει ο ισχυρισμός του ανθρώπου που διαχειρίζεται το οικόπεδο, ότι δηλαδή πηγαίνει εκεί καθημερινά και δεν γνωρίζει τίποτα, τότε σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος σχιζοφρενής στο Κρυονέρι, που μπαίνει σε ξένες ιδιοκτησίες και τοποθετεί τέτοιες παγίδες».

«Μιλάμε για μια εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά», πρόσθεσε. «Ένας άνθρωπος που φτάνει στο σημείο να βασανίζει ζώα με αυτόν τον τρόπο, είναι ικανός να προκαλέσει σοβαρό κακό και σε άνθρωπο. Αν ο σκύλος είχε καταπιεί το αγκίστρι, θα μιλούσαμε για έναν φρικτό και βασανιστικό θάνατο. Η εικόνα του να κρέμεται από το ίδιο του το βάρος, με μόνο τα πίσω πόδια να ακουμπούν στο έδαφος, είναι κάτι που ακόμη βλέπω στον ύπνο μου.»

Όπως είπε, η Αστυνομία μετέβη στο σημείο και πραγματοποίησε αυτοψία. «Παρέδωσα όλες τις φωτογραφίες που είχα, καθώς και το ίδιο το αγκίστρι με το δόλωμα, όπως αφαιρέθηκε από το στόμα του σκύλου. Ελπίζω να καταφέρουν να εντοπίσουν τον υπεύθυνο, αν και δεν τρέφω μεγάλες προσδοκίες. Εύχομαι όμως το περιστατικό αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όποιον το έκανε και παράλληλα να υπενθυμίσει στην κοινωνία ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι αποδεκτές.»

Όπως σημείωσε, «έχει ήδη κατατεθεί μήνυση κατά αγνώστων. Δεν μπορώ να κατονομάσω κανέναν, ούτε να στραφώ εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, γιατί δεν διαθέτω αποδείξεις. Γνωρίζω μόνο όσα είδα με τα μάτια μου. Γνωρίζω επίσης ότι στην περιοχή υπάρχουν αδέσποτα, όπως γνωρίζω ότι κατά καιρούς προκαλούνται ζημιές σε κοτέτσια. Όμως αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει μια τέτοια πράξη. Εδώ μιλάμε για βασανισμό ζώου.»

Ο Παναγιώτης Σάντας κατέληξε λέγοντας ότι ο σκύλος του είναι πλέον καλά στην υγεία του. «Το τραύμα περιορίστηκε στο χείλος του στόματός του, ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και αναρρώνει», ανέφερε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του που το ζώο κατάφερε να επιβιώσει από αυτό που περιέγραψε ως «μια απάνθρωπη παγίδα».

Μοιραστείτε το άρθρο
Κύλιση στην κορυφή