Στημένη υπόθεση, καλυπτόμενη από διαγωνισμό η αντιμικροβιακή θωράκιση του νοσοκομείου Ζακύνθου
Τε 5/04/2023
«Άκουσα με προσοχή τον κ. Βαρυπάτη, αλλά εδώ έχουμε μόνο κάποιες δικές του δηλώσεις επί του θέματος, δεν έχουμε ένα επίσημο δελτίο τύπου από το Νοσοκομείο, μια επίσημη απάντηση για τις επιστρώσεις χαλκού στις επιφάνειες του ιδρύματος.
Χάρηκα που άκουσα τον κ. Βαρυπάτη γιατί για την υπόθεση εργολαβίας που δόθηκε σε υπάλληλο του Νοσοκομείου, πράγματι ο ίδιος είχε αντιδράσει, έχοντας δίκιο στα όσα είχε πει, αλλά τότε δεν υπήρξε κάποια σοβαρή αντίδραση από την διοίκηση. Η ΕΔΕ προκλήθηκε μετά από τη δική μας αντίδραση. Αν δεν είναι έτσι, ας μας δώσουν στη δημοσιότητα την ημερομηνία, που δόθηκε η εντολή για ΕΔΕ.
Θα διαφωνήσω όμως στα όσα είπε ο κ. Βαρυπάτης για το θέμα της επίστρωσης χαλκού στις επιφάνειες του Νοσοκομείου.
Η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, δεν στηρίχθηκε μόνο στο δημοσίευμα της Data Journalists, αλλά και στη σύμβαση που έγινε με την εταιρεία «Ελληνικός Χαλκός». Έγινε δύο φορές απόπειρα ηλεκτρονικού διαγωνισμού και στον πρώτο δεν υπήρξε καμιά συμμετοχή, ενώ στον δεύτερο εμφανίστηκε μόνο η «Ελληνικός Χαλκός» ως η μόνη προσφέρουσα. Εδώ ενδέχεται να υπάρχει μεθόδευση.
Το Νοσοκομείο έκανε με τη μορφή πακέτου τέσσερις παρεμβάσεις, την πύλη αντί μικροβιακής θωράκισης, το μηχάνημα παραγωγής υπόχλωριόδους νατρίου για απολύμανση, τα φίλτρα στον κλιματισμό και την επίστρωση με χαλκό κάποιων επιφανειών με συνολικό κόστος 259 χιλιάδες ευρώ. Αφού και τα τέσσερα αυτά προϊόντα τα διέθετε η «Ελληνικός Χαλκός» γιατί δεν εμφανίστηκε στον πρώτο διαγωνισμό και εμφανίστηκε μόνο στον δεύτερο; Αν είχε εμφανιστεί στον πρώτο διαγωνισμό δεν θα είχε κηρυχθεί άγονος και δεν θα είχε κατοχυρωθεί ως η μόνη προσφερόμενη εταιρεία στον δεύτερο διαγωνισμό.
Τα ISO των εταιρειών δεν ελέγχονται ή αν θέλετε, με έναν μόνο προσφέροντα σε διαγωνισμό ελέγχονται πιο χαλαρά. Σύμφωνα με τη σύμβαση έγινε επιχάλκωση σε όλο το Νοσοκομείο της Ζακύνθου, δηλαδή σε 16.500 επιφάνειες; Δηλαδή για λίγα μόλις τετραγωνικά εκατοστά επίστρωσης, στα πόμολα, στις πόρτες των θαλάμων και των ιατρείων, ή στις βρύσες, το κόστος είναι έξι ευρώ για κάθε επιφάνεια;
Μιλάμε για νοσοκομεία και όχι για ξενοδοχεία που βάζει κάποιος ένα διακοσμητικό. Δεν υπάρχει ενιαίο επιστημονικό πρωτόκολλο από το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή της αντί μικροβιακής θωράκισης; Αν υπήρχε, γιατί δεν έγινε η ίδια διαδικασία σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας; Αν δεν υπάρχει ενιαίο επιστημονικό πρωτόκολλο τότε γιατί χρειαζόταν να κάνουμε όλη αυτή τη δαπάνη στο δικό μας νοσοκομείο, γιατί αυτό έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία των Νοσοκομείων;
Άρα ήταν μια στημένη υπόθεση, στην ουσία έγινε ανάθεση, καλυπτόμενη από έναν διαγωνισμό. Είναι η λογική της αρπαχτής και του πλιάτσικου. Όπου μπορούσαν έκαναν υπέρβαση ποσού και υπέρβαση επιφανειών. Ξεκάθαρα μιλάμε και πάλι για γαλάζιες ακρίδες και λυπάμαι που ο κ. Βαρυπάτης τις υπερασπίστηκε. Φυσικά και ξαναλέω ότι υπάρχουν έντιμα άτομα στο Δ.Σ του Νοσοκομείου Ζακύνθου, όπως ο κ. Βαρυπάτης. Γιατί δεν παίρνει θέση για όλα αυτά ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης;»