Στέλιος Μποζίκης (Δημοτικός σύμβουλος, πρώην Δήμαρχος Ζακύνθου)
Πα 18/11/2016
«Εγώ λέω όχι στον Σκοπό, δεν μπορεί ο Σκοπός να δεχτεί άλλα απορρίμματα. Υπάρχουν άλλες λύσεις, τις έχω προτείνει στη Δημοτική Αρχή και αυτοί πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία για να δοθεί άμεσα λύση.
Θα διαπράξει έγκλημα ο Δήμαρχος κηρύσσοντας το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πύργος που κηρύχθηκε πολλές φορές, δεν βοηθήθηκε. Επίσης θα δυσφημιστεί η Ζάκυνθος, τώρα που ξεκινούν οι προκρατήσεις, θα βρουν αφορμή οι tour operators για περαιτέρω μειώσεις τιμών, ή ακόμα και ακυρώσεις κρατήσεων.
Αν ο Νομός Ζακύνθου κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, θα έρθουν στο νησί όλες οι κρατικές υπηρεσίες και δεν θα μπορεί να γίνει το παραμικρό που εμπεριέχει μικρή παρανομία ή παρατυπία. Εννοώ, ότι για να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια από τους δρόμους, θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να κινηθεί στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.
Εμείς από το 2011 είχαμε χωροθετήσει τον Λίβα, γνωρίζοντας τον Αρμαγεδδώνα που θα ερχόταν. Μας πολέμησαν, ο τότε τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και ο Βουλευτής Ζακύνθου Σταύρος Κοντονής, πρωτοστάτησαν κατά του Λίβα. Θα μπορούσε ο κ. Κοντονής αφού δεν ήθελε τον Λίβα, να ζητούσε τη γνωμοδότηση ενός Πανεπιστημίου για μια άλλη χωροθέτηση.
Δεν έκανε απολύτως τίποτα, καθυστέρησε το όλο πλάνο μας για τρία χρόνια και εγκλημάτησε κατά της Ζακύνθου. Βαρύτατες ευθύνες φέρει και ο κ. Κολοκοτσάς, που έλεγε προεκλογικά πως ούτε νεκρός δεν θα πήγαινε στον Λίβα και με αυτή τη συνθηματολογία σάρωσε στο Καταστάρι και κέρδισε τις εκλογές. Θα μπορούσε όμως μετά βλέποντας το αδιέξοδο, να προχωρούσε το σχέδιο Λίβας, αλλά όπως και ο ίδιος ομολόγησε ήταν όμηρος του Βουλευτή Ζακύνθου που τον εκβίαζε. Υπάρχει και θέμα αξιοπιστίας του κ. Κολοκοτσά, με τα ψέματα που έλεγε, κανείς στο Καταστάρι δεν τον πιστεύει. Πως μπορεί να πείσει αυτούς που τότε κορόιδευε, ότι στον Λίβα θα φτιάξει ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ;
Όταν είχε μπλοκάρει το σχέδιό μας στον Λίβα λόγω Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτηθούμε για να κάνουμε έργα στη περιοχή μέχρι να βγει η απόφαση της προσφυγής. Τότε υπήρχε με αδειοδότηση και το οικόπεδο του Αγαλά, όμως δεν προχώρησα σε χωροθέτησή του, διότι ο χώρος ήταν σε ευθεία γραμμή ενός χιλιομέτρου από γεώτρηση της ΔΕΥΑΖ και το βάθος του υδροφόρου ορίζοντα ήταν μόλις στα 35 μέτρα. Ας σκεφτεί κάποιος ότι το αντίστοιχο βάθος του υδροφόρου ορίζοντα στον Λίβα είναι 700 μέτρα. Αν λοιπόν ξεκινούσα έργα στον Αγαλά, ήταν βέβαιο ότι θα είχαμε νέες προσφυγές και δεν θα προχώραγε τίποτα. Θυμίζω ότι επί των ημερών μας ο Σκοπός λειτουργούσε νόμιμα, άρα δεν είχαμε λόγους να βιαστούμε για κάτι, συν του ότι στον Σκοπό είχαμε φτιάξει δύο νέα κύτταρα. Δεν είχαμε κατά συνέπεια πρόβλημα τότε με τον Σκοπό.
Αν είχαμε εκλεγεί εκ νέου Δημοτική Αρχή, δεν θα καθυστερούσαμε καθόλου τις διαδικασίες για τον Λίβα. Θα ξεκινούσαμε άμεσα, αφού θα είχαμε το πράσινο φως του ΣτΕ. Θα είχαμε δρομολογήσει άμεσα και την ενδιάμεση και την οριστική λύση. Σήμερα ο εργολάβος θα δούλευε στον Λίβα.
Είχα επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν την απουσία των φορέων της Ζακύνθου για το πρόβλημα των απορριμμάτων. Είχα επισημάνει την απάθειά τους, αλλά έστω και τώρα ευαισθητοποιήθηκαν όλοι.
Δεν ήμουν παρών στη χθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων, με είχε εκπροσωπήσει ο κ. Αβράμης, ο οποίος και διατήρησε τις επιφυλάξεις του στις προτάσεις του Δημάρχου. Ο κ. Κολοκοτσάς ζήτησε να πάμε όλοι μαζί στα Υπουργεία και να πιέσουμε για να δοθεί λύση. Κατ αρχάς δεν είναι θέμα χρημάτων η λύση του προβλήματος. Το θέμα είναι τι κάνουμε για την ενδιάμεση λύση και κυρίως τι κάνουμε αύριο το πρωί. Ο Λίβας είναι η λύση του αδιεξόδου.»