Tήρηση των μέτρων προφύλαξης, για να προστατεύσουμε και την αδυναμία που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας
Τε 1/04/2020
«Η 6η ΥΠΕ είχε πάντα την διάθεση να υφαρπάζει τον εξοπλισμό από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας και να τα πηγαίνει στην Πάτρα και σε άλλα Νοσοκομεία αναφοράς, αυτό συμβαίνει ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό. Πάντα λειτουργούσε με την λογική, όχι να ενισχύσει τα Νοσοκομεία μας, αλλά να τα αποδυναμώνει. Αφαίρεσαν τον εξοπλισμό της ΜΕΘ από την Λευκάδα και το ίδιο έκαναν και στη Κεφαλονιά.
Η ΜΕΘ στην Ζάκυνθο άνοιξε, υπό την απειλή ότι θα επιστρέφαμε πάρα πολλά χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά βέβαια και υπό την σκιά των πέντε αρχικών κρουσμάτων που είχαν ανακοινωθεί. Πρέπει όμως τώρα να ενισχυθεί και ουσιαστικά η ΜΕΘ Ζακύνθου, να στελεχωθεί με προσωπικό και να παραμείνει ανοιχτή και μετά την κρίση με τον Κορωνοϊό.
Με τη λογική των τρεισήμισι χιλιάδων προσλήψεων που ακούμε από την Κυβέρνηση, θα έπρεπε να έχουν έρθει στα Νοσοκομεία μας τουλάχιστον εξήντα γιατροί. Αντίθετα μόλις πέντε γιατροί έχουν έρθει στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας, τέσσερεις στην Κέρκυρα και ένας στην Ζάκυνθο.
Επειδή φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία στη προσέλκυση γιατρών, αφού διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, εμείς προτείνουμε να διπλασιάσει η Περιφέρεια το ποσό του επιδόματος των 350 ευρώ που δίνει στους επικουρικούς γιατρούς που έρχονται στα Ιόνια Νησιά, ως ένα επιπλέον κίνητρο.
Εμείς πρώτοι είχαμε θέσει από το 2016 το θέμα της επανασύστασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μάλιστα είχαμε τότε συγκρουστεί με Υπουργούς της τότε Κυβέρνησης. Είπαμε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι δεν χρειάζεται τώρα να συζητήσουμε εκ νέου το ζήτημα, αφού το θέμα το έχει ήδη παγώσει η Κυβέρνηση.
Λογικά, με μια Περιφερειάρχη από την Ζάκυνθο, όπως είναι η κα Κράτσα, θα έπρεπε να έβλεπε διαφορετικά τα πράγματα για έναν φορέα διαχείρισης όπως είναι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, που παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι ένα σύμβολο της περιβαλλοντικής προστασίας. Αντί αυτού, βλέπουμε την κα Κράτσα να δέχεται να καταργηθεί αυτός ο φορέας, να μην ενδιαφέρεται για το συμφέρον της Ζακύνθου και να ακολουθεί αυτό που επιτάσσει η Κυβερνητική γραμμή. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του ΕΘΠΖ; Τι θα γίνει με τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, που επίσης θέλουν να καταργήσουν; Κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι αυτών των φορέων να μείνουν χωρίς εργασία και δεν ενδιαφέρεται για το ζήτημα η Περιφέρεια, ως όφειλε.
Υπήρξε μια φυσιολογική αναταραχή στην Κεφαλονιά, όταν και ανακοινώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού. Υπήρξε και η σχετική διαδικασία ιχνηλάτης του περιβάλλοντος του συμπολίτη μας, ο οποίος είναι σε κατ οίκον περιορισμό, με ήπια συμπτώματα.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: