Current track

Title

Artist

Background

Tίνα Κάνδηλα (Γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου)

Πα 31/03/2017


«Αποφασίσαμε 3ωρη καθημερινή στάση εργασίας από την ερχόμενη Δευτέρα. Δεν υπήρχε περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην αντιδράσουν μπροστά σε μία τέτοια απόφαση της διοίκησης. Αυτό το εντέλλεστε της Διοίκησης του Νοσοκομείου θυμίζει άλλες εποχές. Το Επιστημονικό Συμβούλιο από την αρχή έκανε τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των χειρουργείων, οι προτάσεις αυτές δεν εισακούστηκαν, οπότε με το εντέλλεσθε ήταν λογικό κι έπρεπε να το περιμένει η διοίκηση ότι οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν.

Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι πιστοποιήσεις έχουν γίνει και όντως έχουν γίνει και κανένας δεν τις αναιρεί, όμως επειδή συνέχεια ακούμε ότι οι πιστοποιήσεις έγιναν και όλες αυτές οι πιστοποιήσεις έγιναν μέσα σε τρεις μήνες ενώ θα μπορούσαν αν είχαν γίνει μέσα σε ένα χρόνο, αυτοί οι έλεγχοι έπρεπε να γίνονται κάθε χρόνο, οπότε δεν μας έκανε κανένας χάρη που έκανε τις πιστοποιήσεις και τους ελέγχους, κάθε χρόνο έπρεπε να γίνονται αυτές οι πιστοποιήσεις, στα δίκτυα στον κλιματισμό, στα μηχανήματα και αλλού.
Εδώ όμως υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ένας θάνατος και άλλα τέσσερα περιστατικά που παρουσίασαν κάποια προβλήματα. Πέρα από τις πιστοποιήσεις, οι γιατροί και η επιστημονική επιτροπή που έχει οριστεί από το υπουργείο πρότεινε μία ιδιαίτερη εξέταση έναν τοξικολογικό έλεγχο δικτύων. Αυτός ο έλεγχος δεν έχει γίνει.
Για να καταγραφεί κάποιο περιστατικό στην βιβλιογραφία χρειάζεται ένα περιστατικό, δεν αποκλείεται τίποτα, γιατί το αποκλείουν; Επειδή όπως λένε δεν αναφέρεται σε καμία βιβλιογραφία σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί;
Αφού το ζητούν και δεν είναι κόστος, γιατί να μην γίνει αυτός ο έλεγχος; Ποιος ο λόγος; Δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί δεν το κάνουν.

Ας περιμένουμε να δούμε από το πόρισμα της ΕΔΕ αν τα περιστατικά είναι πέντε ή ένα, ας μην προκαταβάλει κανένας το πόρισμα.

Υπάρχει έγγραφη εντολή του υπουργού η του διοικητή της 6ης ΥΠΕ που να ζητάει να λειτουργήσουμε με το συγκεκριμένο τρόπο που μας λέει η διοίκηση;

Ο κ. Πολάκης στην συνάντησή με το επιστημονικό συμβούλιο συμφώνησαν κάποια πράγματα. Συμφώνησαν την επαναλειτουργία των χειρουργείων σε τρία στάδια. Έτσι βγήκαν μέσα από την αίθουσα του Δ.Σ. και ο κ Πολάκης και το επιστημονικό συμβούλιο, ότι προχωράμε στην επαναλειτουργία των χειρουργείων σε τρία στάδια. Έγγραφο επειδή ζητήθηκε να μην κρατηθούν πρακτικά δεν υπάρχει, επειδή ήταν επιστημονικό συμβούλιο σε συνάντηση με τον κ Πολάκη. Κρατάω επιφυλάξεις για το αν ζητήθηκε να μην κρατηθούν πρακτικά, σίγουρα όμως δε κρατήθηκαν.
Έγινε μια συζήτηση και η συζήτηση τέλειωσε με το πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου να λέει ότι είμαστε άντρες και κρατάμε το λόγο μας.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο υπουργός παραπλάνησε το Δ.Σ. του νοσοκομείου ή αν μετά στην συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν κάποια άλλα πράγματα και εκεί άλλαξε γνώμη ο υπουργός. Δεν ξέρω πως θα χειριστούμε εμείς και πως θα το χειριστεί και το επιστημονικό συμβούλιο αυτή την αλλαγή της συμφωνίας.

‘Ήμουν μπροστά στην συζήτηση με τον κ. Πολάκη και το επιστημονικό συμβούλιο, σε όλη την διαδικασία. Ο κ. Πολάκης συμφώνησε στην επαναλειτουργία των χειρουργείων σε τρία στάδια και το πήρε πίσω.
Αρχικά μας είπε να ξεκινήσουμε με τον τρόπο μας μας λέει τώρα η διοίκηση, με το δίκτυο στην μαίευση και φιάλες στον πίνακα των χειρουργείων, έξω από τις χειρουργικές αίθουσες. Του εξήγησαν για πιο λόγο δεν μπορούν να ακολουθήσουν την πρότασή του, το δέχτηκε και τους είπε «Ωραία, δέχομαι ότι θα νιώθετε πιο ασφαλείς αν ξεκινήσετε με φιάλες, ξεκινήστε με φιάλες, προχωράμε στα τρία στάδια, δέχομαι την πρότασή σας, αρκεί να ξεκινήσετε.»
Βγαίνοντας όμως από την αίθουσα στην συνάντηση που είχε με μέλη του Δ.Σ. ή άλλαξε γνώμη, ή του άλλαξε γνώμη η διοίκηση, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Εμείς ξέρουμε ότι η συμφωνία αυτή που έγινε μέσα στην αίθουσα του Δ.Σ. δεν τηρήθηκε.

Επειδή μου λέτε ότι σήμερα έγινε μια καισαρική στο νοσοκομείο να σας πω ότι στην αίθουσα της μαίευσης δεν είχαμε επιπλοκές και να σας θυμίσω ότι στα άλλα περιστατικά, αυτά που παρουσίασαν πρόβλημα, δεν το παρουσίασαν διενχειρητικά, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Στην αίθουσα της μαίευσης δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό, στις κεντρικές αίθουσες των χειρουργείων παρουσιάστηκαν τα προβλήματα.
Αλλά εγώ θα θέσω το εξής ερώτημα, από την στιγμή που τα δίκτυα είναι ασφαλή, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, αφού διαφωνούν με την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου, γιατί δεν συνδέουν και τις κεντρικές αίθουσες με τα δίκτυα, γιατί πάμε με δύο διαφορετικούς τρόπους;

Ανεβαίνοντας τον πρώτο όροφο του νοσοκομείου υπάρχουν διακλαδώσεις στο δίκτυο και φεύγουν άλλα δίκτυα για την μαίευση και άλλα για τα χειρουργεία. Είναι εντελώς διαφορετικός ο χώρος της μαίευσης από αυτόν των χειρουργείων. Δεν γνωρίζω αν επικοινωνεί το δίκτυο της μαίευσης με αυτό των χειρουργείων, νομίζω όμως ότι δεν επικοινωνεί.

Είναι απόφαση του συλλόγου εργαζομένων να ζητήσουμε την παραίτηση της διοίκησης, δεν είναι μια απόφαση που την πήραμε εχθές και θα την πάρουμε πίσω σήμερα.

Κατά την διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ήταν παρόντες τριάντα με σαράντα άτομα επί συνόλου 180 εργαζόμενων. Οι συνελεύσεις μας ποτέ δεν έχουν πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή, γιατί είναι τέτοιες οι ώρες που γίνονται που  οι εργαζόμενοι δεν αφήνουν εύκολα τα τμήματα, ήταν μία έκτακτη γενική συνέλευση που η απόφαση για να γίνει πάρθηκε προχτές και έγινε χτες, οπότε δεν είχαμε και χρόνο να την προετοιμάσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Παρόλα αυτά είχαμε και αρκετό κόσμο.

10 με μία το πρωί από την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιούμε καθημερινά στάση εργασίας. Για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό είμαστε βέβαια όλοι στο νοσοκομείο, όμως για το τακτικό περιστατικό 10 με 1 οι εργαζόμενοι έχουν στάση εργασίας. Δεν ξέρω αν κάνουν στάση εργασίας όλοι οι γιατροί αλλά επειδή ρωτήθηκα χθες από αρκετούς γιατρούς τα τακτικά ιατρεία θα είναι κλειστά.»