Current track

Title

Artist

Background

Σπύρος Σπύρου (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνιος Συμμαχία», πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Τρ 16/04/2019



«Με δική μου πρωτοβουλία παραβρέθηκα στην εκδήλωση που έγινε στη Ζάκυνθο με ομιλητή τον Βαγγέλη Μειμαράκη, με τον οποίο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και αποτελεί μία από τις επιλογές μου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Οι Ευρωεκλογές, όπως και οι Βουλευτικές εκλογές, είναι καθαρά πολιτικές εκλογές, όμως οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να είναι κομματικές.

Συμφωνώ με τον κ. Μειμαράκη ότι θα είναι τιμή για την χώρα μας, να πάρει ο Πρωθυπουργός της ένα Νόμπελ, τώρα αν θα είναι Νόμπελ Ειρήνης, ή λογοτεχνικό, ή δεν ξέρω τι άλλο, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Εγώ πάντα θεωρούσα τους Σκοπιανούς ως Σλαβομακεδόνες. Αυτό που με ανησυχεί από τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι τι εξελίξεις, ίσως αρνητικές, επιφέρει αυτή η συμφωνία στη χώρα μας, στο μέλλον.

Δεν νοιώθω ότι είμαι σε κάποιου είδους αντιπαράθεση με τη βάση της ΝΔ, και δεν κατεβαίνω στις εκλογές ως αντάρτης. Είναι δικαίωμα του καθενός να είναι υποψήφιος και ο λαός θα τον κρίνει, η κοινωνία θα μιλήσει.

Ισχύει, ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κέρκυρα, στην κλειστή συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής και απευθυνόμενος στα μέλη της, ανέφερε ότι  μου δίνει διορία μέχρι την κατάθεση των ψηφοδελτίων να αναθεωρήσω και να μην κατέβω στις εκλογές.
Θα δώσω τον αγώνα μου μέχρι τέλους. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την κα Κράτσα, αλλά υπήρχαν συζητήσεις με εμένα πολύ καιρό πριν. Εγώ ήμουν παρών στα Περιφερειακά Συμβούλια και εγώ έδωσα μάχες όλα αυτά τα χρόνια, και μάλιστα χωρίς να ακολουθήσω μια στείρα αντιπολιτευτική γραμμή.

Δεν ισχύει, ούτε δημοσκοπικά, ούτε επί της ουσίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αν έχει κάποιες ελπίδες να κερδίσει μια Περιφέρεια, θα είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι θα είμαι παρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αν δεν είμαι εγώ στον δεύτερο γύρο και είναι η κα Κράτσα, εγώ θα την στηρίξω, αλλά θα ήθελα να ακούσω το ίδιο και από αυτήν. Δεν θα αλλάξω άποψη ακόμη και αν δεν το κάνει.

Η πολιτική έχει ηθικούς κανόνες και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Θα ήταν τρελό, αν εγώ, όπως ισχυρίζονται, είχα απεντάξει έργα για να μην τα παραλάβει ο κ. Γαλιατσάτος. Επί ημερών μου, είχαμε εντάξει έργα πολύ πιο πάνω από το όριο, αλλά μας έλεγαν τότε, να μην εντάσσουμε έργα που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί έργα που θα ξεπερνούσαν τον έναν έως ενάμιση χρόνο για να δημοπρατηθούν. Ο κ. Γαλιατσάτος, συνειδητά τότε είχε πει ότι του είχα υποθηκεύσει τα έργα. Του απαντώ ότι παρέλαβε μια πλούσια κληρονομιά ενταγμένων έργων.

Το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ήταν ύψους 281 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Γαλιατσάτος μιλά για ποσοστό απορροφητικότητας στο 105%, αλλά δεν αναφέρει το ποσό που απορρόφησε. Πόσα χρήματα λοιπόν έχει πληρώσει; Ποια έργα εκτελούνται και με ποιους προϋπολογισμούς; Ποιο μεγάλο έργο της Ζακύνθου προχωρά τώρα;

Μας λέγανε ότι ήθελαν να κατασκευάσουν μια γέφυρα διπλής κατεύθυνσης, έναν κόμβο στον Άγιο Χαράλαμπο, αλλά τελικά έβαλαν μια σιδερένια γέφυρα, που αν και έχει εξυπηρετήσει ως ένα βαθμό τον κόσμο, ούτε αισθητικά είναι καλή, αλλά δεν είναι και το μεγάλο έργο που οραματίζονταν.

Καλά κάνει και ευχαριστεί ο κ. Κολοκοτσάς τον κ. Γαλιατσάτο, αν και εγώ είχα υπογράψει το έργο του κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Ο κ. Κολοκοτσάς με κατηγορεί ότι εγώ έκλεισα τον Σκοπό και ευθύνομαι για το αδιέξοδο με τα σκουπίδια, αν και κατ’ ιδίαν μου είπε ότι έπρεπε να τα λέει αυτά.
Ο Σκοπός είχε κορεστεί από το 2012, είχαμε προσφυγές, τα δικαστήρια από πάνω μας, ενώ πίεζε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να τον κλείσω. Ήξερε τότε ο κ. Μποζίκης, από το 2011, ότι θα έκλεινε ο Σκοπός και είχε προγραμματίσει την θέση Λίβας. Όταν τον Φεβρουάριο του 2014 έκλεισε ο Σκοπός, έλεγε ο κ. Κολοκοτσάς ότι θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό με τα σκουπίδια, αλλά επί δύο χρόνια ταλαντευόταν για το τι θα έκανε, καθυστέρησε δύο χρόνια, ενώ συνέχιζε να πηγαίνει τα σκουπίδια στον Σκοπό. Με τις ιδεοληψίες που είχε ο κ. Κολοκοτσάς, ότι ούτε νεκρός δεν πάει στον Λίβα, χάθηκαν δύο χρόνια και το πληρώνει η Ζάκυνθος αυτό. Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, καθυστέρησε το πλάνο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Εγώ, ως νέος Περιφερειάρχης, θα ελέγχω πολύ αυστηρά τη διαδικασία της διαχείρισης στον Λίβα, αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι. Είναι καθήκον μου να το κάνω. Δεν έχω πάει στον Λίβα, σκοπεύω να το κάνω, αν και οι συνεργάτες μου με ενημερώνουν ότι δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Διαφωνώ με το πρόστιμο που επέβαλε η Περιφέρεια στην ποδοσφαιρική ομάδα του Κατασταρίου, για ένα οικόπεδο όπου πήγαινε όλη η Ζάκυνθος και άφηνε τα σκουπίδια της, την εποχή που ήταν τα σκουπίδια στους δρόμους. Εγώ αν ήμουν περιφερειάρχης θα φρόντιζα να καθαρίσω τον χώρο, πριν επιβάλω πρόστιμα.  

Γίνεται η προσπάθεια υλοποίησης ενός έργου αναστύλωσης της μονής των Στροφάδων. Μπορεί να εγγράφηκαν τα χρήματα του έργου, αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι υπάρχουν διαθέσιμα. Να μας πουν σε ποιο στάδιο είναι η μελέτη του λιμανιού των Στροφάδων.

Η Περιφέρειά μας στηρίζεται ως επί των πλείστων στον τουρισμό, άρα το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων απαιτεί μια μεγάλη διαβούλευση. Ποιο θα είναι το όφελος για την κοινωνία μας; Εγώ θεωρώ ότι θα είναι μικρό. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να σταματήσουμε τις εξορύξεις, αλλά μπορούμε και το αποφασίσαμε, να ελέγξουμε την όλη διαδικασία, με το Περιφερειακό παρατηρητήριο.

Ο κ. Γαλιατσάτος έχασε πολύ χρόνο κολλημένος σε ιδεοληψίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρουσιάσει κάτι οραματικό και μεγάλο.

Σέβομαι σαν πρόσωπο την κα Κράτσα, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει κάτι, μόνο ωραία λόγια ακούω.

Η κα Μπαλού, την οποία γνωρίζω εδώ και χρόνια, είναι γνώστης της αυτοδιοίκησης, είναι μαχητική και μπορεί κάποιος να συνεργαστεί μαζί της.

Ο κ. Σαμοίλης είναι αγαπητός, σοβαρός και αγωνιστής.

Εξαιρετικό παιδί ο κ. Αλεξάκης, αγωνιστής, του έχω εμπιστοσύνη.

Ο γιατρός κ. Παύλος Καψαμπέλης είναι φίλος μου, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Διονύση Ακτύπη.

Εγώ είμαι η ΝΔ, είμαι παλαιότερος από κάποιους άλλους στη ΝΔ. Κομματική πειθαρχία να υπάρχει, αλλά μέσα από διαδικασίες. Η λογική του εγώ αποφασίζω και εσείς ψηφίστε, δεν με βρίσκει σύμφωνο.»   


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background