Current track

Title

Artist

Background

Θοδωρής Κάρδαρης (Διευθυντής ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου)

Δε 14/05/2018



«Για να πούμε ότι κάνουμε μια αξιοπρεπή αποκομιδή των απορριμμάτων, χρειαζόμαστε 80 με 90 άτομα προσωπικό, όταν σήμερα διαθέτουμε 30 με 35 άτομα.

Την πρώτη Απριλίου βρεθήκαμε με περίπου 40 εργαζόμενους λιγότερους από πέρυσι. Αυτό συνέβη διότι μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια με εποχικό προσωπικό, αποφασίστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο να προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Για την Ζάκυνθο προβλέπονται 20 θέσεις, έγινε ο διαγωνισμός αλλά σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τους τέσσερεις εξ αυτών, που κατάγονται από τη Ζάκυνθο, οι υπόλοιποι 16 περιμένουν τον οριστικό διορισμό τους. Κατά συνέπεια, σήμερα έχουμε 36 άτομα λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι

Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Ο περιορισμένος αριθμός του προσωπικού που διαθέτει ο φορέας για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε συνδυασμό με τις περιορισμένες διαθέσιμες πιστώσεις, που μεταξύ άλλων δεν αρκούν και για τη συντήρηση οχημάτων και μηχανημάτων, είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Προσπαθούμε να κάνουμε μια συνολική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΦΟΔΣΑ, με πιθανά έναν συνδυασμό λύσεων που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει την ανάθεση μέρους της αποκομιδής σε ιδιωτικά συνεργεία, και την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις. Στην Κέρκυρα και αλλού ο δήμος προχώρησε σε σύμπραξη με ιδιώτες για την αποκομιδή.
Η σύμπραξη με τον ιδιώτη μπορεί να γίνει με απευθείας αναθέσεις. Ο ιδιώτης μπορεί να χρησιμοποιήσει δικά του οχήματα και εξοπλισμό ή ακόμη και τα δικά μας οχήματα.
Αν το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας, θεωρείται σχεδόν άμεσα εκτελεστέος, αν και θα χρειαστεί η έγκριση και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ωστόσο εμείς θα μπορέσουμε στον ενδιάμεσο χρόνο να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες.   

Τα ογκώδη απορρίμματα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, μαζεύουμε όσα μπορούμε. Πρέπει να βοηθήσουν και οι επιχειρήσεις, αν για παράδειγμα ένας πολίτης αγοράσει ένα καινούργιο πλυντήριο, τότε το κατάστημα που θα του το πουλήσει, οφείλει να παραλάβει το παλιό ή χαλασμένο πλυντήριο του πελάτη για να το οδηγήσει στην ανακύκλωση συσκευών.

Η τελευταία αυτοψία που έκανε στην κινητή μονάδα επεξεργασίας, στον Λίβα, το κλιμάκιο του ΚΕΠΕ της Περιφέρειας, εντόπισε και κατέγραψε κάποιες παρατηρήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την λειτουργία της μονάδας. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις και θα το κάνουμε.
Η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης αφορά το μεγάλο και οριστικό έργο, όχι το υπάρχων της ενδιάμεσης διαχείρισης.
Οι περιβαλλοντικοί όροι προβλέπουν είτε στέγαστρο, είτε συστήματα πλύσης, εμείς σήμερα ακολουθούμε το δεύτερο και έχουμε δρομολογήσει να κάνουμε και το πρώτο. Μάλιστα στις 19/4/2018 εγκρίθηκε η μελέτη για τη στέγαση των χώρων εναπόθεσης των απορριμμάτων.
Επειδή είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές να ξεχωρίσεις τα όμβρια από τα στραγγίδια, εμείς τα συλλέγουμε όλα μαζί και τα πάμε στην υπόγεια δεξαμενή.
Τα δέματα που σκίζονται τα δεματοποιούμε εκ νέου με τον δεματοποιητή που μας έχει παραχωρηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία δόθηκε απευθείας από το υπουργείο εσωτερικών, ενώ προσπαθούμε να προμηθευτούμε και έναν ακόμη συμπληρωματικό δεματοποιητή.
Στις 18/12/2017 καταθέσαμε τον πρώτο φάκελο στη Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα μέτρα πυροπροστασίας και πυρασφάλειας και στη συνεχεία καταθέσαμε δεύτερο φάκελο. Έχει ένα πρόβλημα η Πυροσβεστική σε σχέση με το που θα κατατάξει τη μονάδα αλλά αυτή η καθυστέρηση δεν αποτελεί δική μας ευθύνη.

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να δυσφημείται ένα έργο. Δεν έχει κανείς την πρόθεση να γίνει ένας ΧΑΔΑ στον Λίβα. Θα μπει ένα τέλος στη συστηματική δυσφήμιση του Λίβα, που προφανώς γίνεται για πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες. Δεν δεχόμαστε απειλές εναντίον δημοσίων υπαλλήλων.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background