Τάσος Μπουρσαλίδης: Eλεγχόμενη στάθμευση δεν σημαίνει και επιβολή πληρωμής- μεταφέρουν τα βάρη στους δημότες
Πε 29/01/2026
• Η Δημοτική Αρχή ευθυγραμμίζεται με την κυβερνητική πολιτική.
• Η ελεγχόμενη στάθμευση αποθαρρύνει την τοπική εμπορική κίνηση.
• Η έλλειψη επαρκούς αστικής συγκοινωνίας δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών στην πόλη.
• Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν λύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
• Ο έλεγχος της στάθμευσης δεν ταυτίζεται με την επιβολή πληρωμής.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΙΓΜΑ 97,6, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Τάσος Μπουρσαλίδης, αναλύει τις συνέπειες της ελεγχόμενης στάθμευσης στο νησί. Όπως επισημαίνει, τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πόλης, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά τους δημότες και την τοπική αγορά.
Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, επιδιώκοντας να ενισχύσει τα έσοδα του Δήμου αντί να διεκδικήσει στήριξη από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Έτσι, τα οικονομικά βάρη μεταφέρονται στους πολίτες, ενώ ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις και ο τουριστικός τομέας.
Η ελεγχόμενη στάθμευση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την αύξηση των δημοτικών εσόδων, χωρίς να επιλύεται το πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Αντίθετα, η εφαρμογή της αναμένεται να πλήξει σοβαρά την εμπορική κίνηση στο κέντρο της πόλης, απομακρύνοντας τους καταναλωτές προς τα μεγάλα καταστήματα εκτός Ζακύνθου.
Υπογράμμισε τις δυσκολίες πρόσβασης στην πόλη, καθώς η μείωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ έχει καταστήσει την αστική συγκοινωνία μη λειτουργική. Όπως ανέφερε, «όταν το λεωφορείο περνάει σπάνια, η πρόσβαση στην πόλη είναι πρακτικά αδύνατη». Η περσινή εμπειρία από τα περιφερειακά πάρκινγκ έδειξε ότι τα δρομολόγια είχαν καθυστερήσεις που ξεπερνούσαν τη μία ώρα.
Επεσήμανε πως η ουσιαστική λύση βρίσκεται στη δημιουργία τακτικής και αξιόπιστης δημόσιας συγκοινωνίας από τα χωριά προς την πόλη, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Μόνο έτσι οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης. Όπως υπογράμμισε, η πολιτική της αναζήτησης εσόδων από τις τσέπες των δημοτών είναι άδικη και μη βιώσιμη, καθώς οι πολίτες έχουν ήδη επιβαρυνθεί μέσω της φορολογίας. Η κυβέρνηση, μεταφέρει τις ευθύνες στους Δήμους, οι οποίοι στη συνέχεια ζητούν πρόσθετα χρήματα από τους πολίτες για υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει.
Οι μικροί έμποροι, που στηρίζουν την οικονομία του νησιού κατά τη χειμερινή περίοδο, ζητούν συνεννόηση και κοινή δράση για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των μέτρων που ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές. Ο στόχος δεν είναι η απόρριψη της έννοιας της ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά η αμφισβήτηση του εισπρακτικού της χαρακτήρα και της μετακύλισης των βαρών στους πολίτες.
Κατέληξε ότι η δημοτική πολιτική πρέπει να εστιάζει στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και όχι στη δημιουργία επιπλέον φορολογικών πιέσεων. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η παγίωση της λογικής του «όφελος – κόστος» οδηγούν σε αδιέξοδο, ενώ χρειάζονται πραγματικά μέτρα στήριξης των επαγγελματιών και των δημοτών.
Η συνέντευξη του Τάσου Μπουρσαλίδη αναδεικνύει την ευρύτερη ανάγκη επαναπροσδιορισμού των δημοτικών πολιτικών με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Η ισότιμη πρόσβαση στην πόλη, η δίκαιη φορολογική κατανομή και η ουσιαστική δημόσια συγκοινωνία αποτελούν, τα θεμέλια μιας βιώσιμης λύσης.