Τα υψηλά επίπεδα λεγεωνέλλας που εμφανίστηκαν στο νερό του νοσοκομείου αντιμετωπίστηκαν άμεσα
Τε 4/01/2023
«Δεν συμμερίζομαι απόλυτα τον υψηλό βαθμό ανησυχίας που έχουν κάποιοι με την ύπαρξη λεγεωνέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου. Στα πλαίσια των τακτικών και προγραμματισμένων ελέγχων της ποιότητας του νερού που διενεργεί το Νοσοκομείο βάση πρωτοκόλλου δύο φορές τον χρόνο, Ιούνιο και Δεκέμβριο, και ενώ στον έλεγχο που είχαμε κάνει τον περασμένο Ιούνιο τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, στον πρόσφατο έλεγχο που κάναμε στις 6 Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα του οποίου λάβαμε στις 21 Δεκεμβρίου, ανιχνεύθηκαν υψηλότερα από τα συνήθη, επίπεδα λεγεωνέλλας στο νερό.
Αντιμετωπίσαμε το θέμα άμεσα. Επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Βανταράκη, και βάση των επιστημονικών δεδομένων που είχαμε τον ενημερώσαμε για τις ενέργειες που ακολουθήσαμε ώστε να μειώσουμε τα επίπεδα της λεγεωνέλλας. Παράλληλα, η ιδιωτική εταιρεία OSMO που εξειδικεύεται στην επεξεργασία ύδατος Νοσοκομείων, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί εξ άπαντος το πρόβλημα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε λίγες ημέρες, θα κάνουμε και νέο έλεγχο για να δούμε τα επίπεδα του βακτηριδίου.
Ενδεχομένως κανείς να μην μπορεί να πει με ακρίβεια, τους λόγους που εμφανίστηκαν υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα της λεγεωνέλλας στο νερό του νοσοκομείου.
Σε ότι αφορά τη Ζάκυνθο αλλά και τη χώρα γενικότερα, έχουμε μια σταθερότητα σε ότι αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού. Βάση των αριθμητικών στοιχείων, των δηλωμένων κρουσμάτων στη Ζάκυνθο το τελευταίο δίμηνο, είχαμε 280 κρούσματα τον Νοέμβριο και 310 τον Δεκέμβριο, κάτι που δείχνει ότι έχουμε μια σταθερότητα. Επίσης, ο αριθμός των νοσηλειών είναι σε χαμηλά επίπεδα, αφού κατά μέσο όρο έχουμε δύο με τρεις νοσηλευόμενους στη Κλινική COVID του Νοσοκομείου. Σήμερα έχουμε και έναν ασθενή που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ COVID. Αν τώρα κάποιος κρύβει ότι νοσεί από COVID, δεν δηλώνει το κρούσμα και περιφέρεται ανάμεσά μας, αυτό είναι εγκληματικό.
Κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Κίνα. Όλοι ανησυχούν αν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του ιού, αν και έχουμε πει πως κάθε νέα μετάλλαξη είναι πιο ήπια από το αρχικό στέλεχος, αλλά ίσως να είναι πιο μεταδοτική.
Τώρα μπαίνουμε στη φάση και του 5ου εμβολίου. Από το 4ο προς το 5ο εμβόλιο θα πρέπει να έχουν περάσει τρεις μήνες. Δεν λέμε ότι κάθε τρεις μήνες πρέπει να εμβολιάζεται κάποιος. Το επαναληπτικό εμβόλιο δεν είναι η αναμνηστική δόση. Για παράδειγμα, το 5ο εμβόλιο περιέχει στοιχεία που αντιμετωπίζουν τις νέες μεταλλάξεις, τις γνωστές έως σήμερα. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου έχει επάρκεια σε φάρμακα.»