Αυτοψίες σε σημεία που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις
Έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ για τις αντιπλημμυρικές υποδομές
Πέντε εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση του οδικού δικτύου
Προχωρούν οι κυκλοφοριακοί κόμβοι σε σημεία υψηλού κινδύνου
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αυτοψίες της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας σε πολλά σημεία του νησιού, όπου χρήζουν παρεμβάσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κώστας Καποδίστριας, σε συνέντευξή του στον ΣΤΙΓΜΑ 97,6.
Όπως είπε, οι αυτοψίες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δέκα ημέρες, ενώ αντίστοιχη διαδικασία είχε γίνει και πέρυσι, γεγονός που παρέχει έναν οδηγό για τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις.
Μεταξύ των βασικών σημείων που αναφέρθηκαν, είναι η γέφυρα του Ξιφίτα, η οποία έχει καθαριστεί τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, η γέφυρα της Παλαιοκαμάρας, του Λάγιου και του Ούγκαρου στην περιοχή του Καλπακίου, καθώς και άλλα σημεία.
Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η παρουσία αναδόχου, ο οποίος θα διαθέσει μεγάλο μηχάνημα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί βαθύτερος καθαρισμός στα συγκεκριμένα σημεία.
Παράλληλα, έχουν γίνει αυτοψίες σε περιοχές όπου υπάρχουν ρέματα. Ανέφερε ότι πέρασε προσωπικά από την Αγία Μαρίνα, το Βουγιάτο, το Γαλάρο, τον Αγγερικό και τα Πηγαδάκια, προκειμένου να εντοπιστούν οι ανάγκες και να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης μεγάλης βροχόπτωσης.
Διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις δεν αφορούν το έργο των δύο εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αποτελούν βοήθεια της Περιφέρειας προς τον Δήμο, από δικούς της πόρους, για ειδικές παρεμβάσεις με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για μικροαναθέσεις, οι οποίες γίνονται ανάλογα με τη διαδικασία και τα σημεία όπου κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση.
Για τα μεγαλύτερα έργα, αναφέρθηκε στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίησή τους. Όπως είπε, απαιτείται να γίνει μελέτη, να επικαιροποιηθεί, να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου.
«Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα», σημείωσε, αναφερόμενος και στα έργα που είχαν ανακοινωθεί πέρυσι στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο της Περιφέρειας και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε ερώτηση γιατί οι συγκεκριμένες μικροπαρεμβάσεις φτάνουν να πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και όχι νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι, εξήγησε ότι μέχρι τον Αύγουστο υπήρχαν εργασίες καθαρισμού χόρτων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πρόληψη ανήκει στον Δήμο και η αντιμετώπιση ανήκει στην Περιφέρεια». Παρά ταύτα, όπως τόνισε, η Περιφέρεια προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις και να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρόνος για να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πριν από την έναρξη του χειμώνα, απάντησε ότι άμεσα ακολουθείται το περσινό μοντέλο, το οποίο είχε θετικά αποτελέσματα. «Πήγαμε καλά πέρυσι και πιστεύω ότι φέτος θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις και θα πάμε ακόμα καλύτερα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών υποδομών, αναφέρθηκε στις περιοχές της Παλαιοκαμάρας, του Ρομυρίου, του Καλπακίου, καθώς και στο κομμάτι της Βάτας, στον δρόμο που ενώνει το Βανάτο με τον Αγγερικό.
Όπως ενημέρωσε, η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε το έργο να μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, έχουν εγκριθεί συνολικά πέντε εκατομμύρια ευρώ για εργασίες αποκατάστασης του οδικού δικτύου, οι οποίες περιλαμβάνουν ασφαλτοστρώσεις, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις κάτω από τους δρόμους και άλλες σχετικές εργασίες.
Για το συγκεκριμένο ποσό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διάθεσης πίστωσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η δημοπράτηση.
Έχει προηγηθεί τεχνική καταγραφή και μελέτη των σημείων που χρήζουν παρέμβασης. Σε αυτή τη μελέτη θα βασιστούν και οι παρεμβάσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.
Ξεχωριστά από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ για το οδικό δίκτυο, είναι τα έργα των κυκλοφοριακών κόμβων. Όπως ανέφερε, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Τρεπεκλής υπέγραψε τις αποφάσεις ένταξης των συγκεκριμένων έργων.
Οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κόμβους στους Αμπελόκηπους, στον Γαληνό, στο Δημοτικό Σχολείο, στο Lidl καθώς και τον κόμβο του Ζώντου, στην Αγία Ελένη και στους Αγίους Θεοδώρους, στο Σαρακινάδο.
Αναφερόμενος στον στόχο των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, σημείωσε ότι βασικό κίνητρο είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
«Ξέρουμε το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα, στα σημεία που σας ανέφερα, ότι είναι όχι μόνο επικίνδυνα, αλλά γίνεται και κυκλοφοριακό κομφούζιο. Έχουμε δυστυχώς και ατυχήματα», ανέφερε.
Όπως είπε, στόχος είναι οι κόμβοι να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, αλλά παράλληλα να περιορίσουν και την ταχύτητα των οχημάτων.
«Αυτό που υπολογίζουμε, ελπίζουμε και περιμένουμε, να το πω ξεκάθαρα, είναι ότι αυτοί οι κόμβοι θα δώσουν μια αίσθηση ασφάλειας. Δεν θα μπορεί ο καθένας να τρέξει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η οδική ασφάλεια δεν αφορά μόνο τις υποδομές αλλά και την οδική συμπεριφορά.
«Και να θέλουν, εκεί δεν θα μπορούν να τρέξουν κάποιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το λιμάνι των Βολιμών, επιβεβαίωσε ότι για δεύτερη φορά δεν βρέθηκε ανάδοχος.
Όπως εξήγησε, έχει εκπονηθεί μελέτη, η οποία είχε κοστολογηθεί και είχε οδηγήσει σε συγκεκριμένο Προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διαδικασία δημοπράτησης.
«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, οπότε θα πάμε πάλι σε επαναπροκήρυξη», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, η πρώτη προκήρυξη είχε διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, ενώ η δεύτερη ολοκληρώθηκε τώρα. Ως εκ τούτου, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία, με περίπου έναν μήνα να απαιτείται για την ανάδειξη νέου αναδόχου, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από την αγορά.
Σχετικά με την αναφορά ότι οι τιμές των υλικών έχουν αυξηθεί κατά 37% μέσα σε δύο χρόνια, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ακούσει τη συγκεκριμένη εκτίμηση, χωρίς να μπορεί να την επιβεβαιώσει.
«Εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ, αλλά εν πάση περιπτώσει ελπίζουμε ότι στην αγορά θα μπορούμε να ισορροπήσουμε κάπου, για να μπορεί να βρεθεί ανάδοχος», είπε.
Κλείνοντας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες για τα σημαντικά έργα προχωρούν και ότι ο στόχος για το 2027 είναι ρεαλιστικός.
«Ειλικρινά, προχωράμε κανονικά», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι το 2027 η Ζάκυνθος θα μετατραπεί σε «ένα μεγάλο εργοτάξιο, γιατί αφορά παρεμβάσεις σε πολλά σημεία σε όλο το νησί».