Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Μάργαρης
Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικού Διαμερίσματος Ζακυνθίων

Στα μισά του 2019 η τουριστική κίνηση το Πάσχα στη Ζάκυνθο – Δεν έχουμε βελτιώσει τις υποδομές και την εικόνα μας

Τρ 26/04/2022


«Από τα αστικά κέντρα σημειώθηκε μια αρκετά μεγάλη έξοδος εκδρομέων τις ημέρες του Πάσχα, μαζική θα έλεγα. Πολύς κόσμος επισκέφθηκε και το νησί μας, κυρίως Ζακυνθινοί που κατοικούν σε άλλες περιοχές της χώρας και μετά από δύο χρόνια καραντίνας αποφάσισαν να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους.

Το διάστημα των ημερών του Πάσχα ήταν ανοικτά το 20-25% των ξενοδοχείων της Ζακύνθου. Αν μιλήσουμε κατά μέσο όρο για περίπου εκατό κλίνες το κάθε ξενοδοχείο, δηλαδή συνολικά για περίπου τέσσερεις χιλιάδες κλίνες και σε αυτές συνυπολογίσουμε την πληρότητα η οποία κινήθηκε γύρω στο 60%, τότε μπορούμε να πούμε ότι για λόγους αναψυχής ήρθαν στο νησί δυόμιση με τρεις χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι βέβαια δεν έμεναν μόνο σε ξενοδοχεία, αλλά και σε άλλα καταλύματα, διαμερίσματα, βίλλες αλλά και φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Σε καμιά περίπτωση δεν φτάσαμε φέτος τα επίπεδα του 2019. Εκτιμώ ότι φέτος το Πάσχα είχαμε το 50 με 60% της κίνησης του 2019. Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπ όψη ότι η ημερομηνία του Πάσχα διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά, επηρεάζοντας την τουριστική κίνηση.

Η Ζάκυνθος με ένα ιδιαίτερο Μεγαλοβδόμαδο και μοναδικά έθιμα ήταν ανέκαθεν ένας δημοφιλής προορισμός για το Πάσχα. Φέτος είδαμε πολύ κόσμο να στρέφεται σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στις Κυκλάδες, όπου παρουσίασαν πολύ μεγάλη αύξηση. Τα τελευταία χρόνια η κίνηση στο νησί έχει περιοριστεί. Δεν έχουμε βελτιώσει τις υποδομές και την εικόνα μας. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο να παρουσιάσουμε σε σχέση με μια δεκαπενταετία πριν. Η πόλη μας δεν είναι καθαρή, δεν έχει επάρκεια σε νερό, δεν είναι εύκολα προσβάσιμη, δεν είναι ευχάριστη, έχει πολλά προβλήματα, όπως προβλήματα έχει και το λιμάνι μας στο οποίο οι επισκέπτες μας ταλαιπωρούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί επισκέπτες τις ημέρες του Πάσχα αναζητώντας όμορφες εικόνες πήγαιναν βόλτα στα χωριά για να απολαύσουν την εξοχή και έρχονταν στην πόλη μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Σχετικά με το τι περιμένουμε το καλοκαίρι, Αγγλία και Ολλανδία, βασικές αγορές για το νησί, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σχέση με άλλες Κεντροευρωπαϊκές αγορές. Επίσης οι Πολωνοί δεν έχουν μειώσει τις πτήσεις και προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί. Παρόλα αυτά βλέπουμε αυτή την περίοδο να έχουμε γενικά πτήσεις με χαμηλή πληρότητα και ο Μάιος δεν αναμένεται να κινηθεί καλά. Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει στην Ευρώπη και επηρεάζει όλη την κατάσταση. Βλέπουμε καθυστερήσεις και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Θεωρώ ότι θα περάσουν ένα με δύο χρόνια ακόμα για να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα. Εκτός όλων αυτών, επηρεάζει και η ακρίβεια, κυρίως την διάρκεια των διακοπών. Είναι ρευστά τα πράγματα και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Φέτος προγραμματίζεται να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία της Ζακύνθου, όμως έχουν ακριβύνει τα πάντα, απαιτείται μια ιδιαίτερη προσοχή και αν η πληρότητα δεν φτάσει σε ποσοστό το 80%, πολλοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπάρχει και πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, εργατικού δυναμικού. Την περίοδο της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι αναζήτησαν εργασία σε άλλους επαγγελματικούς χώρους και κάποιοι βολεύονται με τα ταμεία.

Θεωρώ ότι το ταμείο που θα γίνει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, δεν θα είναι συν για τους περισσότερους.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: