Νικήτας Σπίνος
Αναπληρωτής Δήμαρχος

Το τελευταίο που θέλουμε είναι η αύξηση στα τιμολόγια νερού, αλλά δεν το αποκλείουμε

Τε 9/02/2022

«Η ΔΕΥΑΖ είχε και τα προηγούμενα χρόνια χρέη, όμως εμείς είχαμε φτάσει στο σημείο το περασμένο καλοκαίρι, ασκώντας σφιχτή οικονομική πολιτική, να μειώσουμε το χρέος προς τη VOLTERA στις 150 χιλιάδες ευρώ. Από τα τέλη του περασμένου καλοκαιριού αυξήθηκε κατά πολύ το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα να χρωστάμε και σήμερα περίπου 800 χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα που τώρα παρουσιάζεται δεν έχει καμιά σχέση με τη κακοδιαχείριση στην επιχείρηση των προηγούμενων ετών.

Η VOLTERA συνεχώς μας πιέζει, λέει πως αν δεν την εξοφλήσουμε θα κόψει την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν δύο φορές, όμως κράτησε για λίγες ώρες ή και λίγες ημέρες. Το πρόβλημα συνεχώς οξύνεται και είναι κάτι που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ στην Ελλάδα.

Στο τελευταίο Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ αποφασίσαμε να ελέγξουμε το κόστος, να εξετάσουμε μήπως και μπορούμε για κάποιες ώρες τη νύχτα να περιορίσουμε την κατανάλωση, να δούμε πως μπορούμε να εισπράξουμε οφειλές και να δούμε αν το κράτος μπορεί να μας βοηθήσει.

Σαφώς και ακολουθείται ο προϋπολογισμός της επιχείρησης, όμως όλα σχετίζονται με την εισπραξιμότητα. Οι αυξήσεις στην ενέργεια διαφοροποιούνται μήνα με μήνα και ο τρόπος που κοστολογείται η ενέργεια στον Δήμο είναι πολύ σύνθετος. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το ακριβές κόστος.

Δύο είναι τα βασικά μέτωπα στα οποία θα κινηθούμε. Το πρώτο αφορά τις οφειλές, να δούμε μέσω έστω και νομικών διαδικασιών, πως μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους αυτοί που πραγματικά έχουν τα χρήματα να το κάνουν, και το δεύτερο, να στραφούμε προς το κράτος για βοήθεια, όχι απαραίτητα μόνο με κάποια οικονομική ενίσχυση, αλλά και με μια διαφορετική τιμολόγηση. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά με οικιακή τιμολόγηση και όχι βιομηχανική.

Δεν έχουμε συζητήσει αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, αλλά δεν το αποκλείουμε αν δούμε ότι δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα σε όλα τα άλλα. Θα είναι πάντως το τελευταίο που θέλουμε. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρόνια να πληρώσουν λογαριασμό νερού. Όσοι έχουν οφειλές και μπορούν να αποδείξουν ότι οικονομικά αδυνατούν να πληρώσουν, μπορούν να έρθουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΖ και να προσκομίσουν όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν τα κριτήρια ώστε να αξιολογήσουμε την κάθε περίπτωση. Ελπίζουμε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να συνειδητοποιήσει ο καθένας το πρόβλημα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Ο ρόλος του Βουλευτή ή του Δημάρχου είναι θεσμικός και όχι προσωπικός. Οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου, ασχέτως αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιρρήσεις ή ακόμα και εντάσεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: