Current track

Title

Artist

Background

Νικήτας Σπίνος
Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζακύνθου

Τα Δ.Δ. Ελατίων, Αρτεμισίων και Αλυκών δεν έχουν νερό – Αρχές Απριλίου η λύση στο πρόβλημα

Τρ 29/03/2022


  • Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Ζαρκάδη, γνώριζε το αντικείμενο, είχε συντάξει τους φακέλους των έργων που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση
  • Σεβαστή η απόφασή του παραιτηθεί από Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ
  • Οφείλουμε να προσλάβουμε ειδικό επιστήμονα που θα λειτουργεί τον βιολογικό
  • Είμαστε σε συζητήσεις για να αλλάξουμε πάροχο στην ΔΕΥΑΖ αφού διακανονίσουμε το χρέος μας στη Volterra
  • Σε καμιά περίπτωση δεν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από την μη εκτέλεση των έργων
  • Την Παρασκευή η απόφαση για το έργο ύδρευσης της οδού Φιλικών

«Αρκετές περιοχές στα Δημοτικά διαμερίσματα Ελατίων, Αρτεμισίων και Αλυκών δεν έχουν νερό. Κάνουμε μια πολύπλευρη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με τις τέσσερεις υδροφόρες του Δήμου μεταφέρουμε νερό στις δεξαμενές, για να περιορίσουμε το πρόβλημα, το οποίο βέβαια δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, μεταφέρουμε νερό και σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλιώς.

Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων γιατί έχουν γίνει δοχείο παραπόνων. Έχουμε κάνει μια πρώτη νομική κίνηση κατά της Volterra, συντάξαμε ένα εξώδικο και συμπληρώνουμε τον φάκελο για να καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα. Πιέζουμε συνεχώς για να κερδίσουμε χρόνο, ενώ προσπαθούμε να εισπράττουμε ότι περισσότερο μπορούμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΖ. Ταυτόχρονα είμαστε σε συζητήσεις για να αλλάξουμε πάροχο, ήδη έχουμε μιλήσει με μια μεγάλη εταιρεία, η οποία προτίθεται να συνεργαστεί μαζί μας, αφού προηγουμένως επιτύχουμε έναν διακανονισμό με τη Volterra. Αρχές Απριλίου θα έχουμε τη λύση στο πρόβλημα του νερού, δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί περαιτέρω αυτή η ιστορία.

Στη ζωή, στη δουλειά, στη καθημερινότητα, ουδείς είναι αναντικατάστατος. Σαφώς ο φίλος μου Γιώργος Ζαρκάδης, που χθες παραιτήθηκε από Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, γνώριζε ως επιστήμονας το αντικείμενο, είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και ήταν αυτός που είχε συντάξει τους φακέλους για τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Τρίτσης». Αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να παραιτηθεί, είναι σεβαστή η απόφασή του, αλλά αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Οφείλουμε να προσλάβουμε έναν ειδικό επιστήμονα που θα λειτουργεί τον βιολογικό.

Η προσπάθεια μας να συγκεντρώσουμε χρήματα για να εξοφλήσουμε τα χρέη μας στην Volterra δεν αφήνει πίσω τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΖ. Το νερό που μέσω του δικτύου ύδρευσης φτάνει στα σπίτια μας χλωριώνεται κανονικά όπως επίσης φροντίζουμε να λειτουργεί κανονικά και ο βιολογικός. Δουλεύουμε σήμερα για να μην υπάρξει πρόβλημα το καλοκαίρι.

Δεν έχω συζητήσει τίποτα με τον Δήμαρχο για τη θέση του Αντιπροέδρου στη ΔΕΥΑΖ. Το θέμα δεν είναι ποιος θα αναλάβει τον ρόλο και την καρέκλα, αλλά ποιες είναι οι δυνατότητες του για να μπορεί να προσφέρει.

Η θέση του παραιτηθέντα πριν από περίπου έναν χρόνο κ. Λυκουργιώτη υπευθύνου για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν έχει σχέση με την παραίτηση του κ. Ζαρκάδη. Αυτή η θέση έχει ήδη πληρωθεί εσωτερικά, από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τα πάνε πολύ καλά.

Σε καμιά των περιπτώσεων το Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ δεν έχει λειτουργήσει παράτυπα. Από τότε που έγινε η δημοπράτηση του έργου ύδρευσής στην οδό Φιλικών, μέχρι την ώρα για την υλοποίηση του, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στο κόστος ενέργειας που επηρέασε άμεσα και τις τιμές των υλικών. Εξυπηρετώ τα συμφέροντα του Δήμου και της ΔΕΥΑΖ και όχι των εργολάβων. Πιστεύω ότι ο ανάδοχος εργολάβος που κέρδισε τον διαγωνισμό προσφέροντας έκπτωση 40% δεν θα μπορούσε σε καμιά των περιπτώσεων να υλοποιήσει το έργο. Για την καθυστέρηση που υπήρξε στην όλη διαδικασία για το συγκεκριμένο έργο, έχει ξεκινήσει ΕΔΕ στον Δήμο η οποία και θα αποφανθεί αν προκύπτουν ευθύνες σε εργαζόμενους. Την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και εκεί θα αποφασίσουμε αν θα επαναδημοπρατήσουμε τελικά ο έργο στην οδό Φιλικών ή αν θα το υλοποιήσει ο εργολάβος που έδωσε 7% έκπτωση.

Το άλλο επίμαχο έργο ύδρευσης, που αφορά την ορεινή Ζάκυνθο, για την υλοποίηση του οποίου στον πρώτο διαγωνισμό δόθηκε έκπτωση 48%, επαναδημοπρατήθηκε, άνοιξαν οι φάκελοι των προσφορών και η μεγαλύτερη έκπτωση που προσφέρθηκε ήταν 22%. Αυτό το έργο επηρεάζει και αυτό της οδού Φιλικών. Από αυτές τις εξελίξεις, εμείς θεωρούμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την κοπή των χόρτων και στον δρόμο του αεροδρομίου και στον Λόφο του Στράνη. Το κόψιμο των χόρτων έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όταν μειωθούν και οι βροχές.

Τώρα που απομακρύνεται η πανδημία, θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία για την έκδοση άδειας πιστοποιητικού πυρασφάλειας για το νέο θέατρο. Σε λίγες ημέρες θα έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, άλλωστε για τις 9 Απριλίου έχουμε προγραμματίσει εκδήλωση με μουσικό συγκρότημα από τη Λευκίμη Κέρκυρας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: